SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

16 Şubat 2024 Cuma - 09:40




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





 

Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?


MARMARA DENİZİ'NDE KARGO GEMİSİ BATTI, KAYIP 6 MÜRETTEBAT İÇİN KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Marmara Denizi açıklarında seyir halinde olan bir kargo gemisi İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak battı. 'BATUHAN A' isimli 69 metre boyundaki geminin 6 mürettebatı için arama kurtarma çalışması başlatıldı. Batan gemiye ait olduğu değerlendirilen su altı tarama görüntüsü tespit edildi. 
 
REKTÖR NÜKHET HOTAR'A BÜYÜKELÇİ TİTRİ VERİLDİ, ESKİ BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI DEMİRCAN TUNUS’A BÜYÜKELÇİ ATANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yeni kararnamedeki siyasi atamalar dikkat çekti. Daha önce AKP'de çeşitli kademelerde görev almış Nükhet Hotar ve Ahmet Misbah Demircan'a, Erdoğan tarafından büyükelçi unvanı verildi. Hotar, iki dönem AKP milletvekilliği yaparken, Demircan ise 15 yıl boyunca AKP'den Beyoğlu belediye başkanlığı yaptı.
 
ADNAN OKTAR SUÇ ÖRGÜTÜNE İSTENEN CEZALAR BELLİ OLDU

Adnan Oktar organize suç örgütünün güncel yapılanmasına yönelik açılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede Adnan Oktar, Meltem Daban ve Ferhunde Eda Babuna'nın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Örgütün veya amacının propagandasını yapma" suçlarından ayrı ayrı 15 yıl 6 aydan 43 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
 
ERDOĞAN'DAN DANIŞTAY KARARINA SERT TEPKİ: ANAYASA MAHKEMESİ'NİN ALDIĞI BAZI GARİP KARARLARDA CUMHUR İTTİFAKI OLARAK TEPKİSİZ KALMIYORSAK, BUNDA DA SESSİZ KALAMAYIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bazı kararları "garip" olarak nitelendirdi. Danıştay'ın FETÖ nedeniyle ihraç edilen 450 yargı mensubunun yeniden göreve dönmelerine ilişkin kararını değerlendiren Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu bu kararları hazmedemiyorum. Danıştay zaman zaman yapıyor, bu tür kararlarla bizi rahatsız ediyor ama Anayasa Mahkemesi’nin sık sık bu tür kararları alması bizi ciddi manada rahatsız ediyor. Mesela Anayasa Mahkemesi bir de BTK'yla ilgili bir karar almış. Hani bunun neresinden gireceksin? Nasıl böyle bir karar alınır?" ifadelerini kullandı.
 
ERDOĞAN'DAN CHP'YE: ESKİ VE YENİ GENEL BAŞKANLARI, BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI İLE HEPSİNİN TEK GÜNDEMİ SEÇİM SONRASI PARTİSİNİN YÖNETİMİNİ ELE GEÇİRMEK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Mısır dönüşü Samsun'da konuştu. Samsun mitinginde konuşan Erdoğan, CHP'yi hedef aldı. Erdoğan, "Eski ve yeni genel başkanları, belediye başkan adayları ve aday olamayanları ile hepsinin tek gündemi seçim sonrası CHP'sinin yönetimini ele geçirmek" dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL'DEN "SORUMLULUĞUMUZ YOK" DİYEN ÇALIK HOLDİNG'E YANIT: O MADEN DERHAL KAPATILMALIDIR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erzincan İliç'teki madende meydana gelen çökme olayına ilişkin Çöpler Altın Madeni'nin yerli ortağı Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Hakkı Akil'in, "Operasyonel sorumluluğumuz yok, sadece finansal yatırımcıyız" ifadelerine yanıt verdi. Özel, "Edilen kardan pay alıyorsanız, orada yapılan her şeyden sorumlusunuz. Milletin canı pahasına orayı sömürenler sorumluluktan kaçamaz. O maden derhal kapatılmalıdır" dedi.
 
AKŞENER: YEREL SEÇİM DÜĞÜNDÜR, HESAP SORDUĞUNUZ VE SİZE HESAP VERİLEN BİR DÖNEMDİR

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay birlikte Aydın'da Efeler Belediyesi Kuvayı Milliye Evi Müzesi'nin açılışına katıldı. Fatih Atay’ın yaptığı çalışmaları tebrik eden Akşener, "Aslında yerel seçimler düğündür. Genel seçimler de elbette seçmenin düğünüdür ama yerel seçimler bildiğinizi seçmenin talep edeni hazır olda tutan bir dönemdir. Sizin hesap sorduğunuz, size hesap verilen bir dönemdir. Allah rızası için bu dönemi iyi kullanın." dedi.
 
DP'NİN GENEL BAŞKANI GÜLTEKİN UYSAL'DAN İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A DESTEK!

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, yaptığı açıklamayla yerel seçimlerde İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu, Ankara’da ise Mansur Yavaş’ı destekleyeceklerini duyurdu. 
  
GÖREVDEN ALINAN İYİ PARTİ ANKARA İL BAŞKANI YENER YILDIRIM ATATÜRKLÜ KRAVATINI ÖPEREK VEDA ETTİ: “KOLTUKLAR ONLARIN OLSUN, BİZ VATAN SEVDALISIYIZ”

Olaylı aday tanıtım toplantısından sonra görevden alınan İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yener Yıldırım, Atatürklü kravatını öpüp başına koyarak veda etti: "Küçük hesaplar içinde hiç olmadık. Koltuk sevdası içinde hiç olmadık. Koltuklar onların olsun biz vatan sevdalısıyız."
 
BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR: “BUGÜN BU TOPRAĞI KALDIRMAK İÇİN 400 BİN KAMYONA İHTİYACIMIZ VAR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç'teki maden faciasının yaşandığı alanda konuştu: "10 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bugün bu toprağı kaldırmak için 400 bin kamyona ihtiyacımız var. Böyle bir büyüklükle karşı karşıyayız."
 
MURAT KURUM’DAN İLİÇ ELEŞTİRİLERİNE YANIT: “BAKANLIĞIMIZ DÖNEMİNDE, BU İŞLETMENİN ÇEVRESEL ETKİ DENETİMLERİ SIKI BİR ŞEKİLDE YAPILDI”

Murat Kurum: "Bakanlığımız döneminde, bu işletmenin çevresel etki denetimleri sıkı bir şekilde yapıldı", "Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını veremez. Sadece vkapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz."
 
MHP’Lİ YÖNTER’DEN     TCMB    BAŞKAN              YARDIMCISI        AKÇAY’A:             “NEYİN                LİNKİNDEN BAHSEDİYORSUNUZ?”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ulvi Yönter’den Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’a: "Linkin kırıldığını bize anlatmasın. Bizim linkle işimiz yok. Türkiye ekonomik operasyona maruz kaldı. Neyin linkinden bahsediyorsunuz?”
 
UKOME'DEN TAKSİ KARARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, minibüs ve taksi dolmuştan 8+1 taksiye dönüştürülen 1755 araçtan 1038'inin normal taksiye çevrilmesine karar verildi.
 
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KOZA YARDIMCI İSTİFA ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görevinden istifa ettiğini duyurdu. Yardımcı, Parti Meclisi’ndeki görevine ise devam edecek.
 
CHP’DEN LÜTFÜ SAVAŞSIZ REKLAM FİLMİ…

CHP, Özgür Özel ve büyükşehir belediye başkanlarının birlikte yer aldığı 31 Mart reklam filmi yayınladı. Filmde yer almayan tek CHP’li büyükşehir belediye başkanı Lütfü Savaş oldu.
 
BU KEZ DE BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ AYM’NİN KARARINI TANIMADI: İŞE İADE EDİLEN İMZACI AKADEMİSYENLER BİR KERE DAHA GÖREVLERİNDEN UZAKLAŞTIRILDI

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları çin KHK’yla görevinden uzaklaştırılıp mahkeme kararıyla geri dönen akademisyenler Alphan Telek ile Fatma Bostan Ünsal, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 26 Temmuz 2019 yılında Barış Akademisyenleri ile ilgili almış olduğu hak ihlali kararının ardından ilk dereceli idare mahkemeleri tarafından görevlerine iade edildi. Ama kararlar Bölge İdare Mahkemeleri (İstinaf) tarafından bozuldu ve iki akademisyen ikinci kez görevlerinden uzaklaştırıldı. Telek: “AİHM de benimle ilgili Türkiye’yi tazminata mahkum etti. Ama istinaf bildiriye imza atmamı terör iltisakı olarak yorumladı.” Ünsal: “Barış Akademisyeni olmamın yanı sıra Bank Asya’da hesabım vardı ve köprü geçişlerinde kullanılan AsyaCard DIT’ı kullanıyordum. Mahkeme bunu da ‘kokteyl’ gibi yeniden ihraç edileme gerekçe göstermiş.”
 
EKONOMİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR?
 
BÜTÇE YILIN İLK AYINDA 150,7 MİLYAR TL AÇIK VERDİ

Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar TL, bütçe gelirleri 617,2 milyar TL olurken, bütçede 150,7 milyar TL açık oluştu.
 
TCMB REZERVLERİNDE ERİME 7 HAFTADA 10 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre brüt rezervler 9 Şubat haftasında 135,4 milyar dolara geriledi. Net rezervler 28 milyar dolardan 28,8 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervler eksi 43,7 milyar dolar oldu.
 
KUR KORUMALI MEVDUATTA DÜŞÜŞ YAVAŞLADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre kur korumalı mevduatlar 9 Şubat haftasında 14,8 milyar TL düşüşle 2,36 trilyon TL'ye geriledi. 
 
BİSAM AÇIKLADI: AÇLIK SINIRI 15 BİN LİRAYI DA AŞTI

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırma Merkezi'nin, 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2024 Dönem Raporu'na göre dört kişilik bir aile için açlık sınırı 15 bin TL'yi geçti. Yoksulluk sınırı 51 bin 998 liraya ulaşırken tek başına yaşayan bir kişi için gereken para ise 23 bin 914 lira oldu. 
 
TÜRK YAPAY ZEKÂ GELİYOR: CHATGPT'YE YENİ RAKİP YOLDA

ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taha Yüce, ChatGPT'ye rakip Türk Yapay Zekâ geleceğini duyurdu.
 
İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ARAN: DÜŞÜK LİMİTLİ İHTİYAÇ KREDİLERİ DÜZENLEMELERİN DIŞINDA KALMALI

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yönelik yapılması gündemde olan düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Aran, "100 bin liraya kadar ihtiyaç kredileriyle 20 bin liraya kadar olan kredi kartı limit ve harcamaları tüm bu tartışmaların dışında tutulmalı" dedi. Aran, "İhtiyaç kredilerine ve kredi kartlarına bi kısıt getirilecekse bu ancak yüksek limitli olan ve lüks tüketime dönük olan harcamaları engelleyecek tedbirler olmalı" diye konuştu.
 
ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI ÜÇ AYDA 367 BİN 305 KİŞİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2023 dönemine ait Ücretli Çalışan İstatistikleri'ni açıkladı. Mevsimsellikten arındırılmamış verilere göre, ücretli çalışan sayısı bir ayda yüzde 0,7 azaldı. Kasımda 15 milyon 162 bin 217 olan ücretli çalışan sayısı, aralıkta 15 milyon 57 bin 373'e geriledi. Eylülde bu sayı 15 milyon 424 bin 678 seviyesindeydi. Böylece ücretli çalışan sayısı 3 ayda 367 bin 305 kişi azaldı. Üç ayda çalışan sayısındaki düşüş yüzde 2,4 oldu.
 
IMF DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİLERİNİ AÇIKLADI

IMF'nin 2023 yılı verilerine göre, Japonya üçüncü sıradaki yerini Almanya'ya kaptırdı. Türkiye ise G20'deki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye, 1 trilyon dolar barajını aşan ender ülkeler arasına girdi. Türkiye, yıllık 1.3 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla ve kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla açısından 13,380 dolar ile listenin 17. sırasında yer aldı. IMF'nin raporuna göre Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,1'lik bir büyüme göstermesi bekleniyor. 2022 yılında 905 milyar dolardan biraz daha büyük bir hacme sahip olan Türkiye ekonomisi, böylece 1 trilyon dolar barajını aşan ülkeler arasına katıldı.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
YEMEN'DEKİ HUSİLER: ADEN KÖRFEZİ'NDE İNGİLİZ GEMİSİ LYCAVITOS'U VURDUK

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, perşembe günü yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde bulunan İngiliz gemisi LYCAVITOS'u "uygun bir deniz füzesi" ile vurduklarını belirtti.
 
BAKAN FİDAN: MISIR ZİYARETİNDE AÇIKLARIN KAPATILMASI KONUSUNDA BÜYÜK İRADE ORTAYA KONULDU

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Cumhurbaşkanımızın Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret, tarihi bir ziyaretti. Geçtiğimiz yıllarda ihmal edilen bütün ilişkilerdeki, alanlardaki açıkların bir an önce kapatılması konusunda iki lider tarafından büyük bir irade ortaya konuldu." dedi. 
 
HAKAN FİDAN: TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ SİYASİ HESAPLARA KURBAN EDİLMEMELİ; VİZE SERBESTİSİ GİBİ KONULARDA İLERLEME SAĞLANMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Bakanlık'ta düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban edilmemelidir. Neticede AB'nin ülkemizin üyeliğine yönelik tavrında daha rasyonel düşünmesini ve bölgesel refaha ve istikrara katkı sağlayacak bir tutum benimsemesini bekliyoruz." diye konuştu.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: F-16 TAKVİMİNİN HAZİRAN-TEMMUZ AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon kitlerinin teminine yönelik resmî Kongre bildiriminin yapılmasından sonra onay sürecinin 11 Şubat'ta tamamlandığını hatırlatarak "ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesini müteakip 2024 Haziran-Temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesi beklenmektedir" dedi.
 
ALMANYA SAVUNMA BAKANI AÇIKLADI: TÜRKİYE VE YUNANİSTAN, AVRUPA GÖKYÜZÜ KALKANI GİRİŞİMİ'NE KATILIYOR

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Türkiye ve Yunanistan Perşembe günü Almanya liderliğindeki füze savunma projesine resmen katılarak Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne katılacağını açıkladı. Böylece girişime üye ülke sayısı 21'e çıkmış olacak.  Almanya Dışişleri Bakanı Pistorius, Brüksel'de NATO'daki mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte "Bu kadar kısa sürede bu sayı oldukça yüksek" dedi.
 
MACARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI SZİJJARTO: BİZİM İÇİN DOĞALGAZ TEDARİĞİ TÜRKİYE'SİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, "Bizim için doğalgaz tedariği Türkiye'siz mümkün değildir, Türkiye bu konuda en güvenilir ve en öngörülebilir transit ortağımızdır." dedi.
 
BM: UKRAYNA EKONOMİSİNİN TOPARLANMASI İÇİN 486 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

BM, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna hükümeti tarafından hazırlanan raporda, Ukrayna ekonomisinin savaşla geçen iki yılın ardından toparlanabilmesi için 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu açıklandı.
 
KREMLİN: PUTİN, MART AYINDAKİ BAŞKANLIK SEÇİMİNDEN ÖNCE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDEBİLİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 15-17 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimlerinden önce Türkiye'yi ziyaret edebileceği açıklandı. Daha önce Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklanmıştı ancak ziyaret gerçekleşmedi.  Rusya'nın RIA haber ajansının aktardığına göre; Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 15-17 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimlerinden önce Türkiye'yi ziyaret edebileceğini açıkladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap