SON DAKİKA



Haber > Gündem > Terör ve demokrasi birlikte yaşamaz

Terör ve demokrasi birlikte yaşamaz

30 Ocak 2016 Cumartesi - 18:10




Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir dizi etkinliğe katılmak üzere Batman'daydı.





Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir dizi etkinliğe katılmak üzere Batman'a geldi. İŞKUR tarafından Batman Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen "2015 yılı İstihdam Projeleri Belge ve Ödül Töreni'ne katılan Şimşek, bölgede yaşanan terör olaylarını değerlendirerek, bölgede bir huzursuzluğun olduğunu belirterek, “Bunun bir tek sebebi var o da bölücü terör örgütüdür. Çünkü biz hükümet olarak ülke olarak kardeşlik hukukunun gereği olarak ne yapılması gerekiyorsa üzerimize ne düşüyorsa demokratik hakları artırmak için, demokratik standartları ilerletmek için, ülkenin topyekün kalkınması için üzerimize ne düşüyorsa yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Sorunlarımızı inkar etmeden hiç kimsenin kimliğini reddetmeden hatta farklılıkları etnik veya mezhep farklılıkları birer zenginlik olarak görüp, ülkemizi ileriye taşımak için ne gerekiyorsa yaptık yapıyoruz. Peki eğer mesele hak özgürlük hukuksa ve bu kadar ilerleme sağlanmışken o zaman şiddetin meşrutiyeti nerde? Hiç bu günkü şiddet sarmalı hiçbir meşru zemini yoktur. Hiçbir haklı talebe dayanmıyor.

Neden biz ülke olarak her şeyi yaptık mükemmeliz demiyoruz ama demokratik rejimlerde medeni ilkelerde şiddet ve terör hiçbir zaman hak arayışının yolu olamaz varsa sorunlarınız ki olabilir bunları diyalog zemininde siyaset zemininde konuşarak meşru zeminde hak arayışı içerisine girerek birlikte bu sorunları çözerek bu ülkeyi memleketi ileriye taşıyabiliriz. Terörün hedefi amacı hak ve özgürlük değildir. Çünkü böyle bir talep olsaydı bugün terörün şiddetin terörün tamamen ortadan kalkması lazımdı. Dünyanın hiçbir demokrasisi hiçbir medeni ülkesi hiçbir gelişmiş demokrasisi şiddete teröre izin vermez. Paris’te bir terör olayı oldu hala orada olağanüstü hal ilan edildi. Ve hala devam ediyor. Tek bir eylem oldu ama hal devam ediyor. Türkiye olarak asla 90’lı yıllara dönmeyeceğiz. Terörle mücadelede ne kadar karalıysak terörle mücadelenin hukuki zemininde hukuk devleti içerisinde bir o kadar da kararlıyız” dedi.

“ENİNDE SONUNDA TERÖR KAYBEDECEKTİR”

Batmanlılara hendek siyasetine destek vermediği için teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:
“Ben Batmanlı hemşerilerimizle gurur duyuyorum. Bu hendek siyasetine terörüne izin vermedikleri için. Batman’ın huzura daha çok kardeşliğe üretime ihtiyacı var. Şu genç kardeşlerim daha iyi eğitime daha çok iş ve aşa ihtiyacı var. Şiddetin terörün ihya ettiği hiçbir toplum yoktur. Şiddet terör sadece yıkım sadece gözyaşı sadece acı verir. Bizim olup bitenlerden ders çıkarmamız lazım. Daha öncede söyledim. Bugün bir Avrupa birliği var. Avrupa birliği 28 ülkeden oluşuyor Schengen denilen bölgede bir çok bölge barındıran sınır yok ve tek para birimi var ve AP parlamentosu var. Peki 28 ülke Allah bilir yüzlerce etnik grup inanç mezhep var. Avrupa bu noktaya nasıl geldi. Yüzyıl savaşları oldu. 1-2. dünya savaşları oldu. Birbirlerinden 100 milyonlarca insanı öldürdüler. En sonda gelinen nokta ne oldu.

Aslında bizim çözüm süreci ile varmak istediğimiz nokta. Yani daha çok demokrasi daha çok kardeşlik bağlarımızın gelişmesi ve daha çok toplumsal refahı daha çok arttığı ve kapsayıcı büyüme ile iş aş ekseninde ekonomik kalkınma. Peki bu şiddete teröre ne gerek var. Bazı ilçelerde veya mahallelerde barikatlar kazıp oraya dünyanın cephanesini getirmenin şiddete teröre başvurmanın ne gereği var. Bir Kürt kardeşiniz olarak Amerika’da yaşadım. İspanyol kökenli Meksika kökenli vatandaşı var. Onların siyasi kimlik etnik anlamda ekonomik anlamda haklarıyla Türkiye’de bugün Kürt kardeşlerim arasında ben hiçbir fark göremiyorum. Bugün benzer şekilde Irak’ta Suriye rejimi 2010 yılına kadar oradaki Kürt kardeşlerimize bu güne kadar kimlik dahi verilmiyordu. Nüfus cüzdanı yoktu. Vatandaş yerine dahi koymuyordu bizim çabalarımızla Esad rejimi o zaman kimlik vermeye başladı. Bugün terör örgütü ile Esad rejimi arasındaki bağlantı manidar değil mi? Türkiye dışarıda içerde sanki Kürtlere karşıymış gibi algılanmaya çalışıyorlar.”

“TEK BİR SORUN VARSA O DA TERÖR SORUNUDUR”

Kürtler ve Türklerin bin yıldan beri kardeş olduklarını ve kimsenin onları ayıramayacağını söyleyen Şimşek, “Bizim ülke olarak etnik anlamda Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz olabilir mi? Böyle bir şey olsa bugün Irak Kürdistan bölgesine en güçlü desteği biz verir miydik? IŞİD terör örgütü ile peşmergelerin mücadelesine eğitim anlamında mali anlamda en büyük desteği biz verdik. Sorun terör sorunudur. Tek bir sorun varsa o da terör sorunudur. Bizim demokratikleşme, hak ve özgürlükler ve anayasal anlamda eksikliklerimiz olabilir ama bunların çözüm yeri meclistir. Şiddet ve terör değildir.”


“TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ”

Terörle mücadele konusunda kararlı olduklarını söyleyen Şimşek, “Bunun seçimle başkanlık sistemiyle alakası yok. Çünkü terörün olduğu yerde hak ve özgürlükler kullanılamıyor. Terörün olduğu yerlerde eğitim, girişimcilik sekteye uğradı. Demokrasinin yaşayabilmesi için terörle mücadele edilmesi lazım. Terör ve demokrasi birlikte yaşamaz. Onun için terörle mücadele konusunda son derece kararlıyız ve sonuna kadar devam edecek. Ama Türkiye'nin özgürlük ve demokratikleşme noktasında da reformlar yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“MECLİS’TE ÜÇ YASA ÇALIŞMASI VAR”

Meclis'te üç yeni yasa çalışması olduğunu söyleyen Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrımcılıkla mücadele, yine terörle mücadelede hukuk içerisinde bu mücadelenin yapılması ve masum vatandaşlarımızın sorun yaşamaması ve kolluk gençlerinin gözetimine ilişkin yasal çalışma var. Avrupa Birliği ile aynıdır.Çünkü biz sorunlara sadece güvenlik penceresinden bakmıyoruz. Biz güvenlik ve özgürlük dengesi tabi ki koruyacak şekilde bakıyoruz. Ama kamu düzeninin olmadığı bir yerde kamu düzeninin olmadığı yerde huzurun olmadığı bir yerde demokrasi yaşatılabilir mi? Evet bölgenin huzuru için, kardeşliğimiz için ve demokrasinin yaşatılıp büyütülebilmesi için demokratik standartlara daha ileri taşına bilmesi için terörle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Ama yakında bu şehirdeki operasyonlar biter. Operasyonlar sonucu sıkıntıya giren ilçelerimizin rehabilitasyonu yeniden inşası, bu terörden etkilenen kardeşlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümet olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Batman'da göreceli bir huzur var ama sorunların olduğu ilçelerde de yakında bu olacak. Bu sıkıntıların bulunduğu ilçeler de bu sıkıntılar sona erecek. Sonra bu bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapacağız. Yine bu bölgeye pozitif ayrımcılık devam edecek.

İş aş için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız. Batmanlı kardeşlerimden de bugüne kadar olduğu gibi huzurlarına barışa kardeşliğe sahip çıksınlar. Çünkü terörden ve bu hendek siyasetinden bir şey çıkmaz. Sadece yıkım var. Ekranlarda görüyorsunuz kime ne faydası var. Hangi amaca hizmet ediliyor. Şiddet için hiçbir sebep yok varsa bir eksiklik o da inşallah giderilecektir. Eskiden olan ret ve inkar artık yok. yanlıştı o siyaset ama bugünkü terör siyaseti de yanlıştır. Eski hatalara düşmeyeceğiz. Ülke olarak. Yakın coğrafyanın düştüğü hatalar düşmeyeceğiz. Ülke olarak düşmeyeceğiz. Başkalarının dış bölgelerin bu bölgede operasyon yapmalarına izin vermeyeceğiz. Suriye, ırak, Libya'nın hali ortada Yemen’in hali ortada bunlardan ders çıkarmalıyız.” 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap