SON DAKİKA



Haber > Gündem > Vahdettin’in İngiliz işgal kuvvetlerine yalvarmasının belgesi ortaya çıktı

Vahdettin’in İngiliz işgal kuvvetlerine yalvarmasının belgesi ortaya çıktı

15 Kasım 2021 Pazartesi - 14:22




Yazar Cem Say, sosyal medya hesabından bugün son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in İngilizlere sığınarak kaçtığını yazdı.





Yazar Cem Say, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Say, bugün son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in İngilizlere sığınarak kaçtığını vurguladı.

Say, paylaşımında, “Bugün son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in yaverini İstanbul'daki İşgal Orduları Başkomutanı İngiliz General Harington'a gönderip ülkeden kaçmak için yardım istemesinin 99. yıldönümü. Harington "Onu zorla kaçırdığımın sanılmaması için talebini yazıyla bildirsin" diye cevapladı.” İfadelerini kullandı.

Say’ın paylaşımına yanıt veren bir kullanıcı ise Vahdettin’in yazılı talebini paylaştı

Vahdettin’in yazılı talebinde şunlar yazıyor:


“İstanbul İşgal Orduları Başkomutanı General Harington Cenaplarına… İstanbul'da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devletine sığınır ve bir an önce İstanbul'dan başka bir yere götürülmemi talep ederim efendim. 16 Kasım 1922. Müslümanların Halifesi Mehmet Vahdettin”

 

 




İstanbul, İtilaf Devletleri'nin askeri işgali altındayken 6 Ekim'de TBMM ordusunu temsilen Refet Bele komutasındaki bir askeri birlik İstanbul'a girdi. Bu sıralarda basın organları Vahdettin'in aleyhinde geniş çaplı ve kamuoyunda etki yapan yayınlarda bulundular. Gazetelerde Vahdettin'in kaçacağı yönünde haberler çıkıyordu.

Padişah Vahdettin'in Mustafa Kemal Paşa ve dostları hakkında ölüm fermanı imzalamasının ve Millî Mücadele karşıtı davranışlarının ardından halk adeta ayaklandı. İstanbul'da tramvaylara tebeşirle “Kahrolsun Vahdettin!” diye yazılıyor, her yerde Vahdettin'in ihanetlerinden söz ediliyordu.

1 Kasım 1922'de saltanat kaldırıldığında Vahdettin artık sultan değil, sadece halifeydi. İşte Vahdettin, bu ortamda hayatını tehlikede görmeye başlayınca Milli Mücadele'de yaptıklarının hesabını veremeyeceği için de İngilizlere sığınıp kaçtı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap