SON DAKİKA



Haber > Gündem > Trabzon Vali'sine çağrı: Vefasızlık ve Saygısızlık

Trabzon Vali'sine çağrı: Vefasızlık ve Saygısızlık

03 Eylül 2016 Cumartesi - 10:30








Ülke çapında birçok okulun adı değiştirildi. Nedeni, 15 Temmuz darbe girişimine ve o girişime karşı verilen direnişe dikkat çekmek, direnişte yaşamlarını yitiren insanların adını yaşatmak. Elbette bu anlaşılır bir şey. Gelin görün ki, bürokrasiye, iktidara egemen olan dar ideolojik bakış, bu işi bir fırsatçığa çevirip, darbe karşıtlığı üzerinden toplumun bazı değerlerine saldırıyor. Geride bırakıldığı açıklanan gerilim ve nefret anlayışını, cumhuriyet değerleriyle hesaplaşma yaklaşımını yeniden kışkırtıyor. Ülke çapında çokça görmeye başladığımız uygulamalardan biri de Trabzon’da oldu. ‘’Hangi cemaatten oldukları merak edilen’’ İl Milli Eğitim Komisyonu, 22 Ağustos’ta bir toplantı yaptı. Kimseye haber verilmeden, sorulmadan, tartışılmadan oy birliğiyle 9 okulun isimleri değiştirildi.

***

En ilgi çekeni, Hasan Ali Yücel İlkokulu. Yücel kim? ‘Eski Trabzon’ kökenli. Baba tarafından Posta Bakanı Göreleli Hasan Ali Efendi’nin, anne tarafından Japon sularında batan Ertuğrul Fırkateyni süvarisi deniz albay Ali Bey’in torunu. Öğretmen, milletvekili, şair, felsefeci, yazar. Köy Enstitüleri’nin kurucusu, milli eğitim bakanı. Türkiye’ye dünya klasiklerini kazandıran kişi. Genç cumhuriyetin kökleşmesinde, eğitim ve kültür alanında büyük katkıları olan bir devlet adamı. Ünlü şair Can Yücel’in babası. Cumhuriyetçiler için bir kırmızı çizgi. Hani Yenikapı ruhu? Hani uzlaşma, birlik ve beraberlik? Hani bu ülkenin değerlerine saygı? Neymiş gerekçe? “Yerel basından gelen talepler, okul müdürlüğünün talebi ve ilgili dilekçeler”. Ayıp ayıp.Böyle sözde uydurma gerekçelerle bir okuldan adını sildiler bu dev insanın. Bu ne düşmanlık?

***

Bener Cordan. Trabzon’da uzun yıllar milli eğitim müdürlüğü yaptı, bakanlık müsteşarlığına yükseldi, Trabzon’a önemli katkılardabulundu. Merkez sağdan gelen ve AKP içinde bulunan birçok kişinin sözde dostu. Onun da adını sildiler. Bu nasıl vefasızlık?


***

Mangalda kül bırakmayan değme milliyetçi mukaddesatçıların sömürdüğü isimlerden biri Mehmet Akif Ersoy. İstiklal marşımızın şiirini o yazdı. Her fırsatta ondan şiir okuyup ona kutlama günleri düzenleyenlerin sahtelikleri çıktı ortaya. Onun da adını sildiler. Bu nasıl bir saygısızlık?

***

İsim verecek onca okul varken, fırsatçı dar kafalı zihniyet, aradan çıkarıverdi bu değerleri. Bu karardan rahatsız binlerce Trabzonlu adına Trabzon Valisi’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yapıyorum; bu isimler iade edilmelidir. 

M. AKİF ERSOY VE ABDULHAMİT


Mehmet Akif Ersoy deyince, Abdulhamit çağrışımı yaptı. Yaklaşık 33 yıl, büyük bir ‘’baskı ve istihbarat rejimi’’ kuran Abdulhamit’in adı, darbeye karşı sözde ‘’demokrasi adına’’ GATA’ya verildi. Bakın milli şair ne diyor Abdulhamit için: Çoktan beridir vardır benim bir derdim: /Gideyim, zalim-i ikaz edeyim, isterdim./O, bizim cami uzaktır, gelmez, mani ne?/Giderim ben, diyerek, vardım onun camine./Kafes ardında hainler gibi saklıydı hamid. Ah efendim o ne hayvan o nasıl merkepti Kız kadın hepsi haremlerde bütün gün mahpus/Şu telakkiye bakın en kötü vahşet namus Herifin sofrada şampanyası hâlâ ayran/ Bâri yirminci asırdan sıkıl artık hayvan Ah efendim o herif yok mu kızıl kâfirdi

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap