SON DAKİKA



Haber > Gündem > TBMM'de fatura tartışması!

TBMM'de fatura tartışması!

05 Şubat 2017 Pazar - 11:18




CHP'li Elif Doğan Türkmen ile başlayan fatura tartışmasının ardından 52 sınırsız hat bulunan Meclis'te kime ne kadar fatura geldiği ortaya çıktı.





Anayasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından tatile giren TBMM'de CHP'li Elif Doğan Türkmen'in gelen cep telefonu faturası gündeme oturmuş ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Türkmen'in TBMM Başkanlık Divanı'ndan isstifasını stemişti. Tüm bu gelişmelerin ardından Türkmen dün Katip Üyelikten istifa etti. Ancak bu zaman zarfından Meclis tarafından karşılanan 52 sınırsız hattının faturaları da merak konusu oldu. İşte o faturalar ve bu uygulamanın başladığı yıl ve nedeni...

VEKİLLERE 2 MAAŞLIK BÜTÇE

TBMM, her üyesi için yılda iki maaş tutarında, yani 31 bin TL iletişim bütçesi ayırır. TBMM’nin yaptığı son anlaşmaya göre, herhangi bir vatandaş bir SMS gönderdiğinde ne öderse, milletvekili aynı hizmet karşılığında bunun dörtte birini öder. Örneğin, vatandaş bir SMS’e 40 kuruş ödüyorsa, milletvekilinin bu hizmet karşılığında ödeyeceği rakam 10 kuruş olur. Yine TBMM’nin posta hizmetleri için yaptığı anlaşma, vatandaşların 88 kuruş ödediği bir ‘mektup gönderme’ hizmeti için milletvekilinin sadece 50 kuruş ödemesini öngörüyor.

MECLİS'TE 52 ‘SINIRSIZ’ KULLANICI

TBMM üyelerinin tamamı için iki maaş kısıtlaması uygulanmıyor. Bu uygulamadan muaf olan üyeler de var. İşte sınırsız hat kulananlar; 23 Başkanlık Divanı üyesi (TBMM Başkanı, 4 TBMM Başkanvekili, 11 kâtip üye, 7 idare amiri), 11 TBMM Grup Başkanvekili ve 18 İhtisas Komisyonu Başkanı olmak üzere tam 52 kişi.


CİNDORUK DÖNEMİNDEN KALMA BİR UYGULAMA

Bu uygulama 1993’ten beri geçerli. Dayanağı da Hüsamettin Cindoruk’un TBMM Başkanı olduğu dönemde, 4 Mart 1993’te yapılan bir Başkanlık Divanı toplantısında alınan karar.  O dönem, yöneticilerin bu konudaki harcamalarının normal üyelerden fazla olduğunu savunan divan üyeleri, TBMM yöneticilerinin harcama sınırlarını kaldırmak istemiş ve karar verici kendileri olunca bu kararı almak zor olmamış.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap