SON DAKİKA



Haber > Gündem > Vergi Haftası'nın bu yılki sloganı belli oldu! Türkiye'nin geleceği vergilere bağlı

Vergi Haftası'nın bu yılki sloganı belli oldu! Türkiye'nin geleceği vergilere bağlı

23 Şubat 2024 Cuma - 16:45




Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yıl 26 Şubat-3 Mart tarihlerinde kutlanacak olan Vergi Haftası'nın sloganını "Geleceğimiz vergilerimizle güvende" olarak belirledi.





Vergi Haftası, bu yıl 26 Şubat-3 Mart tarihlerinde, "Geleceğimiz vergilerimizle güvende" sloganıyla kutlanacak.

GİB, 35. Vergi Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Vergi haftası kapsamında "çocuklarda ve gençlerde vergi bilincinin oluşturulması ve bunun toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele bilincinin oluşturulması" amacıyla çeşitli tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecek.

  Vergi Haftası'nın bu yılki sloganı belli oldu! Türkiye'nin geleceği vergilere bağlı

35. VERGİ HAFTASINDA YAPILACAK ETKİNLİKLER

  • Vergi Haftası etkinlikleri için hazırlanan afişler 81 ilde vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar ile kamu kurumlarının "outdoor TV" ekranlarında gösterilecek.


  • Eğitim çağındaki çocuklarda vergi bilincini geliştirmek için "Vergi geleceğimizin anahtarıdır" sloganıyla hazırlanan öğrenci afişi de okullara asılacak.
  • E-posta abonelerine gönderilen kutlama mesajının yanı sıra, yıl boyunca, vergi konusunda farkındalığın artırılması ve mevzuat güncellemelerinin en kısa zamanda etkin bir şekilde iletilmesi amacıyla bilgilendirme mesajları gönderilecek.
  • Gazetelerin editörlerine ve ekonomi yazarlarına vergiyle ilgili toplumda bilinci artırmaya yönelik bilgilendirme metni gönderilecek.
  • Üniversitelerde panel, konferans gibi etkinlikler gerçekleştirilecek, genç girişimciler ve GİB hakkında kurumsal bilgilendirme yapılacak.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Bilişim Ağı'nda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için hazırlanan videolar yayınlanacak. MEB sosyal medya hesaplarından vergi haftasına yönelik paylaşımlarda bulunulacak.
  • Yeni işe başlayan mükelleflerin hak ve ödevleri, genç girişimciler ve e-Dönüşüm (dijital dönüşüm) konularında bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.
  • Türkiye genelinde beyan, ödeme ve diğer vergisel yükümlülüklerini zamanında yerine getiren "gönüllü uyum seviyesi" yüksek mükellefler, vergi dairelerinde oluşturulan heyetlerce iş yerlerinde ziyaret edilecek.
  • Vergi Haftası süresince oynanan Süper Lig ve TFF 1. Lig futbol müsabakalarında, tribünlere "Geleceğin garantisi vergilerinizdir, vergi haftası kutlu olsun" yazılı pankart asılacak.
  • Bankaların ATM ekranlarında Vergi Haftası süresince kutlama mesajı yer alacak. Hafta süresince PTT tarafından "Vergi güçtür" yazılı flam uygulanacak.
  • Ayrıca Türk Kızılay işbirliğiyle kan bağışı kampanyası düzenlenecek.

2023'TE TOPLANAN VERGİLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe İstatistikleri'ne göre vergi gelirlerinin toplamı 4,5 trilyon TL oldu. Bunun 2,5 trilyonu KDV ve ÖTV ile gerçekleşti. Bu dönemde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinden aldığı pay ise yüzde 65'in üzerine çıktı. 2023 yılında gelir, kazanç ve mülkiyet üzerinden alınan 1 trilyon 554 milyar TL'lik doğrudan (dolaysız) vergilerin toplamı seviyesinde gerçekleşti. 2022 yılında bu oran yüzde 37,84'tü. Aynı dönem içerisinde dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki payı ise yüzde 61,84'ten yüzde 65,24'e yükseldi. 

2023 yılında dolaylı gelirlerin içerisinde en yüksek payı KDV ve ÖTV aldı. 2023 yılında 1 trilyon 454 milyar TL'ye ulaşan toplam KDV gelirleri, dolaylı vergilerin yüzde 49,55'ini oluştururken, 4,5 trilyon TL'lik toplam vergi gelirlerinin ise yüzde 32,33'lük kısmını tek başına karşıladı. Bunun yanı sıra 928 milyar 195 milyon TL'lik ÖTV geliri, dolaylı vergilerin yüzde 31,62'sini, toplam vergilerin ise yüzde 20,62'sini oluşturdu. Gümrük vergileri ise 142 milyar 317 milyon TL ile toplam vergi gelirleri içinden yüzde 3,16 pay aldı.

KDV ve ÖTV dolaylı vergilerdir. Yani halktan, tüketiciden alınan vergilerdir. Bu vergiler, gelir seviyesine bakılmaksızın, istisnasız hepimizden alınıyor. Hatta Türkiye'de geliriniz artıkça, ödediğiniz verginin toplam gelirinize oranı düşüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap