SON DAKİKA



Haber > Gündem > TBB Başkanı Çakar: Mevduatın milli gelire oranı yüzde 63

TBB Başkanı Çakar: Mevduatın milli gelire oranı yüzde 63

17 Ağustos 2023 Perşembe - 13:24




Türkiye Bankalar Birliği'nin 66'ncı Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan TBB Başkanı Alpaslan Çakar, "Geçen yüzyılda, dünyada üretilen gelir 5,5 trilyon dolardan 106 trilyon dolara ulaşmıştır. Kişi başına gelir 7 kat artarak 14 bin dolara yaklaşmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin dünya gelirinden aldıkları pay yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkmıştır. Önümüzdeki 25 yılda dünya gelirinin iki katına çıkacağı tahmin edilmektedir" dedi.





Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 66'ncı Genel Kurul Toplantısı, Beşiktaş Levent'teki bir otelde gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar yaptı. Konuşmaların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TBB Başkanı Alpaslan Çakar, eski BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'e teşekkür plaketi verdi.

"MEVDUATIN MİLLİ GELİRE ORANI YÜZDE 63"

Açılış konuşmasında sektörün güçlü bir mevduat bazına sahip olduğunu dile getiren Çakar, "Bilançonun yüzde 61'i mevduat ile fonlanmaktadır. Mevduatın milli gelire oranı ise yüzde 63 düzeyindedir. Kur Korumalı Mevduat dahil, mevduatın yüzde 61'i TL cinsindendir. Kur Korumalı Mevduat'ın toplam mevduat içindeki payı yüzde 25 düzeyine ulaşmıştır. Mevduat dışı kaynaklar ile bilançonun yüzde 17'si finanse edilmektedir. Merkez Bankası'ndan sağlanan net TL finansmanın bilançoya oranı düşüş eğilimindedir. Yurt dışı bankalardan sendikasyon veya menkul kıymet ihracı yoluyla sağlanan borçlanmada sınırlı da olsa azalma vardır. Bunun ana nedeni yabancı para kredi talebinin düşmesidir" dedi.

Çakar, öz kaynakların büyümesini ve güçlü kalmasını destekleyen en önemli kalem olan net karın öz kaynaklara olan katkısında iyileşme olduğunu dile getirdi.

"AMACIMIZ FİNANSAL SEKTÖRÜ TL CİNSİNDEN BÜYÜTEREK EKONOMİK FAALİYETLERİ DESTEKLEMEK"


Çakar, "Sektör olarak amacımız, finansal sektörü TL cinsinden büyüterek ekonomik faaliyeti desteklemek ve toplumun ilerlemesine katkıda bulunmaya öncülük etmektir. Bu alanlardan bir tanesi dijital bankacılıktır. Dijital uygulamalarda müşteri, hizmet ve ürün kullanımı ile işlem sayısı artmaya devam etmektedir. Son üç ayda uygulamalara en az bir kez giriş yapmış müşteri sayısı son 5 yılda iki kattan fazla artmıştır. Dijital kanallardan yapılan finansal işlemlerin parasal değerinin milli gelire oranı son 5 yılda yüzde 63'ten yüzde 328'e yükselmiştir. Sektörümüz, uluslararası alanda da dijital uygulamalar açısında ön sıralarda yer almaktadır. Dijital bankacılığın yayılmasını desteklerken, dijital bankacılık için hayati önem taşıyan güvenliğin en üst düzeyde sağlanması için teknolojiyi sürekli yeniliyor ve ilgili kurumlar ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Siber saldırı ve suç gelirleri ile mücadele eylem planına olan katkılarımızı arttırmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
TBB

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap