SON DAKİKA



Haber > Gündem > Üçüncü Dünya Savaşı bir kıvılcım uzaklıkta! İsrail'deki 'tek' ihtimal iki süper gücü tetikleyebilir

Üçüncü Dünya Savaşı bir kıvılcım uzaklıkta! İsrail'deki 'tek' ihtimal iki süper gücü tetikleyebilir

16 Ekim 2023 Pazartesi - 10:49




ABD basını İsrail-Hamas arasındaki savaşın nasıl Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleyeceğini yazdı. Dünya





Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ülkenin 1973'den beri yaşadığı en kanlı çatışmalara sahne oluyor. Yüzlerce sivil ve askeri öldürüp ülkenin güneyini kontrol altına alan Hamas, ele geçirdiği yerleri kısa sürede kaybetti ve geri çekildi. İsrail tarafı ise 50 yıl sonra ilk kez resmi olarak savaş ilan etti ve Gazze'yi bombardıman yağmuruna tuttu. İsrail ordusu güneyde her an bir kara harekatına başlayabilir, ancak ülkenin kuzeyinde de kaos hakim. Tel Aviv askerleri sık sık Lübnan'da faaliyet gösteren İran destekli Hizbullah ile karşı karşıya geliyor. Analistler bu iki cephenin birleşmesi durumunda İsrail'in bir kırılma noktası yaşayacağını öne sürüyor.

'PETROL ÜRETİCİLERİ GÜÇLERİNİ KEŞFETTİ'

The Times'da yer alan analizde, İran'ın İsrail'e yönelik bu saldırıda büyük bir rol oynadığı öne sürüldü. ABD'nin 'İran'ın Hamas'ın saldırısıyla bir bağlantısı yok' açıklamasını hatırlatan gazete 'Öyleyse ABD neden bölgeye iki uçak gemisi ve yetkilileri gönderdi?' sorusunu sordu. 50 yıl önce Sovyetler tarafından silahlandırılan Mısır ve Suriye'nin İsrail'e karşı 1973 yılında savaş açtığını belirten Times, Mısır tarafının savaştaki amacının kalıcı bir barış sağlamak olduğunu yazdı. Savaş nedeniyle patlayan petrol fiyatları o dönem dört kat arttı. Bu artış dünya ekonomisine adeta darbe indirdi ve birçok ülkedeki enflasyonu stagflasyona dönüştürdü. Petrol üreticileri güçlerini keşfetmişti, fiyatların yükselmesinden beş sene sonra İran'da devrim oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap