SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tescillendi! Hem ücret ödenecek hem de ihracı artacak

Tescillendi! Hem ücret ödenecek hem de ihracı artacak

21 Şubat 2021 Pazar - 13:45




Adana'da faaliyet gösteren Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün öncülüğünde geliştirilen 3 pamuk tohumu ABD'de tescil aldı. Yeni pamuk çeşitleriyle birlikte hem Türkiye'ye lisans ücreti ödenecek, hem de pamuk ihracatı artacak.





Adana'da faaliyet gösteren Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün öncülüğünde geliştirilen 3 pamuk tohumu ABD'de tescil aldı. Yeni pamuk çeşitleriyle birlikte hem Türkiye'ye lisans ücreti ödenecek, hem de pamuk ihracatı artacak.
Türkiye, tarımda dışa bağımlılıktan kurtulma konusunda adımlarını kararlılıkla atıyor.
 
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün öncülüğünde 5 enstitü ile özel sektörün birlikte yürüttüğü çalışmalar meyvesini verdi.
 
3 yeni pamuk çeşidi tescil aldı
 
Tohum Islahçısı Ayten Dolançay, "Pamuk ıslahı ve yetiştirme konusunda çalışan 5 enstitüden biri olarak bizler pamuk ıslah çalışmalarını 1924'ten beri yapıyoruz, ama 2000'li yıllardan sonra tescil ettiğimiz çeşitlerin çoğu ticarete konu oldu" dedi.
 
Proje kapsamında geliştirilen 3 yeni pamuk tohumu çeşidi daha ABD'de tescil aldı.
 
Türkiye'nin pamuk üretimiyle tanıştığı ilk coğrafya olan Çukurova bölgesi bugün de yerli ve milli pamuk tohumu üretiminde başı çekiyor. Çukurova'daki Doğu Akdeniz Enstitüsü'nün ürettiği bu tohumlar dünya çapında ilgi görüyor. 
 
Türkiye'ye tohum lisans ücreti ödenecek
 
Türkiye, yurtdışında geliştirilen tohumları kullandığında sürekli lisans bedelleri ödeniyordu. Ancak artık ibre tersine döndü.
 
Konuyla ilgili Tohum Islahçısı Hacer Kocatürk şunları söyledi:
 
"Milyonlarca doları bulan bedeller ödeniyordu. Ama artık yeni geliştirmiş olduğumuz milli, yerli çeşitlerimizin Amerika'da tescil edilmesiyle birlikte onlar bize tohumluk lisans bedeli olarak ücret ödemeye başlayacaklar."
 
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde renkli pamuk çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik projeler de hazırlanıyor. (TRT Haber)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap