SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yunan halkına tarihi çağrı

Yunan halkına tarihi çağrı

17 Mart 2016 Perşembe - 12:56




Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Efimerida Sintakton, eski Bakan Egemen Bağış'ın bir makalesini kapak sayfasından duyurarak yayınladı.





 "Türkiye ve Yunanistan için yeni bir fırsat; sığınmacılar" başlıklı makalesinde Bağış, diğerlerine kıyasla sığınmacı krizinden en çok mağdur olan iki ülkenin Türkiye ve Yunanistan olduğunu vurgulayarak, geçen hafta İzmir'de gerçekleşen Türkiye ve Yunanistan arasındaki yüksek düzeyli işbirliği konseyinin öneminin altını çizdi. Bağış'ın makalesinde şu hususlar yer aldı:

"Türkiye ve Yunanistan arasındaki İkili Gerikabul Protokolü'nün etkin uygulanması tüm Avrupa ülkeleri için kritik ve her iki ülke de düzensiz yasa dışı göçü yönetebilmek için işbirliklerini arttıran mekanizmalar geliştirmiş bulunmakta. Bugünlerde Türkiye, Yunanistan tarafından sunulan geri kabul dosyalarının yüzde 99'unu kabul ediyor. Mart ayının ilk günlerinde Türkiye yasa dışı göçmenlerin yaklaşık 300 kişilik ilk grubunu geri kabul ettiğinden etkin uygulamanın daha da somut neticeleri beklenmelidir. Türkiye'nin müdahale oranları da artmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda yetkililer 15 bin yasa dışı göçmeni denizde ve karada durdurdu. Yılın ilk altı haftasında engellenen yasa dışı göçmen sayısı 25 binin tutuklanan insan kaçakçısı sayısı ise binin üzerinde. Göçmen kaçakçılarına karşı mücadele de yoğunlaştı. İçişleri Bakanlığımız bünyesinde göçmen kaçakçılığı ve yasa dışı insan trafiği ile mücadele ile ilgili yeni bir özel birim kuruldu. Göçmen kaçakçılarına karşı arttırılmış cezalar ve aksiyon planı da hazırlık aşamasında. Avrupa Birliği'nin samimi bir göçmen yerleştirme planı uygulaması gerekirken, Suriye'de daha da kötüye giden durum ve savaştan kaçan insan sayıdındaki artış işi daha da zorlaştırıyor. Her ne kadar kırılgan olsa da Suriye'deki ateşkes istikrara katkı verebilir. Ancak daha somut neticeler elde etmek için Türkiye ve Yunanistan çok daha da fazla işbirliği yapmalı. Her iki ülkenin terör tehditi ile yüzleşmeleri ve krizin asıl kaynağının acilen Suriye halkı tarafından seçilecek demokratik bir hükümet ile değiştirilmesi gereken, Esed rejiminin vahşeti olduğu konusunda diğer ülkeleri birlikte ikna etmeleri gerekiyor. Ancak o zaman barış sağlanır ve Suriyeli sığınmacılar ait oldukları yere yani ana vatanlarına dönebilirler. Türkiye ve Yunanistan için tarihi ayrılıkları bir kenara koyup, Atatürk ve Venizelos gibi vizyoner liderlerin zamanında başardığı işbirliği ve dayanışma ruhunu yeniden ortaya koymak için mükemmel bir zaman dilimindeyiz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap