SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye’den Rusya’ya yanıt

Türkiye’den Rusya’ya yanıt

27 Nisan 2016 Çarşamba - 15:06




Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilişkilerin yakın gelecekte normale dönmesinin beklenmediğini açıkladı.





Bu açıklamaya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Rusya'ya hasmane tutum içerisinde olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını söyledi.RIA Novosti’nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk yönetiminin Rus karşıtı tutumu nedeniyle ikili ilişkilerin yakın gelecekte normalleşmesinin beklenmediğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Siyasi ve askeri alanlarda tüm temaslar kesildi. Türk yönetiminin mevcut Rus karşıtı tutumu, yakın gelecekte ikili ilişkilerin normalleşmesini beklemeye izin vermiyor" denildi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Rusya’nın 2015’teki dış politika faaliyetleriyle ilgili raporda, Türkiye ile ilişkilerin belli bir ana kadar ilerlediği ve temasların çeşitli düzeylerde sürdürüldüğü belirtilerek, "Bununla birlikte kademeli olarak olumsuz potansiyel artmış ve bazı ikili konularda ve bölgesel sorunlarda görüş farklılıkları genişlemiştir" ifadesine yer verildi.

Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının vurulmasının ikili ilişkilerin dondurulmasına yol açtığını kaydeden bakanlık, bu bağlamda Rus vatandaşlarını korumaya yönelik adımlar atıldığını ve yaptırım kararının alındığını hatırlattı.

KURTULMUŞ: AÇIKLAMA SİYASİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, açıklamanın siyasi olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin hiçbir ülkeye karşı hasmane tutum içerisinde olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını söyledi. Kurtulmuş, Rusya ile uçak krizine neden olan durumda, Türkiye'nin kendi sınırlarını korumaya ve kendi egemenliğini garanti altına almaya çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:


"Ondan sonra defaatle açıklamada bulunduk. Bunun kasıtla olmadığını ve angajman kuralları çerçevesinde vuku bulmuş bir olay olduğunu bütün dünya kamuoyu ile de paylaştık. Ayrıca yine defaatle yaptığımız açıklamada Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihsel kökleri olduğunu, bu anlamda Türkiye ve Rusya'nın her alanda, ekonomik, ticari, siyasi alanda iki yakın komşu olarak dostane ilişkiler içerisinde bulunduğunu ve böyle, istenmeyen bir olay karşısında ne Türkiye'nin Rusya'dan ne de Rusya'nın Türkiye'den vazgeçemeyeceğini ifade ettik. Dolayısıyla bir kere bu açıklamayı bu anlamda talihsiz bir açıklama olarak görürüm. Türkiye hiçbir zaman ne Rusya'ya karşı ne de başka bir ülkeye karşı hasmane tavır içerisinde olmadı, olmamıştır."

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap