SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yeni anayasa paketinde iki sürpriz

Yeni anayasa paketinde iki sürpriz

06 Aralık 2016 Salı - 08:52




AK Parti ile MHP'nin uzlaştığı anayasa paketinde iki sürpriz madde var.





Ak Partili bakan ve milletvekillerine anayasa çalışmalarını ana hatlarıyla anlatan Başbakan Yıldırım, seçilme yaşını 18’e düşüreceklerini, ‘yedek milletvekilliği’ sistemine geçileceğini söyledi ve ekledi: ‘Ben de o statüye tabi olacağım’

 

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe maratonun başlaması öncesi kahvaltıda bir araya geldiği milletvekillerine, MHP ile yürütülen Anayasa çalışmalarını anlattı. Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli ile dün TBMM’de sürpriz bir görüşme de gerçekleştirdi.

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre; 15 Temmuz sonrası Ak Parti, CHP ve MHP’nin yürüttüğü üçlü anayasa çalışmasında uzlaşılan askeri yargının kaldırılması da teklifte olacak. MHP ile uzlaşılması halinde teklifte Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili bir maddenin de olacağı ifade ediliyor. Yıldırım, teklifin TBMM’ye sunumu için, “Rusya dönüşüme kadar çalışmaların biteceğini umuyorum” diyerek, perşembe-cumaya işaret etti. Başbakan Yıldırım, dün Sabah AK Partili bakan ve milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Yıldırım, toplantı için AK Parti Genel Merkezi’ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"HER ŞEYİN ÇÖZÜMÜ VAR"

Yıldırım, anayasa değişiklik teklifiyle ilgili soruya “Bir süreden beri çalışmalarını yürüttüğümüz kısıtlı, sınırlı anayasa değişikliğinde de belirli bir noktaya geldik. İstişaremizi sürdüreceğiz. Gerek Sayın Bahçeli’ye gerek bize bu görüşmelerin sonucunu rapor ediyorlar. Teklifi AK Parti grubu olarak verinceye kadar da görüşmeler devam edecek” yanıtını verdi. “Anayasa değişikliğinde hangi konularda pürüz yaşandığı” sorususu üzerine de Yıldırım, “Pürüz olur, giderilir. Konuşa konuşa insanlar anlaşır, her şeyin bir çözümü var. Gayet iyi gidiyor” dedi. Yıldırım, “Yapılan çalışmalar teknik düzenleme mi? İçeriğe ilişkin olarak da çalışma var mı” sorusuna da “İkisi de var, teknik düzenlemeler de var ama esas itibarıyla tabii burada sınırlı bir değişiklik söz konusu. Değişikliğin yürütmeyle yasama ilişkilerinin düzenlenmesi ağırlıklı olarak” yanıtını verdi.


Yıldırım, “Bu hafta Meclis’e gelecek mi” sorusu üzerine de, “inşallah, onun için gayret ediyoruz” diye konuştu. Yıldırım, bir soru üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısını yaptıklarını anımsatarak, teknik çalışmaların yürütüldüğünü, kapsamlı açıklamayı perşembe Rusya seyahati dönüşü yapacaklarını kaydetti.

Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat süren kahvaltılı toplantıda Yıldırım, milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı. Yıldırım’ın konuşmasıyla 12 maddeden oluşacağı belirtilen anayasa teklifinin içeriğine ilişkin önemli ipuçları verdiği öğrenildi. Yıldırım, Erdoğan’ın her fırsatta talep ettiği “yedek milletvekilliği” uygulamasının da yeni sistemde olacağını söyledi. Yıldırım’ın bu sözleri üzerine, vekillerin kendi aralarında yedek milletvekilliğinin yararları ve zararlarını tartışmaya başlaması nedeniyle salonda bir hareketlilik yaşandı ve uğultular yükseldi. Yıldırım gülerek “hayırdır, bir hareketlilik var” dedi. Ardından, “yalnız değilsiniz artık” esprisini yapan Yıldırım, “Ben de o statüye tabi olacağım” diye gülerek konuşmasını sürdürdü.

Milletvekili sayısının sabitlenerek, erken seçim uygulamasını ortadan kaldıracak yedek milletvekilliği sisteminin, Cumhurbaşkanlığı sisteminin tam olarak yürürlüğe gireceği, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin yapılacağı 2019 yılının ardından hayata geçmesinin planladığı kaydedildi. Böylece, sistemin bakan olarak atanan milletvekillerinin TBMM üyeliğinin düşecek olması nedeniyle yaşanacak boşluğun doldurulmasında da kullanılacağı bildirildi.

SEÇİLME YAŞI 18 OLUYOR

Alınan bilgilere göre, Yıldırım, anayasa değişikliğiyle “seçilme” yaşını 18’e düşereceklerini, askeri yargıyı kaldıracaklarını da açıkladı. AK Partili kurmaylar, MHP ile sürdürülen görüşmelerde HSYK ile ilgili değişikliğin de gündemde olduğunu, uzlaşma sağlanırsa bununla ilgili bir maddenin teklifte olabileceğini ifade etti.


"BAŞBAKANLIK OLMAYACAK"

Bir kişinin 5+5 formülüyle iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabileceğini anlatan Yıldırım, Başbakanlığın olmayacağını söyledi. Yıldırım, “Meclisle kabine ayrı olacak. Ama Meclis’ten de tam kopuk bir yönetim yapamayız” derken, teklifte Cumhurbaşkanı’nca atanacak hükümet için “parlamento içinden de bakan atanabilir” şeklinde bir hüküm olacağı, bu sayede esasın bakanların parlamento dışından atanması olduğunun vurgulanacağı, TBMM üyelerinden de bakan atanması yolunun açık bırakılacağı öğrenildi. Teklifte parlamento içinden atanabilecek bakan sayısına ilişkin sayı fade edilmeyeceği, takdirin Cumhurbaşkanı’na bırakılacağı öne sürüldü. Yıldırım’ın, müzakerelere ilişkin olarak, “Rusya’dan dönüşüme kadar biteceğini umuyorum” dediği kaydedildi.

BAHÇELİ'YE SÜRPRİZ ZİYARET

Başbakan Binali Yıldırım, bütçe görüşmeleri için geldiği Meclis’ten akşam saatlerinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye “çat-kapı” niteliğinde bir ziyaret gerçekleştirdi. Bahçeli’nin TBMM’deki makamında başbaşa gerçekleşen görüşme yaklaşık 15 dakika sürdü. Yıldırım Rusya’ya ziyareti öncesi Esenboğa’daki açıklamasında “Çay içmeye gittim” diyerek görüşmeye ilişkin detay vermekten kaçınırken, sorular üzerine teklifle ilgili bugüne kadar kamuoyuna söylediklerinin adım adım gerçekleştiğini belirtti. Yıldırım, “İnşallah Rusya dönüşü, büyük bir mani olmazsa bu hafta bitmeden Gazi Meclisimiz’e sunmuş olacağız” dedi.

BAHÇELİ: PÜRÜZ YOK

Görüşme talebinin Yıldırım’dan geldiği belirtilirken, Bahçeli ise görüşmenin ardından, Genel Kurul’da bütçe görüşmelerini izlemeye devam etti. Bahçeli, Yıldırım ile görüşmenin detaylarını soran basın mensuplarının, “Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili pürüzler giderildi mi?” sorusuna “Pürüz yok zaten” karşılığını verdi. Bahçeli, “Anayasa değişiklik teklifinin bu hafta Meclise gelmesini bekleyebilir miyiz?” sorusunu da “Onlar bilir onu. Bilemiyorum onların alanı, bizim değil” diye yanıtladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap