SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yurt dışı seçmenin katılımı arttı

Yurt dışı seçmenin katılımı arttı

27 Mayıs 2023 Cumartesi - 09:58




Cumhurbaşkanı Seçimi için 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerde, adayların hiçbiri yüzde 50+1’i yakalayamadığı için 28 Mayıs’ta ikinci tur seçimler gerçekleştirilecek.





Cumhurbaşkanı Seçimi için 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimlerde, adayların hiçbiri yüzde 50+1’i yakalayamadığı için 28 Mayıs’ta ikinci tur seçimler gerçekleştirilecek. Seçimler öncesinde yurt dışında yaşayan seçmenlerin temsilciliklerin oy kullanma süreci sona ererken, gümrük kapılarında oy kullanma süreci 28 Mayıs’a kadar devam edecek. Yurt dışı seçmenlerinin katılım oranının 2 milyona yaklaşması dikkat çekti. Uzmanlar seçmenlerin durumunu Milli Gazete’ye değerlendirdi.

“YURT DIŞI KATILIM SON ÜÇ SEÇİMDE İKİ KATINA ÇIKTI”

Yurt dışı seçmenlerin katılım oranının yüksekliğine dikkat çeken siyaset uzmanı Heval Yalvaç, gerçekleştirilen son seçimlerde katılım oranlarının devamlı arttığını belirterek, “Kasım 2015 seçimlerine baktığımız zaman yurt dışında toplamda 550 bine yakın kişi oy kullanmış. 2018 seçimlerine baktığımız zaman bu sayı 1 milyon civarında seyretmiş. Bugüne gelip 2023 seçimlerine baktığımızda ise yaklaşık 2 milyon seçmen göze çarpmakta. Dolayısıyla böylesine ciddi sayılara ulaşan yurt dışı seçmen, adaylar için cazip hale geldi. Burada ilk olarak son üç seçimde sürekli iki katına çıkan seçmen sayısı söz konusu” dedi.

“YURT DIŞI KATILIM YAKLAŞIK 2 PUANLIK ARTIŞ İLE 2 MİLYONA DAYANDI”

Seçim sürecinde iktidarın milliyetçi söylemler ile çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Yalvaç, iktidar kanadının gurbetçilik psikolojisini yönlendirebildiğini belirterek, “İkinci tur seçim süreci yurt dışı katılım oranındaki artış ile gündem olmuş durumda. Bazı siyaset bilimci çevrelerin bir kısım seçmenin umutsuzluk, bir kısım seçmenin ise zafer hissiyatı ile sandığa gitmeyeceğini öngörmesine karşın yurt dışı seçmen katılım sayısı yaklaşık 2 puanlık bir artışla 2 milyona dayandı. Bu artışın en önemli nedeni ilk turdaki iki adayın oylarının birbirine yakınlığıdır. Muhtemelen Erdoğan’ın zaferine kesin gözüyle bakıp sandığa gitmeyen seçmen aradaki oy farkının az olmasından kaynaklı seçime yoğun ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.


“BU SON ŞANSIMIZ, BURADA BİTİRELİM DİYEREK SANDIĞA GİDİLİYOR OLABİLİR”

Yurt dışı oyların seçimin sonucuna etkisinin yüksek olmayacağını düşündüğünü belirten siyaset bilimci Emrah Gülsunar, katılım oranında yaşanan artışın ise beklenmeyen bir artış olduğunun altını çizerek, “Muhalefet kanadının daha fazla odaklanmış olabileceği gibi, iktidar kanadı da rehavete kapılmış olabilir. Muhalefet kanadı, ilk turda bitirelim diyerek sandığa gitmişti, ikinci tur için ise bu son şansımız, burada bitirelim diyerek sandığa gidiyor olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

“FARKLI MOTİVASYONLAR İLE SANDIĞA GİDİLİYOR”

İktidar kanadında AK Parti yönetiminin sık sık rehavet özelindeki açıklamalarını hatırlatan Gülsunar, benzer bir durumun muhalefette de olduğunu belirterek, “İktidar kanadına yakın seçmen açıklamalar ile sandığa gitmeye yatkın bir halde. Muhalefet kanadına yatkın seçmen ise ihtimal düşük olsa da sandığa gidelim ve görevimizi yerine getirelim diyerek farklı motivasyon ile sandığa gitmeye meyilli” ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap