Yangın Çıkaranlara Boya Uygulaması Gündemde! Bakan Yumaklı'dan Dikkat Çeken Öneri
Yayın Tarihi: 06.11.2026 - 09:15
Bakan İbrahim Yumaklı, orman yangınlarını çıkaran kişilerin tespit edilmesi için boyalı su uygulamasının gündeme gelebileceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin yaptığı değerlendirmede dikkat çeken bir öneriyi gündeme taşıdı. Yangınlara müdahale sırasında alevleri çıkaran kişilerin de tespit edilmesi halinde, üzerlerinden kolay temizlenmeyen boyalı su kullanılması fikrinin değerlendirilebileceğini belirten Yumaklı, bu yöntemle yangın faillerinin ortaya çıkarılabileceğine işaret etti.
2026 yılı orman yangınlarını değerlendiren toplantıda konuşan Bakan Yumaklı, Türkiye'nin yangınla mücadele kapasitesine ilişkin bilgiler paylaştı. Hava araçlarının ve teknolojik imkânların etkin şekilde kullanıldığını belirten Yumaklı, yangınların çıkış noktalarının gelişmiş görüntüleme sistemleriyle ayrıntılı biçimde tespit edilebildiğini söyledi.
Orman Yangını Çıkaranlar Boyalı Suyla Tespit Edilebilir
Türkiye'nin yangınla mücadele filosunda 28 uçak, 119 helikopter ve 14 insansız hava aracının (İHA) bulunduğunu aktaran Yumaklı, hava araçlarının toplam 462 ton su atma kapasitesine ulaştığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, sunum sırasında bir milli parkta yaşanan ilginç bir olayı da paylaştı. Yangına müdahale eden ekiplerin havadan bıraktığı suyun, yangını çıkardığı değerlendirilen kişiye de ulaştığını anlatan Yumaklı, bu olaydan hareketle farklı bir yöntemin uygulanabileceğini dile getirdi.
Yumaklı'nın önerisine göre, yangın müdahalesinde kullanılan suya kolay çıkmayan özel bir boya eklenmesi değerlendirilebilir. Böylece yangını çıkardığı belirlenen kişinin üzerindeki boya sayesinde tespit edilmesi ve kamuoyuna duyurulması mümkün olabilir.
Ancak bu uygulama henüz hayata geçirilmiş bir karar değil. Bakanın açıklaması, üzerinde çalışılabilecek bir öneri niteliği taşıyor.
Bakan Yumaklı: Taklit ve Tağşiş Kırmızı Çizgimiz
Bakan İbrahim Yumaklı, toplantıda gıda sektöründeki taklit ve tağşiş uygulamalarına yönelik denetimler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Ürünlerinde tüketiciye vaat ettiği özellikleri taşımayan işletmelerin, marka bilinirliği ne olursa olsun açıklanabileceğini belirten Yumaklı, tüketicinin doğru bilgilendirilmesinin öncelikli olduğunu vurguladı.
Taklit ve tağşişle mücadelede geri adım atılmayacağını ifade eden Bakan, işletmelerin ürünlerini beyan ettikleri özelliklere uygun şekilde satmak zorunda olduğunu söyledi.
İfşa uygulamasına yönelik eleştirilere de yanıt veren Yumaklı, gerekli yaptırımların uygulanmasının ardından kamuoyunun bilgilendirildiğini belirtti. Bakan, marka ve işletme isimlerinin açıklanmasının caydırıcılık açısından önemli bir yaptırım olduğunu dile getirdi.
COP31 İçin Barış Ormanı'na Fidan Dikilecek
Yumaklı'nın gündemindeki bir diğer konu ise Antalya'da düzenlenecek COP31 İklim Zirvesi oldu.
Bakan Yumaklı, zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla COP31 Barış Ormanı'na ilk fidanların dikileceğini açıkladı.
Ağaçlandırma çalışmalarının çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Yumaklı, uluslararası katılımla gerçekleştirilecek etkinliğin çevre konusunda farkındalık oluşturmasını hedeflediklerini belirtti.