SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihte kötü bir ilki gerçekleştirdik: İsviçre'ye enflasyon ilticası!

Tarihte kötü bir ilki gerçekleştirdik: İsviçre'ye enflasyon ilticası!

01 Şubat 2023 Çarşamba - 11:58




Türkler, İsviçre'ye fiyat artışları ve geçim sıkıntısı nedeni ile iltica başvurusunda bulunmaya başlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi.





Ekonomideki kötü gidişat, vatandaşın ekonomi yönetimine duyduğu güvensizlik, artan gıda fiyatları ve dur durak bilmeden yükselen enflasyon ülkemizdeki gençlerin geleceklerine daha da kaygıyla bakmalarını sağladı. Geçtiğimiz günlerde Meksika sınırından kaçak yollar ile Amerikaya giden vatandaşlarımızın görüntüsü sosyal medya ve kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Bu konuya bir yenisi daha eklendi. İsviçre’de Türkler “ülkeye kaçak girme ve iltica talep etme” konusunda rekor kırdı. 

Öyle ki İsviçre, Türkler’in ilticalarının hızla arttığını belirtirken, bu durumun nedeni olarak siyasi sebeplerin yanında “zamlardan ve geçim sıkıntısından, enflasyondan kaçış” olarak açıkladı. Enflasyon nedeniyle iltica tarihte ilk defa gerçekleşirken, bu nedenle “iltica hakkının kabul edilmesi“ de bir ilk olarak aktarıldı.

Türkler, 2015 yılında İsviçre’ye iltica etmede, dünya ülkeleri arasında 14. sırada yer alırken, 2022 yılında ikinci sıraya yükseldi.

ENFLASYON, İLTİCA NEDENİ SAYILDI

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre’ye gelen Türklerin, iltica sebeplerinin ise iki başlıkta toplanıyor. İsviçre Göçmen Dairesi Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’den gelip İsviçre’den koruma ya da iltica isteyenlerin; insan hakları ihlalleri ve haklarındaki kovuşturmalarla birlikte muhalif oldukları için takibata uğradıklarını söylediklerini” belirtti. Öte yandan İltica nedenlerin ikinci sırada, Türkiye’deki fiyat artışları ve geçim sıkıntısının belirtildi.


Avrupa yasalarında, aslında “ekonomik iltica” hakkı bulunmuyor. Daha çok siyasi takibat, ülkesinde siyasi görüşleri nedeniyle ceza alma gibi nedenleri ispatlayanlara bu hak veriliyor. Ancak, son yıllarda Türkler’e ekonomik iltica yolu da açılmış görünüyor.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap