SON DAKİKA



Haber > Gündem > "Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılm

"Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılm

28 Ekim 2016 Cuma - 13:50








Sultan II. Mehmed, 1453'te İstanbul'u fethedip "Fatih" unvanını almıştı. Ancak Türk tarihinin en büyük hükümdarı bir yıl sonra Avrupa seferlerine başladı ve birçok yeri fethetti, Osmanlı topraklarına kattı. Osmanlı sultanı fetihlerine devam ederken; bütün Avrupa korku içerisinde, çaresizce bekliyor, birçok ülke de "Acaba bu yıl Türkler ülkemize gelirler mi?" diye düşünülüyordu.

Fatih Sultan Mehmet'in Onikinci Seferi Hümâyun' u, Trabzon Rum İmparatorluğu'nun fethidir. "Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz" diyerek; 1461'de Kuzey Karadeniz seferine çıkan Osmanlı Sultanı, Candaroğulları Beyliği'ni itaat altına aldıktan sonra Trabzon Rum İmparatorluğu'nun üzerine yürüdü. Bu sefer sırasında ilginç hadiseler yaşandı. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan, Trabzon Rum İmparatoru Dördüncü Ioannes Kommenos'un ‘Despina Hatun’ diye adlandırılan kızı Theodora'yla 1458'de evlenerek, Osmanlılara karşı yardım sözü vermişti. Fatih Sultan Mehmed, Trabzon seferine çıkınca Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan, kayınpederinin ülkesini kurtarmak için annesi Sara Hatun'u Osmanlı İmparatorluğu'na elçi olarak gönderdi. Sara Hatun maiyetiyle birlikte seferde olan Fatih'i Bulgar Dağı'nda buldu.

Osmanlı hükümdarı kendisine getirilen hediyeleri kabul edip, Sara Hatun'a büyük saygı gösterdi ve anne diye hitap etti. Fatih, Sara Hatun'la birlikte Bulgar Dağı'nı aşıp, Trabzon seferine devam etti. Sultan, dağı geçerken birçok yerde atından inip, yürümüştü. Sara Hatun, bu durum üzerine "Hey oğul! Bir Trabzon için bunca zahmet çekmek nedir?" diye sorunca, Fatih "Ana bu zahmetler Trabzon için değildir. Bu zahmetler İslam dini yolunadır ki; ‘ahirette Allah'ın karşısına çıkınca utanmayalım’ diyedir. Zira bizim elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer biz zahmete katlanmazsak bize gazi demek yalan olur" diye cevap vermişti. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u almakta ne kadar kararlı olduğunu bu sözleri anlatmaktadır.

Trabzon'un kuşatması 40 gün sürdü. En şiddetli savaşlar Zağnos Köprüsü civarında oldu. Trabzon, Fatih'in kuşatmasına karşı direnemedi. Fetih, 26 Ekim 1461'de tamamlandı ve Trabzon Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı. Trabzon'un Fethi, tarihin seyrini değiştirdiği için büyük önem taşımaktadır.Bu fetihle Bizans'ın son kalıntısı Anadolu'dan silinmiş, Trabzon Rum İmparatorluğu tarihe karışmıştır. "Türkiye’nin sınırı Çoruh ırmağına dayandı, Gürcistan ile sınırdaş oldu. Böylece Osmanlılar Doğu Karadeniz'e hakim olmaya başladı.

Fatih Sultan Mehmet fetih geleneğini devam ettirdi ve Ortahisar'da Meryemana Altınbaş Kilisesi’ni "Ortahisar Camii" adıyla müslümanların ibadetine açtı. Yenicuma'da Sen Ojen Kilisesi’ne, "Yenicuma Camii" adını vermiş ve ilk Cuma namazını burada kılmıştır. Fatih elindeki ‘İslam Kılıcı’nın hakkını vermiştir.


Beğendim
2
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap