SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye'ye önemli görev

Türkiye'ye önemli görev

06 Temmuz 2016 Çarşamba - 11:43




Polonya'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin havadan güvenliğinin sağlanmasına Türkiye de destek verecek.





Alınan bilgiye göre, 8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılacak ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasının planlandığı NATO zirvesi  için yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.Ev sahibi ülke tarafından alınan tedbirlere NATO ülkeleri de imkan ve  kabiliyetleri dahilinde destek veriyor. Bu kapsamda Türkiye, zirvenin hava  sahasının güvenliğinin sağlanmasıyla görevlendirildi. Fransa ve İngiltere'nin de  destek vereceği bu görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya  semalarında görev yapacak.Konya'da konuşlu bulunduğu 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından  havalanacak uçak, Polonya'ya gidecek. Hava sahasının güvenliğine yönelik kontrol  görevini gerçekleştirecek HİK uçağı, havada yakıt ikmali de yapacak. NATO, Fransa  ve İngiltere'ye ait AWACS uçaklarıyla koordineli gerçekleştirilecek görevin  ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak üssüne dönecek.Görev, 4 havadan ihbar ve kontrol uçağını Hava Kuvvetleri  Komutanlığına teslim alan 131'inci Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup  Komutanlığının yurt dışındaki ilk görevi olma özelliğini taşıyor.Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığınca gerçekleştirilecek görev, Türk  Silahlı Kuvvetlerinin geldiği seviyenin ortaya konulması açısından da önem  taşıyor.

  - "Barış Kartalı Programı"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi  HİK uçağının tedarikine yönelik imzalanan sözleşme 2003'te yürürlüğe girmiş,  "Barış Kartalı Programı" kapsamında Boeing firmasından B 737 tipi 4 HİK uçağı ile  bir yer destek sistemi alması planlanmıştı.Proje kapsamında "Kuzey" adı verilen ilk HİK uçağı Konya'da devlet  erkanın katıldığı törenle 2014 yılının Şubat ayında, ikinci uçak mayısta, üçüncü  uçak ise eylülde teslim alınmıştı."Güney" ve "Doğu" isimleri verilen bu uçakların hizmete girmesinin  ardından proje kapsamındaki son uçak Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.  "Batı" adı verilen uçağın da hizmete alınmasıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı  önemli bir güce kavuştu.

 - Havadaki görev süresi 20 saate kadar uzayabiliyor

Konya'daki 3'üncü Ana jet Üs Komutanlığı bünyesinde görev yapan HİK  uçakları milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde,  tatbikatlarda, Türk hava sahasına yönelecek tehditleri tespit, teşhis ve  gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılıyor.Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK  uçağı, görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali  yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20  saate kadar uzayabiliyor.Hava Kuvvetlerinin küresel bir kuvvet olabilmesi, zamanı ve mekanı  sınırsızca kullanabilmesi amacıyla verilen yurt içi ve yurt dışı görevleri yerine  getiren HİK uçağı, NATO uçuşlarını da desteklemeye devam ediyor. Son dönemde  Suriye sınırında yaşanan hareketliliğin ardından HİK uçakları buralarda  görevlendirilmişti.


- Bilgi üstünlüğü sağlıyor

HİK uçakları yüksek irtifa, arazi engebelerinden etkilenmeme ve  istenilen harekat bölgesine intikal ettirilebilme gibi esnek kullanım  özelliklerinin yanında, üzerinde bulundurduğu teknik ve teknolojik cihazlar  sayesinde birçok avantaj sağlıyor.

 

Gelişmiş radar ve sensörlerle düşmana karşı bilgi üstünlüğünü sağlayan  uçaklar, hava üstünlüğünün kurulması ve kesin sonuç elde edilmesinde de önemli  rol oynuyor.Türk Silahlı Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı niteliğinde olan bu  uçaklar, yüksek irtifada görev yaparak düşman uçaklarını uzak mesafelerden tespit  ediyor.Sınırlara yaklaşan hava unsurlarına karşı daha erken reaksiyon  gösterilmesini sağlayan uçaklar, yerdeki radarlara oranla daha büyük görüş  alanına sahip.Büyük görüş alanı sayesinde radar boşluklarını kapatmak üzere  istenilen bölgeye yönlendirilebilen uçaklar, oluşturduğu hava resmini veri  hatlarıyla uçaklara, deniz unsurlarına ve kara birliklerine aktararak önemli  katkı sağlıyor. Uçaklar havada yakıt ikmali kabiliyetiyle de uzun süre harekat  bölgesinde görev yapabiliyor.

 


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap