SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yargıtay'dan 'sıfır araç değiştirme' kararı

Yargıtay'dan 'sıfır araç değiştirme' kararı

04 Aralık 2022 Pazar - 12:49




Yargıtay, aracından ses gelen kişinin aracı değiştirmek istemesinin bilirkişi raporuyla engellemesine karşı çıktı.





Trabzon'da yaşayan bir kişi 2018 yılında 168 bin liraya sıfır araç satın aldı. Alıcı, 48 gündür kullandığı aracın motorundan ses geldiğini fark ederek aracı servise götürdü. Araç 3 gün serviste kaldıktan sonra sahibine "2018 model araçlarda bu ses normaldir" denildi ve yanıt "Yapabileceğimiz bir şey yok" oldu.

Sahibi, arabasının aynı marka ve modelde yenisi ile ücretsiz olarak değiştirilmesi için dava açtı. Davayı gören yerel mahkeme bilirkişi raporuna göre davayı reddetti.

Araç sahibi kararı temyiz etti. Trabzon Bölge Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi de başvuruyu reddetmiştir. Bu sefer araç sahibi kararı temyiz etti.

YARGITAY: BİLİRKİŞİ RAPORU YETERSİZ

AA'nın aktardığı bilgiye göre, temyizi görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bölge adliye mahkemesinin temyiz kararını bozarak, ilk derece mahkemesinin kararını oybirliğiyle iptal etti. Yargıtay'ın bozma gerekçesinde, raporunda yer alan şu ifadelere dikkat çekildi:


"Gaz pedalına basıldığında ve çekildiğinde çok hafif bir metal çarpma sesi var, ses bu marka ve model araçlarda var ve bu konuda ortak bir şikayet yok…"

Yargıtay, bilirkişinin raporun dayanağını oluşturan özel ve özel nedenleri bilimsel verilere göre kanıtlaması gerektiğini vurgulamış, bilgi ve belgelere dayalı gerekçeler içeren raporların hukuka uygun olacağı açıklanmıştır. Yargıtay'ın denetimine ilişkin karar dayanak olabilir.

"BİLİRKİŞİ SOMUT GEREKÇE SUNMALI"

Gerekçede, "Sesin, gürültü âleminde değerlendirilemeyeceği ve 'soyut ihtimal ve varsayımlardan' yola çıkılarak oluşturulan bu rapora göre sesin var olması nedeniyle bir yargıya varılmasının mümkün olmadığı" tespit edildi. içindeki araç tipi modeli ve davacı tarafından kabul edilmeyen'.

Bu konuda rapor hazırlamak üzere nitelikli ve donanımlı öğretim elemanlarının bulunduğu üniversiteden alınacak, alanında uzman akademik kariyer sahibi 3 kişiden oluşan yeni bilirkişi heyetinden rapor alınması gerektiği belirtildi.


Gerekçede, teknik verileri gösteren, bu verileri yorumlayan, bu yorumların gerekçelerini açıklayan, taraf incelemesine uygun, alınacak raporun sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirtildi. mahkeme ve Yargıtay'a bildirilir ve ayrıca imalatçının aracın üretimi ile ilgili bir kusurunun olup olmadığı belirtilir.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap