SON DAKİKA



Haber > Gündem > Zeren’in ölümünün ardından başlayan yurt eylemleri yayılıyor

Zeren’in ölümünün ardından başlayan yurt eylemleri yayılıyor

28 Ekim 2023 Cumartesi - 12:48




Aydın'daki devlet yurdunda arıza yapan asansörde sıkışarak yaşamını yitiren 22 yaşındaki Zeren Ertaş'ın ölümünün ardından üniversiteliler sokağa indi. Eskişehir'den Kocaeli'ne çok sayıda şehirde eylem yapan üniversiteliler, KYK yurtlarındaki şartların iyileştirilmesini talep ediyor.





Aydın’da 22 yaşındaki Zeren Ertaş’ın vefat ettiği asansör faciasından sonra birçok şehirde protesto gösterileri yapan öğrenciler, KYK yurtlarındaki yaşam koşullarına tepki gösteriyor. Dün akşam üniversiteliler birçok şehirde sokaklara çıktı. Yurt bahçeleri ve kent meydanlarında oturma eylemleri yapıldı, yürüyüşler düzenlendi. Öğrenciler “Kısmaya çalıştığınız giderleri canımızla ödüyoruz”, “Sıra bize gelinceye kadar beklemeyeceğiz” diye seslendi.

Aydın’daki KYK Güzelhisar Yurdunda üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinden sonra Türkiye’nin birçok noktasında üniversite öğrencileri ayağa kalktı. Öğrencilerin eylemleri dün akşam da sürdü. Yurtlarda ışıklar yakılıp söndürülerek, ses çıkarılarak protestolar yapıldı. Akşam saatlerinde yurt bahçeleri ve kent meydanlarında toplanan öğrenciler aynı sorunların tüm yurtlarda yaşandığını belirterek, “‘Bu sorun çözülebilir' dedik, çözmediniz. Gözlerinizi, kulaklarınızı kapattınız, bizi görmediniz, şimdi bir arkadaşımız öldü. Gerekli sorumluluğu almayanlar bu facianın sorumlusudur. Yaşananların kaza olmadığını biliyor, ihmallerin önüne geçmek yerine, cinayetlerin üstünün kapatıldığını görebiliyoruz” diyerek yurtlardaki yemek, hijyen başta olmak üzere sorunların acilen çözülmesini istedi.

KADIKÖY'DE “BİZ YAŞAYACAĞIZ” SLOGANLARI

Ertaş’ın ölümünü ve KYK yurtlarındaki koşulları protesto eden öğrenciler, akşam saatlerinde İstanbul’da Kadıköy Meydanı’nda toplandı. “Biz yaşayacağız” ve “Bu düzende geleceğimiz yok. Yaşayacağız, yaşatacağız” pankartı açan öğrenciler; “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı attı. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Hacettepe Üniversitesi öğrenciler de, “Zeren'in katilleri, hayatımızın hırsızları yargılanacak” diye sloganlar attı.

 


POLİS MÜDÜRÜ: BİZ DE İNSANIZ

Aydın'da Atatürk Kent Meydanı'nda bir araya gelen üniversite öğrencileri; “Cumhuriyet'in gençleri ölüyor”, “Kader değil ihmal”, “Verdiğiniz yorgan kefen oldu”, “Kaza değil cinayet, Zeren için adalet” yazılı pankart ve dövizler açtı. Nazilli'de oturma eylemi yapan öğrencilerin yanına gelen Nazilli İlçe Emniyet Müdürü Şafak Yıldırım “Sadece öğrencilere has bir acı değil bu, bizim de acımız. İnsan olan herkesin acısı. Demokratik haklarınızı yasal yolları aşmadan dile getirebilirsiniz, sesiniz duyurabilirsiniz. Bu en doğal hakkınız. Slogan da atabilirsiniz ancak yasalar çerçevesinde. Biz de sizin yanınızdayız, biz de insanız. Robot değiliz. Polisiz fakat bizim de duygularımız var. Sizin yerinizde biz de olabilirdik, bizim yerimizde siz de olabilirdiniz. Dolayısıyla kendimizi başkasının yerine koyduğumuz zaman her şey çözülür” ifadelerini kullandı.

ANKARA'DA POLİS İZİN VERMEDİ

Öğrenciler Ankara'da ise 7. Cadde'de yürüdü. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Neden hep biz ölüyoruz? Neden bu gençlik, insanlık onuruna aykırı bir yaşama, geleceksizliğe, ölüme mahkum ediliyor? Tepeden tırnağa kim sorumluysa bunun hesabını verecek ve cezasını çekecek” diye haykırdı. Yürümek isteyen öğrencilere müdahale eden polis, yürüyüşe izin vermedi. Oturma eylemi yapanıca da yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı. Zübeyde Hanım Kız Yurdu, Emine Şerife Hanım ve Gölbaşı'nda yürüyen öğrenciler ise Zeren için adalet istedi.

ÖĞRENCİLER HER ŞEHİRDE AYAKTAYDI


Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirmesinden sonra öğrencilerin yurt genelinde yaptığı eylemlerden bazıları şöyle:

Kocaeli Gebze: Yüzlerce genç “KYK susma, kardeşine sahip çık!” diyerek  cep telefonlarının ışıklarını açarak yürüdü. Yurt sorunlarının çözülmesini, faillerin yargılanmasını istedi.

Bayburt: Sokağa çıkan öğrenciler “Susmayacağız, sıramızı beklemeyeceğiz. İnsanca yaşayacağız” diyerek yürüdü.

Karabük: Soğuksu Kız Yurdundaki öğrenciler yurt önünden “Zeren'in ölümünde sorumlu olan herkes yargılansın, yurtlar denetlensin!” dedi.

BİLECİK


Erzurum: Abdurahman Gazi KYK yurdunun öğrencileri de “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganlarıyla yürüdü.

Kırklareli: Kırklareli Üniversitesi Evladı Fatihan ve Hundi Hatun Kız yurdunun yüzlerce öğrencisi ellerindeki cep telefonlarının ışıklarını yakarak, “Bu ışığı görün. Gençler yaşamak istiyor. Öğrencilere sahip çıkın” diye haykırdı.

Kastamonu: Baharzade Kız Yurdu öğrencileri de “Susup sıramızı beklemeyeceğiz, yurt koşulları iyileşinceye kadar ayaktayız” mesajını verdi.

Uşak: Latife Hanım Kız yurdu önünde toplanan öğrenciler “Zeren bizim kardeşimiz, bütün sorumlular yargılansın” diye seslendi.

Kayseri: Melikgazi KYK yurdunda eylem yapan öğrencilerin yürüyüşü kapılar kapatılarak engellendi.


Bitlis: Öğrencilerin eylem yapmasına karşı çıkan yurt müdürü polisle birlikte öğrencilerin yanına geldi, yuhalandı. Gergin anlar yaşandı.

Ağrı: KYK Abdurrahim Arvasi Yurdu öğrencileri de Zeren için adalet sağlanıncaya kadar susmayacakları mesajını verdi.

Bursa: Uludağ Kız Yurdu, Halime Hatun, Süleyman Çelebi, Uluşehir ve Emir Sultan KYK yurt öğrencileri birlikte yürüdü.

ESKİŞEHİR

İzmir: Büyükpark'a yürümek isteyen binlerce öğrenciyi engellemek için polis barikatları kuruldu. Öğrencilere müdahale etti. Çiğli Balatçık Erkek ve Kız Yurdu, Katip Çelebi Üniversitesi öğrencileri de yurt önünde yürüyüş yapıp sloganlar attı.


Mardin: Yurtlar, okullar ve kent meydanında düzenlenen eylemlerde, “Verdiğiniz yorgan kefen oldu” sloganları atıldı.

Bolu: Yürüyen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri de “Boyun eğme, hayatına sahip çık”, “Zeren’e sahip çıkıyoruz” “Birbirimize sahip çıkıyoruz”dedi.

Bandırma: Bandırma Fatma Ana ve Yarbay Vecihi Bey KYK Yurdu öğrencileri “Düzeniniz batsın biz yaşayacağız.” diyerek yürüyüş gerçekleştirdi.

Kırşehir: Saliha Sultan Kız Yurdu Saliha öğrencileri “Zeren için, kendimiz için ayaktayız. Sıranın bize gelmesini beklemiyoruz” mesajını verdi.

Mersin: Zeren Ertaş adını herkes duyuncaya, öğrencilerin sorunları çözülünceye kadar eylem yapılacağı hatırlatıldı.

Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Antalya Elmalılı Hamdi Yazır KYK yurdunda kalan öğrenciler, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” diyerek alkışlı protesto yaptı.

Artvin: Çoruh’ta öğrenciler KYK yurt bahçesinde toplandı.

Sivas: 5 yurtta kalan üniversitenin öğrencileri  birlikte yürüdü. Arkadaşlarına katılmak için asansörle inen öğrenciler yine asansörde kaldı. Bütün yurtların derhal denetlenmesi istendi.

Denizli: Öğrenciler yurtların önünde eylem yaptı. Tüm sorumluların cezalandırılması istendi.

Niğde:  İldeki tüm yurtlarda eylem yapıldı. ”Zeren için gençliğimiz için susmuyoruz, susmayacağız” denildi.

Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi öğrencileri “yaşamda ısrar ediyoruz” diyerek pankart ve sloganlarla yürüdü.

Edirne: Selimiye, Sultan 2. Murat, Sultan Çelebi Mehmet ve Edirne KYK yurdu öğrencilerinin eylemlerinde yurtlarda güvenlik önlemlerinin artırılması istendi.

Giresun: Sahil Kız Yurdundaki öğrenciler “Her yerde sesimizi duyacaksınız: Biz yaşayacağız” diye haykırdı.

Bilecik: Eylemde üniversite öğrencisi İbrahim Ülker “Bu ölümlü düzeni reddediyoruz, yaşamda inat ediyoruz” dedi. Öğrenciler, ‘susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘öğrenciler ölüyor görevliler susuyor’ sloganları attı.

KOCAELİ

Eskişehir: Yüzlerce üniversiteli öğrenci ölümleri nedeniyle Ulus Anıtı'na yürüyüş düzenledi. Ulus Anıtı'nda öğrenciler adına açıklama yapan Zeynep Tuncer “Sizler bizim isteklerimizi göz ardı ettikçe ülkenin geleceğini de göz ardı ediyorsunuz. Öğrencisini yaşatmaktan aciz bir düzenle karşı karşıyayız. Arkadaşlarımız öldükten sonra yapılan hiçbir uygulama içimizi rahatlatmayacak bu devran böyle dönmez, bu düzen böyle gitmez. Artık yeter diyoruz! Genç yaşta intihar eden arkadaşlarımızın ölümü politiktir. KYK’da can veren arkadaşlarımızın ölümü politiktir” dedi.

Kocaeli: İzmit ilçesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan öğrenciler de Zeren Ertaş için toplandı. Yapılan açıklamada “Ölmek için değil, okumak için buradayız” denildi. Açıklamanın ardından Zeren Ertaş için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap