SON DAKİKA



Haber > Gündem > Zam istekleri peş peşe geliyor! Ekmeğe yeni zam kapıda...

Zam istekleri peş peşe geliyor! Ekmeğe yeni zam kapıda...

11 Ocak 2022 Salı - 14:36




Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar'ın açıklamalarının ardından um üreticilerinden ekmeğe yönelik uyarı geldi. Ekmeğin maliyetinin çok arttığını belirten TUMMAB Başkanı yeni zammın sinyalini verdi.





Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar, peş peşe gelen zamlarla katlanan maliyetler yüzünden tarımda oluşan krize dikkat çekerek, bir an önce önlem alınmazsa bu yıl içinde gıdaya erişimin zorlaşacağını açıklamıştı. Bu değerlendirmenin ardından Türkiye Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı Serdar Yalçınkaya'dan da ekmeğe yönelik benzer bir uyarı geldi.

Yalçınkaya, 4 kuşaktır ekmek üretim sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 36,08 olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirdi. Yalçınkaya, şöyle konuştu:

'GİRDİ MALİYETİ YÜZDE 10’DAN 20’YE ÇIKTI'

"Üretimde enerji önemli bir maliyet. Maliyet dediğimiz unsur, yaklaşık hammadde giderlerimizin yüzde 10’u ölçeğindedir. Son fiyat artışlarından sonra hammadde girdilerimizin maliyet içindeki payı yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Hammadde maliyet artışlarımızdan sonra, enerji maliyetlerinin artışı da üretimi bir hayli zorlaştırdı.

'MAHALLE FIRINININ AYLIK ENERJİ HARCAMASI 20 BİN LİRA OLACAK'


Enerji maliyeti de kullanılan teknolojiye göre değişiklik gösteriyor. Fırınlarda doğal gaz, fosil yakıtlar veya elektrik kullanılıyor. Onun dışında soğutma ve aydınlatma için de enerji kullanılıyor. Bir mahalle fırının bir aylık enerji harcaması 10 bin lira. Bu 10 bin liralık yaklaşık enerji maliyeti, şu andaki fiyat artışlarıyla 20 bin lira civarında bir rakama çıkacak.

'TEDBİR ALMADAN BU SÜRECİN ALTINDAN KALKILAMAZ'

Her işletmenin kendi dinamikleri var ve bu nedenle her işletmenin kendine göre tedbir alması gerekecek. Yani tedbir almadan bu sürecin altından kalkmak mümkün değil. Kimisi tasarruf yönüne gidecek, kiminin üretimini artırması gerekecek, kimisi de karlılığını artırmak için girişimlerde bulunacak.

'EKMEĞİN MALİYETİ ÇOK ARTTI'

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ekmek üreticisine sağlamış olduğu düşük maliyetli un tedarikini yüzde 26 oranına çekmesi, 1 kilo ekmeğin un maliyetinin 3,75’lere ulaşmasına sebebiyet veriyor. Bunun üzerine enerji maliyeti artışı ve asgari ücrete gelen zammı da düşündüğümüz zaman, ekmeğin üretim maliyetleri bir hayli yükseldi. Karlılığın artırılabilmesi için çeşitli tasarruflar söz konusu olmak zorunda. Bu da verimlilikle sağlanabilecek şeyler. Hem enerji verimliliği hem hammadde verimliliği hem de iş gücü verimliliğiyle maliyetler aşağı çekilmeye çalışılacak.


'ENDÜSTRİ, YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRMELİ'

TÜİK verilerine göre enflasyon oranı yüzde 36 küsur bir rakamdır. Buna bağlı olarak, bu enerji fiyatlarının artışına bağlı olarak önümüzdeki süreçte girdi kalemlerinin birçoğunda tekrar artış söz konusu olacaktır. Dolaylı olarak bunun etkilediği alanlardan taze ekmek ve unlu mamuller endüstrisinin, bu konuda bugünden itibaren düşünüp stratejilerini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap