SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye'de panzehiri olsa da dikkat: 4 ipucu hayat kurtarıyor

Türkiye'de panzehiri olsa da dikkat: 4 ipucu hayat kurtarıyor

11 Temmuz 2023 Salı - 12:54




Mayıs ayının ikinci haftası kış uykusundan uyanan yılanlar ve haziran ayında ortaya çıkan sarıkız örümcekleri Türkiye’nin dört bir yanında görülmeye başladı, zehirlenme haberleri de art arda geliyor. Son olarak Artvin'de yılan ısırığı sonucu bir kadının ölümden dönmesi gözleri yine bu konuya çevirdi. Tek tehlikenin yılan olmadığını belirten uzmanlar ise hayat kurtaran 4 ipucu verdi, panzehir hakkında açıklamada bulundu.





Yılan ya da örümceklerle son yıllarda şehir merkezlerinde daha sık karşılaşılabiliyor. Kış uykusundan uyanan yılanlar, birçok kişinin korkulu rüyası olarak çimenlik bölgelerde piknik yapanlar başta olmak üzere birçok kişiyi tedirgin edebiliyor. Nitekim Türkiye'nin dört bir yanından da yılan sokmalarıyla ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak Artvin’de bir kadın bahçede asma yaprağı toplarken yılan tarafından ısırıldı. Sonrasında bulantı, karın ağrısı ve kaşıntı gibi belirtiler yaşayan kadın baygınlık geçirince yakınları tarafından acil olarak hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımlık olan hastanın beynine pıhtı attı ancak tedavilerle yaşama yeniden bağlandı. Yine Elazığ'da halk arasında 'et yiyen örümcek' olarak bilinen Sarıkız örümceğinin ortaya çıkması tedirginlik yarattı. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Cazim Bulut, zehirli yılan ve örümceklerle ilgili çok önemli bilgiler verdi.

Türkiye'de şu ana kadar toplamda 59 tür yılandan 17'sinin zehirli olduğu biliniyor. Bu zehirli türler arasında boyları 15 santimetreye kadar ulaşabilen sarıkız örümcekleri de yer alıyor. Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Hekim Cazim Bulut, son günlerde sıklıkla karşılaşılan yılanların iklim değişikliğinin bir göstergesi olabileceğine dikkat çekerek, bu durumun canlıların üreme dönemlerinin uzamasına ve çiftleşme için uygun şartların daha uzun süre sağlanmasına bağlı olabileceğini söyledi. Bulut, ayrıca herkesin teknolojiye kolayca ulaşmasının yılanları daha sık görmeye neden olabileceğini şöyle açıkladı:

"Gelişen teknoloji sayesinde geçmişe oranla artık çok daha fazla kişinin elinde telefonu ve internet erişimi var. Bu da yılan ya da örümcek görüldüğünde hemen kaydedilmesine ve paylaşılmasına olanak sağlıyor. Hayvan popülasyonunda bir artış olmasa da medyaya daha fazla yansıdığı için popülasyonun arttığı zannediliyor."

İnsanların, bu canlıların doğal ortamlarında daha çok zaman geçirmesinin, onlarla karşılaşma ihtimalini de artırabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Aydın ise, "Yılanlar yaz aylarında kış uykusundan uyanarak aktif hale gelirler ve tabiatta, kırda, bağda ve bahçede yaygın olarak görülürler. Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle insanlarımız daha çok kırda ve bahçede vakit geçirmeye başlıyor. Bu nedenle de yılanlarla karşılaşılma ihtimali bu dönemde artışa geçiyor" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap