SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türk heyeti Mayıs ayında Mısır'a gidiyor! "Libya için önemli bir adım"

Türk heyeti Mayıs ayında Mısır'a gidiyor! "Libya için önemli bir adım"

26 Nisan 2021 Pazartesi - 17:18




Mısır ile normalleşme kapsamında Mayıs ayının başında Türk heyeti Kahire'ye gidecek. Kritik ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın, "Libya'da barış için önemli bir adım" dedi.





Türkiye, Mısır'da ilk defa seçimle başa gelmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle deviren Abdülfettah es‑Sisi yönetimi ile yeniden normalleşme sürecine girmiş, Sisi'nin terörist ilan ettiği İhvan-ı Müslimin'in (Müslüman Kardeşler) Türkiye'deki medya kuruluşlarından eleştirilerini yumuşatmasını istemişti.

Türkiye'nin "İhvan" jestine karşılık Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, "Jestlerini takdir ediyoruz" diyerek karşılık verirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek" sözlerini kullanmıştı. 

" ANKARA-KAHİRE GÖRÜŞMELERİ LİBYA'DA BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Ankara-Kahire hattında kritik ziyarete günler kala Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan dikkat çeken açıklama geldi.  ABD merkezli Reuters'e konuşan Kalın, Mısır ile Türkiye'nin görüşmelerinin Libya'daki savaşı sona erdirme çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Türkiye ve Mısır'ın istihbari görüşmelerinin yanı sıra dışişleri bakanları düzeyinde temas halinde olduğunu doğrulayan İbrahim Kalın, Türk heyetinin Mayıs ayı başlarında Mısır'ı ziyaret edeceğini kaydetti.


Kalın, "Sahadaki gerçekler göz önüne alındığında, Mısır ile ilişkileri normalleştirmenin hem ülkelerin hem de bölgenin çıkarına olduğunu düşünüyorum" dedi.

TÜRK ASKERLERİ LİBYA'DA KALMAYA DEVAM EDECEK

Libya'da sahada iki farklı tarafı destekleyen Türkiye ile Mısır'ın anlaşmasının Libya için önemli olduğunu vurgulayan İbrahim Kalın, ""Mısır ile yakınlaşma Libya'daki güvenlik durumuna kesinlikle yardımcı olacaktır. Çünkü, Mısır'ın Libya ile uzun bir sınırı olduğunu ve bunun Mısır için bir güvenlik tehdidi oluşturabileceğini biliyoruz" dedi.

Türkiye'nin Libya ile hâlâ geçerli bir anlaşmaya sahip olduğunun altını çizen İbrahim Kalın, "Libya'nın güvenliğini geçici Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Mısır ve diğer ülkelerle tartışacağız" ifadelerini kullandı. Kalın, Türk askerlerinin Libya'da kalmaya devam edeceğini vurguladı.

KALIN: SUUDİ ARABİSTAN İLE İLİŞKİYİ DÜZELTMENİN YOLLARINI ARAYACAĞIZ


Reuters, Türkiye'nin Mısır'ın yanı sıra Kaşıkçı suikastının ardından ilişkilerin bozulduğu Suudi Arabistan ile de normalleşmeye çalıştığını öne sürdü. Suudi Arabistan'ın Türk mallarına ilişkin boykotunu hatırlatan Reuters, İbrahim Kalın'ın, "Suudi Arabistan ile daha olumlu bir gündemle ilişkiyi düzeltmenin yollarını arayacağız" sözlerine yer verdi. Kalın, "boykotun kaldırılmasını umuyorum" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap