SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türk malı yangın uçağı 1998'de üretildi! Kim yok etti?

Türk malı yangın uçağı 1998'de üretildi! Kim yok etti?

03 Ağustos 2021 Salı - 11:32




Usta Gazeteci Uğur Dündar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin başarı ile sonuçlanan yerli yangın söndürme uçağı projesini ve üretilen uçağın 1999 yılındaki TÜPRAŞ yangınındaki başarısını hatırlattı.





Türkiye günlerdir çok sayıda noktada çıkan ve hala devam eden yangınlarla mücadele ediyor. Çıkan yangınlara müdahale etmekte geç ve yavaş kalınmasına yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.

Türkiye'de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağı olması ve var olanların da hangarlarda beklemesi eleştirilerin temellini oluştururken Gazeteci Uğur Dündar tartışmalara yönelik dikkat çeken bit tweet attı.

Dündar Twitterdan yaptığı paylaşımda Türkiye’nin ilk yangın söndürme uçağını 1998 yılında üretiğini ve bu uçağın 1999 yılında TÜPRAŞ yangınının söndürülmesinde büyük başarı gösterdiğini hatırlattı. Uçaklar ile ilgili fotoğraflar ve bir gazete küpürü de paylaşan dündar şu ifadeleri kullandı:

“İster inanın ister inanmayın!

Türkiye ilk yangın söndürme uçağını


1998 yılında üretmiş ve bu uçak, 1999 yılındaki TÜPRAŞ yangınının söndürülmesinde büyük başarı göstermişti.”

YERLİ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI PROJESİNE NE OLDU?

Türk Hanavılık Sanayii (TAI), Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile üretilen Türkiye'nin ilk yangın söndürme uçağı projesi başarı ile sonuçlandı.

İlk uçağın modifikasyonu yapılmış, uçak 1999’un yazında Antalya’da meydana gelen orman yangınlarına başarı ile müdahale etti. Uçak 1999 depreminde Tüpraş Rafinerisi’nde çıkan yangını da söndürmeyi başarmıştı. Hatta bu uçağa ABD talip olmuş, satış anlaşması da yapılmıştı. Toplamda ilk etapta 9 olmak üzere 15 yangın söndürme uçağı yerli ve milli imkanlarla yapılacaktı. Fakat bu proje 2002 yılında yani AKP iktidarının ilk yılında acilen rafa kaldırıldı.


Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap