SON DAKİKA



Haber > Gündem > Zamlara karşı dikkat çeken öneri! Sadece bu ürünlerde fiyatlar artmadı

Zamlara karşı dikkat çeken öneri! Sadece bu ürünlerde fiyatlar artmadı

11 Aralık 2021 Cumartesi - 16:35




Dolar kurunun artması sonrasında iğneden ipliğe kadar her şeye zam geldi. Zamlara karşı esnaf ve tüketici derneklerinden dikkat çeken öneri geldi. Önerilen fiyat düzenlemesinin artırılması istendi.





Dolar kurunun artması sonrasında iğneden ipliğe kadar her şeye zam üstüne zam geldi. Akaryakıttan gıda fiyatlarına ve hatta mezar yeri fiyatlarına kadar gelen zamlar geçim sıkıntısını giderek arttırdı.  Ayçiçek yağı 140 TL'yi buldu, un fiyatları arttı, ekmek fiyatları 3,5 TL oldu, yem fiyatları uçtu, 30'lu koli yumurta fiyatları 40 TL'yi geçti, süt ve süt ürünlerine peş peşe zam gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, marketlerde stokçulara karşı ağır cezalar getirileceğini belirtirken, fiyat artışlarına karşı dikkat çeken öneri geldi. Esnaf ve tüketici dernekleri satış fiyatlarının fabrikalarda ürünlerin üzerine etiketlenmesi ile stokçuluğun biteceğini belirtiyor. Bazı kurumsal firmalar bu sistemi etkin bir şekilde uyguluyor. Üretimden ve dağıtım maliyeti ile tedarik zincirindeki aktörlerin karı da hesaplanarak ürünün üzerine gözle görülür şekilde etiket yapıştırılıyor.

Ürünü nihai tüketici ile buluşturan bakkal ve marketler de o fiyatı dikkate almak zorunda kalıyor. Böylece tedarik zincirindeki bayi/toptancı ürünü daha yüksek fiyata satma şansı olmadığı için stok yapamıyor, son satıcı da ürünün fiyatı ile istediği gibi oynayamıyor.

SABİT ETİKETLERDE FİYAT ARTIŞI OLMADI

Sabit etiketle ürün fiyatlarının bölgeden bölgeye değişim göstermesinin de önüne geçiliyor. Aynı firmalar üzerine fiyat etiketi koymadığı ürünleri, yüzde 15-20 yüksek fiyatla satarak, hem toptancıyı hem de market ve bakkalları fiyat etiketli ürünleri almaya teşvik ediyor.


FAHİŞ ZAMLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Tüketici dernekleri de ürünün üzerine zorunlu olarak satış fiyatı etiketi yapıştırılmasının fahiş fiyat artışlarını ve stokçuluğu önleyebileceği fikrini destekliyor. Belli başlı gıda ve hijyen ürünlerinin ambalajlarına daha fabrikadayken fiyatının yazılmasının doğru bir hamle olacağını ifade eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKOMER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, şöyle konuştu:

TÜKENENE KADAR AYNI FİYATTA KALIR

“Güzel bir fikir. Temel gıda ürünlerinde yapılabilir. Tüketici bunu talep edebilir. Ticaret Bakanlığının belirleyeceği temel gıda ürünlerinde böyle bir uygulama talep edilebilir. Ambalajlı ürünlerde peynir gibi, yağ, un, şeker, ekmek gibi ürünlerde ambalajın üzerine satış fiyatı yazılabilir. Dolayısı ile üzerindeki ambalajında fiyatı yazan ürün tükenene kadar üzerinde yazan fiyattan yüksek fiyata satılamaz. Bu da stokçuluğa ciddi darbe vurur.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
Zam

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap