SON DAKİKA



Haber > Gündem > TBMM yeni yasama yılına başlıyor

TBMM yeni yasama yılına başlıyor

01 Ekim 2021 Cuma - 09:11




TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı için bugün toplanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasama yılı açılışı dolayısıyla milletvekillerine hitap edecek.





Meclis, 2,5 aylık tatilin ardından yasama çalışmalarına yeniden başlıyor.

Meclis'te ilk tören Meclis Atatürk Anıtı'nda yapılacak. Anıta çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.

Meclis Genel Kurulu, saat 14.00'te özel oturumla toplanacak.

Bakan Mahmut Özer yemin edecek

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yapacak. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula takdim edecek, ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek. Erdoğan'ın konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yemin edecek.


Genel Kurul, daha sonra başka konuyu ele almadan çalışmalarını tamamlayacak.

Bu arada Meclis'in yasama yılı açılış programında, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında bu yıl resepsiyon verilmeyecek.

Parti grup toplantıları başlıyor

İlk günün ardından meclisin esas çalışma takvimi 5 Ekim’de başlayacak. 5 Ekim Salı günü parti gruplarının toplantıları gerçekleşecek. Meclis Genel Kurulu’nda ise 2020 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu Hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu'nu görüşülecek.

AK Parti'nin vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifi de Meclis’e gelecek. Teklifle çiftçiye yönelik tarımsal desteklerden vergi kesintisi kaldırılması, basit usulde defter tutanlara vergi muafiyetleri getirilmesi ve teşvik belgeli yatırım projelerinde indirime gidilmesi gibi başlılar öngörülüyor.


Önemli değişiklikler meclise gelecek

Meclisin açılması ile birlikte uzun zamandır hazırlıklar devam eden bazı yasa düzenlemelerinin meclise gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu, Sosyal Medya Düzenlemesi, spor yasası gibi önemli başlıklar yer alıyor. AK Parti kurmayların yasa tekliflerine yönelik çalışmaları devam ediyor.

Yargı paketi ve iklim anlaşması da gündeme gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı kapsamındaki düzenlemeleri içeren 5. Yargı Paketi’nin de yeni yasama döneminde gündem gelmesi bekleniyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması'nın ekimde Meclis'in onayına sunulması planlanıyor. Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor.

Bütçe maratonu Ekim’de

Meclis'e 17 Ekim'e kadar 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi gelecek. Meclis Başkanlığına sunulacak bütçe, önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Bütçe görüşmeleri sırasında bakanlar önce komisyona sonrasında da genel kurula bilgi verecek. Bütçenin genel kurulda görüşülmesi sürecinde başka kanun maddesi gündeme alınmayacak. O nedenle bütçe teklifi genel kurula gelmeden önce hazırlanan tekliflerin meclisten geçmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştirilecek.

Önceki dönemde yapılan değişiklikler

27. Dönem 4. yasama yılında kamuoyunun yakından takip ettiği pek çok düzenleme hayata geçirildi. 4’üncü Yargı Paketi, Havyan Hakları Yasası, Makine Kimya’nın anonim şirkete dönüştürülmesi, Turizm Teşvik Kanunu, Meclis’in gerçekleştirdiği düzenlemeler arasında yer almıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap