SON DAKİKA



Haber > Gündem > Vatandaşın ağzının tadı kaçıyor: Şeker fiyatları artıyor

Vatandaşın ağzının tadı kaçıyor: Şeker fiyatları artıyor

21 Mart 2022 Pazartesi - 13:20




Vatandaşın ağzının tadının kaçtığını belirten CHP'li vekil Gürer, "Şeker de fiyatlar artıyor. Özelleşen fabrikalar Türkşeker’e diz çöktürmeye mi çalışıyor?" diye sordu.





CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz ay başında ayçiçek yağındaki fiyat artışlarının son 10 gündür şeker de yaşanmaya başladığını söyledi. Geçen yıl 50 kg’lık 1 torba toz şekerin 200 liradan satıldığını, sene başında 455 TL liraya çıktığını hatırlatan CHP'li vekil Gürer, geçen hafta özelleşen fabrikalarda 600 lira olan torba şeker dün itibariyle 690 TL, bazı özelleşen fabrikalarda ise 740 TL ile 800 liraya satışların yapıldığını söyledi.

KAMU FABRİKALARINDA STOKLAR YENİ HASATA KADAR YETER Mİ?

Şeker fiyatları üzerinden bazı kesimlerin bir takım oyunlar oynadığı yönünde toptancılarında iddiaları olduğunu belirten Gürer, " Türkşeker stokları Ağustos ayına kadar yetineceği söyleniyor. Piyasa da ise fiyatlarında spekülatif artışlar olduğu belirtiliyor. Kamuya ait şeker fabrikalarının 2 farklı zincir markete toptan 50 kg’lık şekeri sattığı ve bu yolla piyasa da şeker arzı oluşmamasına çalıştığı, kamu fabrikaların toptancılara yeterli şeker vermediği de belirtiliyor . Zincir marketlerin ise halen markette Türkşeker ürünü 5 Kg toz şeker 42.50 krş ,Özel sektör ait fabrika ait toz şekeri ise aynı markette 59.90 TL , 1 Şubat 2021 tarihinde 3 lira 93 kuruş olan 1 kg toz şeker ise Türkşeker ürünü olanı markette 8.70 krş dan satılıyor.

Özel şeker fabrikaları şeker fiyatı 10 TL geçmiş durumda. Farklı Marketlerde farklı fiyatlar var. Özelleştirilen şeker fabrikalarının hem kendi ürettikleri şekeri hem de devlete ait fabrikalardan aldıkları şekeri 690 lira ile 800 lira arasında değişen piyasaya vermeye başladıklarına için bu hafta şeker fiyatlar değişimde bekleniyor" diye konuştu.

ŞEKER FİYATLARI NEDEN OYNADI


Türkşeker Genel Müdürü'nün şeker fiyatına zam yapmayacağız açıklamasına rağmen şeker fiyatlarının yükseldiğini belirten CHP'li vekil Gürer, "Şeker pancarı stratejik bir ürün. Ülkemizde 400 bine yakın çiftçi şeker pancarı ekiyordu. Son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaları şeker pancarını da vurdu. 93 bine kadar çiftçi sayısı düştü. Bu sayı giderek azalıyor.2020 yılında 21 milyon ton üretim ise 2021 yılında TÜİK verilerine göre %15,3 azalarak 19,5 milyon tona geriledi. Sözleşmeli tarım yapılan şeker pancarı için taban fiyat 2021 yalında 420 TL/Ton olarak uygulandı. Bu fiyattan çiftçi girdiler artışı ile zarar etti. Kota dolduramayan çiftçi özel şeker fabrikaları bir de ceza kesti. Özelleşen Fabrikalar şeker pancarından şeker yanında melas, alkol, küspe de elde edip sattılar. Çiftçi bedelsiz verilen küspe tonu 600 TL den verdiler. Çiftçi zarar edince ekmeyeceğini açıkladılar. Kooperatif fabrikaları 2022 -2023 sezonu ekim yapacak çiftçi için avans fiyatını 800 TL/Ton olarak duyurdular. Türkşeker de bu sürece katıldı ve destek dahil ton avans fiyatı 870 TL açıkladı. Bu fiyata rağmen Çiftçi sözleşme yapmayınca durumun vahim olduğunu görüp kesin fiyatı hasat önü açıklamak üzere 2022-2023 Şeker Pancarı Üretim Kampanya Dönemi avans fiyatını ton fiyatı 1100 TL çıkardılar. Özel sektör fabrikaları 2021 yılında aldıkları 420 TL/Ton fiyatında ürettikleri şekeri daha ekilmeyen şeker pancarının eylülde başlayacak hasatla fabrikaya girecek pancar taban fiyatına göre fiyatlamak istiyorlar, Türkşeker Genel Müdürü şeker fiyatına zam yapmayacağız açıklaması ardından şeker fiyatları yükseldi. Yılbaşında 5.30 krş kilosu satılan toz şekeri dün bir markette 8.70 krş aldım. Türkşeker stokları yeterli olduğu ifade edilse de fiyat artırmak için şekerde bir oyun dönüyor." diye konuştu.

ŞEKER FİYATLARI DAHADA ARTACAK SÖYLENTİSİ...

Devlete ait şeker fabrikalarının zincir marketlere sattığı şekerin fiyatı ile özelleştirilen fabrikaların piyasaya ve toptancıya sattığı şeker fiyatlara arasında fark olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fiyatlarında artış tüm şekerden mamul ürünlere de yansıyacak , olan vatandaşa olacak. AKP iktidarı yanlış tarım politikaları ve uygulamaları gıda da ülkemizi sorunlu kıldı. İktidar şeker zamları konusunu kapsamlı incelemeye almalı ve tüketici yeni zamlarla şekere de eremez duruma düşürülmemelidir” dedi.

KEŞKE ŞEKER FABRİKALARI SATILMASAYDI

CHP Niğde Milletvekili Gürer, tüm bu olumsuzlukların, kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin ardından başladığını belirtti. 2018 yılında, o dönemde kamuya ait 29 şeker fabrikasının 10’u özelleştirildiğini anımsatan Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilirken fabrika fabrika gezip özelleştirmeye karşı çıktık ama AKP iktidarının yandaşa rant hevesi, şeker fabrikalarının da satılmasına neden oldu. Şimdi şeker fiyatları üzerinden farklı oyunlar oynandığı yönünde iddialar da arttı. Keşke fabrikalar satılmasaydı da vatandaşın cebindeki 3 kuruşa da göz dikilmesiydi” ifadelerini kullandı.


BU VEBALİN ALTINDAN NASIL KALKACAK?

Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve girdi maliyetlerindeki artışın pancar üreten çiftçi sayısında da düşüşe neden olduğunu belirterek, “Tarımda AKP döneminde yanlış uygulamalar undan şekere, ayçiçek yağından et ve süte her alanda sorunları artırdı. Çiftçi ektiğinden kazanmıyor. Tüketici zamlar karşısında eziliyor. Sonuç bu kere şeker fiyatlarına yansıdı. AKP iktidarı, bu vebalin altından nasıl kalkacak?” diye sordu.

Ömer Fethi Gürer, “Vatandaş mağdur, Toptancılar da bu duruma nasıl gelindiğine şaşırıyor. Şeker fiyatları üzerinde kimler oyun oynuyor? Yetkili kurumların geçen yıl şeker pancarını tonunu 420 TL’den alıp küspesi 600 TL satan, melas ve alkolden de para kazanan özel fabrikaların şeker fiyatlar sürekli artış yönünde yönlendirmesi ve stokçuluk konusunda gerekli incelemeler yapılmalıdır ” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap