SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

09 Şubat 2024 Cuma - 10:44




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

ZÜHTÜ ARSLAN, ERDOĞAN'IN DA KATILDIĞI TÖRENDE KONUŞTU: GÖRÜŞ FARKLILIKLARI GEREKÇESİYLE AYM KARARLARINA UYULMAMASININ HİÇBİR ANAYASAL ZEMİNİ YOKTUR

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, hakkında hak ihlali kararı verdikleri Can Atalay'la ilgili yargıda yaşanan krizinden sonra ilk kez Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında konuştu. Konuşmasında "Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir” vurgusu yapan Arslan, "Kesinleşen bir karara karşı bireysel başvuru yapıldığında da artık anayasayı yorumlamak ve uygulamak konusunda nihai yetki Anayasa Mahkemesi'ne verilmiştir. Bu bağlamda temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur" dedi.
 
TÜRKİYE, F-16 MODERNİZASYONU İÇİN ABD'Lİ ŞİRKETLE ANLAŞTI

Türkiye, F-16 savaş uçağı filosunu ABD'li savunma şirketi Northrop Grumman'ın en yeni elektronik harp sistemi ile modernize edecek. Northrop Grumman Navigasyon Başkan Yardımcısı James Conroy, Türkiye'ye 150'den fazla sistem teslim edileceğini açıkladı.
 
MADEN FACİASI DAVASINDA ESKİ TTK YÖNETİCİLERİNE SORUŞTURMA İZNİ

Bartın'da 43 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin soruşturmada yeni bir karar alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, olayla ilgili olarak eski Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve eski Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner hakkında soruşturma izni verdi. İki eski yönetici görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak.
 
ERDOĞAN ADIYAMAN'DA KONUŞTU: ALTILI MASA BİR PROJE YAPIYDI; BÜTÜN GÜNAHI BAY KEMAL'İN SIRTINA YÜKLEYİP KENARA ÇEKİLDİLER

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde temel atma törenlerini Adıyaman'da da sürdürdü. Erdoğan burada da muhalefeti hedef alarak, "Bütün günahı Bay Kemal'in sırtına yükleyip kenara çekildiler. Bay Kemal'e ilk hançerini vuranlar ise toplam oyları yüzde 1'i dahi bulmadığı halde sırtında Meclis'e taşıdığı uyanıklar oldu" dedi.
 
ERDOĞAN'DAN KAHTALILARIN İSTASYON TALEBİ İÇİN "BUYRUK": ULAŞTIRMA BAKANIM YANIMDA ONA BUYRUĞUMU VERECEĞİM; HALLEDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Kahta'da, "Siz ne güzel insanlarsınız. Bu güzelliğiniz zaten sandıklara vurdu. İnanıyorum ki yerel seçimlerde Kahta bu defa sandıkları patlatacak. Ben buna inanıyorum. Bir siyasetçi için böyle bir sevgiden daha büyük bir ödül olur mu?" dedi.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HEDEFİMİZ 2 AYDA DEPREM BÖLGESİ GENELİNDE 75 BİN KONUTUN TESLİMİNİ YAPMAKTIR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz 2 ayda deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini yapmaktır. Ardından her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturacağız." dedi. 
 
AKŞENER, YOZGAT’TA: “BİR TARAFTA AMPUL, BİR TARAFTA GÜNEŞ  

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, YSK’nın oy pusulası kura çekimlerini sonucunu hatırlatarak, “Çok enteresan çıktı. Bir, AK Parti; ampul, iki yanında biz; güneş. Şimdi şöyle bakacaksınız burada ampul, burada güneş. Bu yerel seçim. 2028’e kadar Yozgatlıya bu iktidardan hizmet gelmesini istiyorsanız değiştirin, çok samimi söylüyorum değiştirin... Bir tarafta ampul, bir tarafta güneş gibi parlayan kardeşiniz (Mustafa Görkem Taştan), basın güneşe kesin elektriğini” dedi.
 
CHP'DEN ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve 22 milletvekili çocuk işçi ölümlerinin önlenmesi, bu konuda çözüm yollarının belirlenmesi için TBMM Başkanlığı'na Meclis araştırma önergesi verdi.
 
ERDOĞAN "PARTİYE BAKMADAN TÜM BELEDİYELERE KAYNAK AKTARDIK" DEDİ; İLBANK'IN KREDİ DESTEĞİ AKP, MHP VE KAYYIMLARA GİTMİŞ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tüm belediyelerin kamudan aldığı payı eksiksiz gönderiyoruz” sözleri, resmi verilerle yalanlandı. İLBANK hibesi ile tamamlanan 102 projeden 99’unun AKP, MHP ve kayyım idaresindeki belediyelere ait olduğu belirlendi.
 
CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI UÇUM'DAN AYM BAŞKANI ARSLAN'A YANIT

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın "AYM kararları 153'ncü maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Kararların uygulanması her şeyden evvel Anayasa'nın hepimizi bağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu bir sonucudur" sözlerine yanıt verdi. 
 
CHP'Lİ BAŞARIR'DAN AYM BAŞKANI ARSLAN'A DESTEK: KUTLUYORUM, ERDOĞAN'IN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA KONUŞTU

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı "AYM kararlarının uygulanması zorunluluktur" sözleri nedeniyle kutlayarak,  "Erdoğan'ın yüzüne, gözünün içine baka baka konuştu" dedi.
 
CHP'Lİ ÖZER'DEN UÇUM'A AYM ELEŞTİRİSİ: AĞZINIZDAKİ BAKLAYI SONUNDA ÇIKARDINIZ

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un Anayasa Mahkemesi’yle ilgili açıklamalarını eleştirerek, "Ağzınızdaki baklayı sonunda çıkardığınız için müteşekkirim. Sizin için meselenin, AYM’nin artık sorun çıkaran bir yer olduğunu ve bu sorundan kurtulmak için yeni bir yasa ihtiyacınız olduğunu başka bir şekilde ifade edemezdiniz" dedi.
 
CAN ATALAY, ARTIK AYM KARARINI BEKLİYOR: SÜRÜNCEMEDE BIRAKILMAKTANSA AÇIKLIĞA KAVUŞTU, ÖNÜMÜZÜ GÖRÜYORUZ

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Silivri Cezaevinde Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve eski HDP milletvekili Hüda Kaya'yı ziyaret etti. Yeneroğlu, Atalay'ın durumun netleşmesinden memnun olduğunu ve "Önümüzü görüyoruz" dediğini aktardı.
 
EKREM İMAMOĞLU’NUN SEÇİM ŞARKISI BELLİ OLDU: "ÇARE SENSİN, DERMAN SENSİN İMAMOĞLU"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart yerel seçimleri için kampanya sürecinde kullanacağı şarkı belli oldu. Şarkının sözleri arasında, “Çare sensin derman sensin İmamoğlu” ifadeleri de yer aldı.
 
HASAN ALPARGÜN APARTMANI’NDA ÖLEN 96 KİŞİNİN YAKINLARI: VİNÇLERİN KALDIRACAK KOLON BİLE BULAMADIĞI BİNA İÇİN 1.5 SAYFA İDDİANAME YAZDILAR!

Adana’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hasan Alpargün Apartmanı’nda hayatını kaybeden 96 insanın yakınları “adalet” çağrısı yaptı. Depremzedeler, “Vinçlerin kaldıracak kolon bile bulamadığı bina için 1.5 sayfa iddianame yazdılar. Geri kalanı ölenlerin listesi. Sorumluların yargılanıp hesap vermesini istiyoruz” diye konuştu.
 
ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NDEKİ TERÖR SALDIRISINDA GÖZALTI SAYISI 94'E YÜKSELDİ

İstanbul Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında gözaltına alınan 94 kişinin Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde tekrar sağlık kontrolleri yapıldı. Şüphelilerin kontrolleri sonrası emniyetteki işlemlerinin devam edeceği öğrenildi.
 
YENİDEN REFAH PARTİSİ, "AKP İLE YENİDEN GÖRÜŞME" İDDİASINI YALANLADI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın danışmanı Şerif Varol, "AKP ile yeniden görüşme" iddiasını yalanlayarak, "Yeniden Refah Partisi, adaylarını duyuracak" dedi.
 
EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?
 
MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE DÜŞÜŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının toplam rezervleri, 2 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 717 milyon dolar azalışla 135 milyar 444 milyon dolara geriledi. 
 
MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ: 2024 TAHMİNİ YÜZDE 36, 2025 TAHMİNİ YÜZDE 14

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu. 2024 enflasyon tahmini yüzde 36 olarak korundu. Karahan, "2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki rapordaki haliyle korundu. 2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu ise yüzde 14 olarak tahmin edilmiştir" dedi.
 
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN KREDİ HACMİ 12 TRİLYONA YAKLAŞTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 2 Şubat itibarıyla 103 milyar 624 milyon lira artış gösterdi.
 
TCMB BAŞKAN YARDIMCISI CEVDET AKÇAY: BİZ YEDİ AYDIR KOPAN LİNKLERİ TEKRAR İHDAS EDİYORUZ

Yılın ilk Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay, "Bizim şu an içinde çalıştığımız sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi linki kopmuş, politika faizi enflasyon linki kopmuş, faiz kur linki kopmuş durumda" diye konuştu. Akçay, "Biz yedi aydır kopan linkleri tekrar ihdas ediyoruz. Bu bağlar tekrar ihdas edilecek" dedi.
 
BİR HAFTADA 76 MİLYAR LİRALIK DÜŞÜŞ: KKM'DE 12 HAFTANIN EN HIZLI ÇIKIŞI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 458,5 milyar TL'den 2 trilyon 382,5 milyar TL'ye geriledi. Böylece KKM'de bir haftada 76 milyar liralık düşüş yaşanmasıyla, KKM'de 12 haftanın en hızlı çıkışı gerçekleşmiş oldu.
 
İHRACAT İKLİMİNDE İYİLEŞME

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi eşik değer 50,0'nin üstünde kalarak Ocak ayı 2024'te 50,6 olarak gerçekleşti. 
 
ÖZİLHAN: REFAH ÜRETMEYEN BÜYÜME GEÇİM SIKINTISI GETİRİR

TÜSİAD'ın seçimli olağan genel kurul toplantısının açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan refahın adil dağıtılmasına dikkat çekerek, yıllardır aynı sorunları yaşayan ülkenin 2024 yılında hâlâ gelir adaletsizliğiyle mücadele ettiğini dile getirdi. 
 
BAHÇIVAN: TÜRK SANAYİSİ SİGORTASIZLAŞMA RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Oluşacak muhtemel hasarın muafiyet sınırları içerisinde kalacağını düşünen sanayicilerimiz sigorta yaptırmayı anlamsız buluyor. Bu algı Türk sanayisini sigortasızlaşma riski ile karşı karşıya bırakıyor." dedi. 
 
İNGİLTERE REKABET KURUMU, ARÇELİK VE WHİRLPOOL ARASINDAKİ ANLAŞMAYA ÖN ONAY VERDİ

İngiltere'nin Rekabet Kurumu (CMA), Arçelik ve Whirlpool arasındaki anlaşmaya ön onay verdi.
 
GENÇ MÜSİAD’IN İŞADAMLARI KONGRESİ, ÜYE ŞİRKETLERİN İSRAİL’LE YAPTIĞI TİCARET YÜZÜNDEN PROTESTO EDİLDİ

Genç MÜSİAD’ın Şişli’de düzenlediği ve çok sayıda işadamının konuşmacı olarak katıldığı kongre ‘Filistin İçin Bin Genç’ platformu tarafından MÜSİAD üyesi şirketlerin İsrail ile ticareti sürdürdüğü gerekçesiyle protesto edildi. Etkinliğin gerçekleştiği otel salonunda bazı gençler ‘protesto edebileceği ihtimaline’ karşı gerekçe gösterilmeden salondan çıkartıldı. Kongre başlarken Kuran’dan ‘Yahudilerin zulmü’nü konu alan ayetler okundu. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: “MÜSİAD’ı karalama yönünde birtakım çabalar var”, “Filistin’de Yahudi işgali altında yaşayan 10 bin Filistinli kardeşimiz var. Oradaki bütün yardım gemileri İsrail kontrolü altında bölgeye girebiliyor. Dolayısıyla oraya yapılan her ihracat Yahudi işadamları ile yapılıyor anlamına gelmez.”
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR ?
 
KREMLİN: PUTİN'İN TÜRKİYE'YE ZİYARET TARİHİ HENÜZ BELİRLENMEDİ, HAZIRLIK SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyaret tarihinin henüz belirlenmediğini belirterek, "Ziyaret konusunda mutabık kalındı, hazırlık süreci devam ediyor. Bu ziyareti bekliyoruz." dedi.
 
BATILI ÜLKELERİN FON KESTİĞİ UNRWA’YA NORVEÇ 25 MİLYON EURO BAĞIŞ YAPACAK

BM’nin Filistinli mültecilere yardım için 1949’da kurduğu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) 13 bin çalışanından 12’si hakkında İsrail’in 7 Ekim Hamas saldırısına katıldıkları iddiası üzerine başlatılan soruşturma üzerine, ABD ile birlikte bazı Batılı ülkeler 2 milyon Gazzeli’ye bakan ajansın fonlarını kesme kararı vermişti. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide: “UNRWA Gazze'deki insani yardım çabalarının bel kemiğidir. Kuruluşun Filistinli mültecilere yardım çabalarına bugün 275 milyon NOK aktarabildiğimiz için memnuniyet duyuyorum"

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap