SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

19 Nisan 2024 Cuma - 10:21




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





TOKAT'TA ART ARDA DEPREMLER

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem oldu. Çevre illerden de hissedilen depremin ardından, en büyüğü 4,4 olan 41 artçı sarsıntı kaydedildi. Tokat'ta 191, Yozgat'ta ise 94 konutta hasar tespit edildi.
 
İNCİRLİK ÜSSÜ İLE İLGİLİ YENİ KARAR

Adana İncirlik'te bulunan 10. Tanker Üs Komutanlığı (İncirlik Üssü), 10. Ana Jet Üs Komutanlığı oldu. Yeni oluşturulan İncirlik Ana Jet Üs Komutanlığı'nın görev sahası Türkiye'nin güney sınırları ve Doğu Akdeniz olacak. Alınan kararın ardından İncirlik'te yeni F-16 filoları oluşturulacak. 
 
KAAN'IN HAVA KUVVETLERİ'NE TESLİM EDİLECEĞİ TARİH AÇIKLANDI

KAAN savaş uçağının detay tasarım ve kalifikasyon testlerinin gerçekleştirilmesini kapsayan Faz-1 Aşama-2 faaliyetleri için sözleşme imzalandı. İlk etapta 10 adet KAAN'ın 2028 yılında Hava Kuvvetleri'ne teslim edileceği açıklandı.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BATILI ÜLKELERİN TEK SES OLARAK İSRAİL'E 'DUR' DEMELERİ GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız. Bu hafta Batılı ülkelerin İran'ın misillemeleri karşısında tek bir ses olarak tepki verebildiklerini gördük. Aynı aktörlerin tek ses olarak İsrail'e 'dur' demeleri gerekiyor. İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gündemden düşürme teşebbüslerine fırsat verilmemelidir" açıklamasını yaptı.
 
 
ÖZEL'DEN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: NEZAKET ZİYARETİ DEĞİL

CHP Genel Başkanı Özgür Özel parti içinde gerekli toplantıları yapıp gündemi oluşturduktan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan randevu isteyeceğini söyledi. CHP lideri, "Nezaket ziyareti değil önemli gündemlerim olacak." dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A: "SEÇMENİN MEKTUBUNU BALKONDA OKUYUP GRUPTA MASAL OKUMAK DERS ALMAMAK DEMEKTİR. O DERSİ MİLLETİMİZ VERİR"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de; AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı'nın ıstakoz paylaşımına ilişkin soruya "Birileri bu ülkede 1 ayını 230 euro ile geçinmeye itilmiş 15-16 milyon emekli varken, birileri o euroları veriyor o ıstakozları yiyor, onu paylaşıyor. Erdemliler hareketi diye kurulmuş bir hareket dün grup toplantısında öz eleştiri yapmak yerine 'seçimleri biz kazandık' diyor. Seçmenin mektubunu balkonda okuyup grupta masal okumaya başlamak ders almamak demektir. O zaman size daha çok verilecek ders var sandıkta. O dersi milletimiz verir" değerlendirmesini yaptı.
 
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN BİLİM İNSANLARINA ÇAĞRI: SİYONİST BASKIDAN KAÇANLAR, BİLİMSEL FAALİYETLERİNİ BURADA SÜRDÜREBİLİR

Mardin'de konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Dünyanın dört bir tarafında Siyonist baskılar karşısında bulunan bütün bilim adamı dostlarımıza çağrı yapıyoruz; Türkiye’nin kapısı, bilim adamlarına açıktır. Siyonist baskıdan kaçanlar, bilimsel faaliyetlerini burada sürdürebilir" dedi.
 
MESUT KOCAGÖZ'ÜN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ REDDEDİLDİ

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün avukatlarının tutukluğa itiraz için Antalya 4. Sulh Ceza Mahkemesi başvuruları mahkeme tarafından reddedildi.
 
YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerle ilgili gündeme getirilen iddialarla ilgili, “Uluslararası öğrencilerin başvuru ve kayıt-kabul işlemleri Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır" açıklamasını yaptı.
 
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştireceğini açıkladı. Bu kapsamda TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak proje için duyuru yapıldı. 
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER: "TAM BAĞIMSIZ BİR SAVUNMA SANAYİSİNE SAHİP OLMAMIZ VAZGEÇİLMEZDİR"

 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Etrafı âdeta ateşten bir çemberle örülmüş olan ülkemiz, bu coğrafyada var olmak için kendi harp silah ve sistemlerini üretmeye, yerli ve millî savunma sanayisi ürünleriyle donatılmış etkin ve güçlü orduya sahip olmaya mecburdur. Bu nitelikleri haiz bir ordu için de kendi kendine yeten, tam bağımsız bir savunma sanayiye sahip olmamız vazgeçilmezdir" dedi.
 
İMAMOĞLU, İÇ BORÇLANMA İÇİN MECLİSTEN 5 YIL SONRA ONAY ALABİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2015-2019 yıllarını kapsayan İBB’nin stratejik planında bulunan imar, çevre, kentsel dönüşüm, toplu ulaşım gibi projelerinde kullanılmak üzere 950 milyon TL’lik iç borçlanma yapılabilmesi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yetki verildi. Oylamada, 5 yıl boyunca borçlanma taleplerini bekleten AKP grubunun da evet oyu vermesi dikkat çekti.
 
İBB MECLİSİ'NDE MHP VE BBP'DEN ORTAK GRUP KARARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin nisan ayı ikinci birleşiminde MHP ve BBP ayrı grup kurma kararlarını açıkladı. İBB Meclisi'nde AKP'li 5 meclis üyesi MHP grubuna geçerken, 2 meclis üyesi de BBP grubunu kurdu.
 
AKP’DEN CHP’YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ’NİN BORCU 334 MİLYON 921 BİN TL OLARAK AÇIKLANDI

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi’nin mali tablosu belediye binasına asıldı. Elbistan Belediyesi’nin toplam borcunun 334 milyon 921 bin TL olduğu görüldü.
 
TİP'TEN, MERKEZ BANKASI VE AKP'YE ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ: ARA ZAM GELMEZSE İKTİDARIN YAKASINA YAPIŞACAĞIZ

TİP İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta, asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası ile bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı protesto etti. Yapılan açıklamada, “Eğer temmuz ayında asgari ücrete ara zam gelmezse, Türkiye İşçi Partisi olarak tüm gücümüzle iktidarın yakasına yapışacağız, Türkiye’nin her yerinde sokaklarda olacağız” denildi.
 
DEM PARTİ'DEN BAKAN BOLAT'A İSRAİL'LE TİCARETE İLİŞKİN SORULAR: RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN BİR KARAR VAR MI; DETAYLAR KAMUOYUNA NEDEN AÇIKLANMADI?

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, kamuoyunda tartışmaya devam edilen, iktidarın İsrail'le ticarete kısıtlama kararına ilişkin olarak, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması talebiyle bazı sorular yöneltti. Akın, kısıtlama kararının Resmi Gazete'de neden yayımlanmadığını ve kararın detaylarının neden kamuyla paylaşılmadığını sordu.
 
GAMZE TAŞÇIER'DEN 1 MAYIS ÇAĞRISI: "TAKSİM MEYDANI BAŞTA OLMAK ÜZERE MEYDANLARDA OLACAĞIZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs'ta tüm emekçileri meydanlara davet etti. Taşçıer, "Erdoğan’ın yıllardır Taksim’i her 1 Mayıs’ta kapalı cezaevine çevirdiğini de çok iyi biliyoruz. Bu yasakçı zihniyetin Taksim’in tarihsel geçmişine sahip çıkan emekçilere her türlü baskıyı, zulmü, tehditi yaptığını da biliyoruz. Tüm bunları bilerek şunu da söylüyoruz; 1 Mayıs Taksim’dir, taksim 1 Mayıs’tır. 1 Mayıs’ta meydanlarda olacağız" dedi.
 
SÜLEYMANCILARIN LİDERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPAN ESKİ AK PARTİ MİLLETVEKİLİ DENİZOLGUN: “BİR BAKAN YARDIMCISININ KORUMASI BENİ TEHDİT ETTİ”

Süleymancıların kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunu, AK Parti kurucusu ve eski milletvekili Mehmet Beyazıt Denizolgun’un oğlu olan eski AK Parti İstanbul Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, adını vermediği ama fotoğrafını yayınladığı “bir bakan yardımcısının koruma ekibinden” olduğunu iddia ettiği bir kişinin kendisini ‘Cemaat yazılarından çok rahatsız, ona göre’ diye tehdit ettiğini öne sürdü. Denizolgun, bir süredir Süleymancılar Cemaati’nin lideri olan 44 yaşındaki kuzeni Alihan Kuriş’in seçimlerde muhalefete desteği ve AK Parti karşıtlığı hakkında açıklamalar yapıyordu.
 
EŞİ BELEDİYEYE KARŞI PROTESTO EYLEMİNE KATILAN TANJU ÖZCAN: BEN DE SENİ PROTESTO EDİYORUM, BU AKŞAM EVE GEÇ GELECEĞİM

Projenin tekrar onaylanmasıyla bungalovların kiralama hakkı Bolu Belediyesi'ne geçerken, aralarında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın eşi Meral Özcan’ın da olduğu Gölcük Platformu üyeleri, konunun görüşüleceği meclis toplantısı öncesinde Bolu Belediyesi'ni protesto etti, pankartlarla belediye meclis toplantısına da gelerek Başkan Özcan’a tepki gösterdi. Belediye meclis üyelerinin oy birliğiyle bungalov evlerinin kiralama konusu geri çekilirken, eşi Meral Özcan’a seslenen Tanju Özcan, "Bir taraftan demokrasi açısından mutlu oldum. Yani karı- koca aynı düşünmek zorunda değil. Gerçi ben de seni protesto ediyorum, bu akşam geç geleceğim eve" dedi.
 
DENİZBANK'TAN YENİ SKANDAL: MÜŞTERİLERİN 205 MİLYON LİRASI ÇALINMIŞ

Futbolcuların dolandırılması vakasından sonra denetimlerini artıran Denizbank'ta Side Şube Müdür Yardımcısı Utku Erdem'in, müşterilerin hesaplarından toplam 205 milyon lirayı çaldığı tespit edildi.
 
SARIYER’DE TAKSİCİYİ ÖLDÜREN İRANLI ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Taksici Yaşar Yanıkyürek’i öldüren yabancı uyruklu şüpheli  “canavarca hisle kasten öldürme' ve 'yağma' suçlarından tutuklandı.
 
EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK: ''GELİR BEYANNAMESİ VERMEYEN 400 BİNDEN FAZLA MÜKELLEF TESPİT ETTİK''

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir beyannamesi vermeyen 400 binden fazla mükellefin olduğunu açıkladı. Şimşek, beyanname vermeyenlere de çağrıda bulunarak, "Pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz" dedi.
 
BAKAN ŞİMŞEK'TEN WASHİNGTON’DA EKONOMİ MESAJLARI: 2026 YILINA KADAR ENFLASYONUN TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ

Şimşek, "Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz. Bunun işaretlerini zaten aydan aya görüyoruz, ancak yıllık bazdaki eğilimi yılın ikinci yarısında göreceğiz. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz ve o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız." dedi.
 
TCMB REZERVLERİNDE TOPARLANMA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre brüt rezerv 12 Nisan haftasında 128,4 milyar dolar oldu. Aynı haftada net rezerv 15,5 milyar dolardan 19,7 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv eksi 57,05 milyar dolara geldi.
 
DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DİREKTÖRÜ: ENFLASYONA SABRETMEK ZOR ANCAK BUNUN ALTERNATİFİ ÇOK DAHA KÖTÜ

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, hükûmetin ülkedeki yüksek enflasyonla mücadelede doğru yolda olduğunu düşündüğünü ifade eden Lopez, “Birçok insan için bunun kolay olmadığını ve gerekli sabır ve azmi istemenin zor bir istek olabileceğini biliyorum. Ancak dürüst olmak gerekirse bunun alternatifinin çok daha kötü olacağını düşünüyorum” dedi.
 
EMEKLİLERDEN BAKAN IŞIKHAN'A YANIT: CEVABINI SANDIKTA VERDİK, GEREKİRSE BİR DAHA VERİRİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün yaptığı açıklamada emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması beklentilerini boşa çıkardı, Temmuz'da asgari ücrete ara zammın söz konusu olmadığını açıkladı. Bu açıklamayı değerlendiren yurttaşlar, "Bunun cevabını emeklililer olarak sandıkta verdik. Olursa bir dahaki sandıkta tamamen veririz" dedi.
 
TÜİK, VERİLERİ AÇIKLADI: SEÇİM AYINDA KONUT SATIŞLARI YERİNDE SAYDI; YABANCILARA BİN 778 KONUT SATILDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı martta geçen yılı aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde yüzde 47,9 düşme yaşandı.
 
ET VE SÜT KURUMU, ET FİYATLARINA YÜZDE 20-25 ARASINDA ZAM YAPTI. KIYMANIN KİLOGRAMI 279 TL'YE YÜKSELDİ

Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Yapılan zam sonrası kıymanın kilogramı 229 TL’den 279 TL’ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL’den 319 TL’ye yükseldi.
 
BAKAN URALOĞLU: BULGARİSTAN İLE İKİNCİ BİR DEMİR YOLU GEÇİŞ NOKTASI KURULMASI KONUSUNDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALADIK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bulgaristan ile artan demir yolu potansiyelini dikkate alarak, ikinci bir demir yolu geçiş noktası kurulması konusunda mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti. 
 
TORUN TOWER OFİS BİNASI DENİZBANK'A SATILDI

İstanbul'un en merkezi bölgelerinden birisi olan Esentepe'de bulunan Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar TL artı KDV bedelle Denizbank tarafından satın alındı.
 
FİYAT PAHALILIĞI SEBEBİYLE KAFE VE RESTORANLARI BOYKOT HAZIRLIĞI: “BU FİYATLAR İNSANLIK SUÇU”

Türkiye’deki kafe ve restoran fiyatlarının Avrupa’daki alternatiflerine göre çok daha pahalı hale geldiğinden, işletme sahiplerinin ‘fırsatçılık’ yaptığından ve artık dışarıda yemek yiyememekten şikayet eden bir grup vatandaş hafta sonu kafe ve restoranları boykot etmek için kampanya başlattı: “Restaurantlardaki kalitesiz porsiyon + fahiş fiyatların enflasyonla, artan maliyetlerle vs. açıklanamayacağı bir evredeyiz çünkü. Düpedüz insanlık suçu işleniyor.”
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
FİDAN – HANİYE GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN HAKAN FİDAN: “1967 SINIRLARINA UYGUN BİR İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM SONRASINDA HAMAS, ASKERİ KANADINI LAĞVEDECEK.”

Doha’da Hamas lideri Haniye’ye taziye ziyareti yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan, ateşkes ve arabuluculuk mesajları geldi: “1967 sınırlarına uygun bir 2 devletli çözüm sonrasında Hamas, askeri kanadını lağvedecek.”
 
DIŞİŞLERİ'NDEN AB LİDERLER ZİRVESİ'NE TEPKİ

17-18 Nisan'da Brüksel'de gerçekleştirilen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB Komisyonu tarafından hazırlanan Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır" denildi.
 
MİÇOTAKİS: TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNE RAĞMEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin tepkisine rağmen Ege'de deniz parkı projesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. 
 
GUTERRES: GAZZE'DE 7 EKİM'DEN BU YANA YAKLAŞIK 250 İNSANİ YARDIM ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırılar nedeniyle yaklaşık 250 insani yardım çalışanının öldürüldüğünü, bunların 180'inin BM personeli olduğunu belirtti ve soruşturma talep etti. 
 
FİLİSTİN'İN BM'YE TAM ÜYELİĞİ VETO EDİLDİ

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti.
 
İRAN AÇIKLADI: SALDIRI ÖNCESİ ONLARIN ÜSLERİNİ HEDEF ALMAYACAĞIMIZA DAİR ABD'YE BİLGİ VERDİK

BMGK toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta açıklamalarda bulunan Abdullahiyan, "Operasyon öncesi ABD'ye, bölgedeki ABD üslerini ve çıkarlarını hedef almayacağımızı açıkça söyledik" dedi.
 
COLUMBİA ÜNİVERSİTESİ BAHÇESİNDE GAZZE İÇİN OTURMA EYLEMİ YAPAN ÖĞRENCİLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Filistin’e destek için okul bahçesinde çadır kuran Columbia Üniversitesi öğrencilerine polis müdahale etti. Oturma eylemi yapan öğrenciler polis tarafından gözaltına alındı, otobüslerle kampüsten götürüldü. Gözaltılara tepki gösteren öğrenciler, okulun bahçesinde yeni bir oturma eylemi başlattı. 
 
ÖZGÜR ÖZEL: ''VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte 15 günlük iştir Meclis'te bu işleri halletmek. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunu, bu yoldaki yürüyüşün her adımının biraz daha demokratik bir Türkiye yaratacağını, hukukun üstünlüğü arayışının Türkiye'nin bugünkü ekonomik sıkıntıları aşma noktasında hukuk güvencesi açısından yabancı yatırımcı çekmek, Türk şirketlerine yabancı ortaklar bulmak, Türkiye'de mal ve can güvenliği noktasında bir hukuk güvencesi ve hukuki öngörülebilirlik açısından değerlendirildiğinde ne kadar kıymetli olduğunu böyle kıymetli bir topluluğa hatırlatmama dahi gerek yok" dedi.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap