SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türklüğün bedelini ödüyoruz

Türklüğün bedelini ödüyoruz

29 Şubat 2016 Pazartesi - 10:38




Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Avrasya Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Türk olmanın bedellerini ödediklerini söyledi.





Avrasya Üniversitesi tarafından “Hocalı Katliamı’nı Anma Programı” düzenlendi. Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Azerbaycan Milli Meclis Milletvekili Ganire Paşayeva ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Acaloğlu konuşmacı olarak katılırken, Üniversite’nin Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Rektör Prof. Dr. Aşkın Asan, mütevelli heyet üyeleri, Genel Sekreter Gülay Yeniçeri ve çok sayıda akademisyen programda hazır bulundu.

Türkiye ve Azerbaycan Milli marşlarının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, bundan tam 24 yıl önce, yani siz değerli öğrencilerimiz doğmadan birkaç yıl önce, Şubat ayının 26’sında Azerbaycan'ın Hocalı ilçesinde Ermeniler tarafından büyük bir katliam gerçekleştirildi” dedi. Rektör Asan şunları söyledi: “Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150 kişinin akıbeti hala bilinmiyor. Kelimeler bu katliamın korkunçluğunu, zulmün büyüklüğünü anlatmaya yetersiz kalıyor. Onca acı yaşandı, maalesef hala da yaşanıyor. İsimler ve yerler farklı ancak aktörler hep aynı. Türkiye olarak, Hocalı’daki bu insanlık dışı katliamın acısını her zaman yüreğimizde hissettiğimizi belirtmek isterim. Azerbaycan topraklarının beşte biri maalesef hala Ermenistan’ın işgali altındadır. Bir milyonu aşkın Azerbaycanlı kardeşimiz yerlerinden edilmiş durumdadır. Uluslar arası toplum umursamaz tavırlar sergilemektedirler. Ermenistan’ın çeyrek asra yakın bir süredir işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmesi yönündeki çağrımızı, bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyoruz. Her zaman olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de, bu haklı davada Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

HAKLI DAVALARINDA AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Katliam sırasında Ermeni askerlerine esir düşen ve daha sonra esir değişiminde serbest kalan Azerbaycanlı Hüseynağa Kuliyev ise, Hocalı’da yaşananları şu sözlerle anlattı: "Ermeniler öldürdükleri hamile kadınların karınlarındaki bebekleri bile kesip çıkarıyor ve kurşunluyorlardı. İnsanların başlarını, kollarını kesiyorlardı. Hayvan bile bu kadar vahşi olamaz. Çocukları, annesinin gözü önünde ağaca bağlayarak, başlarını kesiyorlardı. Kafasının derisini yüzüyorlardı. Burnunu, kulağını kesiyorlardı."

Türkiye, Türk Dünyası’nın kalesidir

Kıbrıs’ta da çok sorun var ve son kalemiz Türkiye’dir” diyen Paşayeva, “Bugünlerde Türkiye’nin hedef alınmasının maksadı da o kaleyi zayıflatmaktır. Çünkü Türkiye Türk Müslüman Dünyası’nın kalesidir. Türkiye zayıflarsa, herkes zayıflar. Hedef Türkiye’dir. Türkiye’mizi zayıflatmalarına izin vermeyeceğiz. Dünya’da gittiğim her yerde Türk kökenli insanlara ‘gün Türkiye’nin yanında olma günüdür’ diyorum. Onu zayıflatmak isteyen güçler, bu coğrafyada tüm insanımıza acı yaratan güçlerdir. 24 yıl önce Hocalı’da o soykırımı yapanlar, bugün Türkiye’ye karşı PKK başta olmak üzere terör örgütlerine asker gönderiyorlar. Tüm şehitlerimiz bugün burada olsalar şunu söylerlerdi. Bugün tüm Türklerin birlik beraberlik günü, bugün birbirini sahiplenme günüdür, yarın çok geç olacaktır” ifadelerine yer verdi. 

Hocalı, 150 yıllık Ermeni terörünün adıdır

Hocalı Katliamı’nı Anma Programı’nın son konuşmacısı Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Acaloğlu oldu. Hocalı Soykırımı’nın başlı başına lokal bir olay olmadığını, hem uzun süre devam eden Karabağ davasının  hem de yaklaşık yüz elli seneden beri devam eden Ermeni çeteleri ve daha sonra Ermeni devletinin terörist politikaları olduğunu belirten Acaloğlu, “Hocalı soykırımındaki olayın gelişi ve seyri daha sonra olaya müdahil devletlerin yaklaşımı olayın gerçekten bir soykırım olduğunu ortaya koyar. Karabağ, tarihi ve kültürel değeri olan geniş bir alandır. Hocalı Soykırımı bu yönüyle bir Karabağ sorunudur. Hocalı sadece Azerbaycan’ın değil, Türkiye’nin ve tüm Türk Dünyası’nın sorunudur. Türkler dışında tüm Dünya, bu suç işlenirken kayıtsız kalmıştır. İnsanlık, bu suçu üzerinden atmak için Hocalı çıkmazını bir an önce çözmelidir ve bölge nüfusu vatanına dönmelidir, suçlular cezalarını almalıdır” diye konuştu.

Şehitlere ziyaret

Avrasya Üniversitesi öğrencilerinin okuduğu şiirlerle sona eren programda Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer Yıldız, Rektör Aşkın Asan ve Genel Sekreter Gülay Yeniçeri’ye, Paşayeva tarfından hediyeler takdim edildi. Paşayeva ayrıca, ‘Karabağ Hikayeleri’ adlı kitabını Avrasya Üniversitesi öğrencileri için imzaladı. Azerbaycan Milletvekili Paşayeva beraberindeki heyet ve Avrasya Üniversitesi yönetimi ile Yomra Yerleşkesi’nde bulunan Şehitler anıtını, ardından da Trabzon Şehit Aileleri Derneği ve Diyarbakır Sur’da şehit olan Astsubay Ünal Bıçakcı’nın ailesini de ziyaret etmeyi unutmadı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap