SON DAKİKA



Haber > Gündem > TARİHTE BUGÜN: Sultan II. Abdülhamit vefat etti

TARİHTE BUGÜN: Sultan II. Abdülhamit vefat etti

10 Şubat 2020 Pazartesi - 12:33




Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Japon-Rus savaşı, II.Abdülhamit’in vefatı, 12 Ada’nın Yunanistan’a bırakılması, 6.Filonun İstanbul’a gelişi var…





Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

Tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan bazıları şöyle:

Sultan II. Abdülhamit Vefat Etti (1918)

Sultan II.Abdülhamit 33 yıl hükümdarlık yapmış ve izlediği siyaset ile sömürgecileri oldukça rahatsız etmişti. II.Meşrutiyetin ilanından sonra çıkan 31 Mart olayı gerekçe gösterilerek tahttan indirilmişti. Balkan Savaşlarına kadar Selanik’te Alatini köşkünde gözaltında tutulmuş Selanik’in kaybedilme tehlikesi üzerine İstanbul’a getirilmişti. I.Dünya savaşının sonunu görmeden 10 Şubat 1918’de İstanbul’da vefat etti. Cenazede bulunan Talat Paşa’nın bile gözyaşı dökerek onun değerini anlamadıklarını itiraf ettiği söylenir.

Hafız Ahmet Paşa’yı Yeniçeriler Parçaladı (1632)


Yeniçeri ve sipahiler Topal Recep Paşa’nın kışkırtması ile 10 Şubat 1632’de ayaklandılar. Amaçları saraya ve padişaha bağlılığı ile bilinen Hafız Ahmet Paşa’yı ortadan kaldırmaktı. İsyancılar bu amaçlarına ulaştılar. Hafız Ahmet Paşa IV.Murat’ın gözleri önünde parçalandı. İsyancıların başı Topal Recep Paşa sadrazam oldu.

Almanlar’ın Türkiye’ye Vermek İstediği 12 Ada Yunanistan’a Verildi (1947)

II.Dünya Savaşı sonrası 10 Şubat 1947 tarihinde İtalya ile yapılan barış antlaşmasına bir madde eklenerek 12 Ada ve Meis adası İngiltere’nin önerisi ile Yunanistan’a verildi. Almanların II.Dünya savaşı sırasında 12 adayı size verelim önerisini İngiltere’ye danışan o zamanki Türkiye hükümeti İngiltere’nin olumsuz cevap vermesi üzerine ayağına gelen fırsatı tepmişti.

Japonya Rusya’ya Saldırdı (1904)

Rusya ile Japonya arasında Mançurya ve Kore meseleleri yüzünden gerginlik yaşanıyordu. Bu gerginlik sonrası Japonlar Port-Arthur’da ki Rus donanmasına 10 Şubat 1904’te aniden saldırarak Rus-Japon savaşını başlattılar. Bu savaş Japonya’nın Rusya’ya büyük üstünlük sağlayıp yenmesi ile sonuçlandı. Rusların barış istemekten başka şansları kalmadı. Japonya’nın Ruslara karşı elde etmiş olduğu başarı Osmanlı Devletinde de memnuniyetle karşılanmıştı.


Cihan Pehlivanı Adalı Halil Vefat Etti (1927)

İki metreye yakın boyu ve 130 kg civarında kilosu bulunan Adalı Halil Avrupa’da Amerika’da bir çok başarılar elde etmiştir. Türkiye’de ise 18 yıl Kırkpınar başpehlivanı olmuştur. Adalı Halil 10 Şubat 1927’de vefat etmiş ve Kasımpaşa Camii önüne defnedilmiştir. 

SSCB  U-2 Pilotu ABD’li Gary Povers’i Affetti (1962)

ABD casus uçağı U-2 SSCB hava sahası üzerinde düşürülmüş ve pilot yakalanmıştı. Bu olay ABD ile SSCB arasında krize yol açtı. İlişkilerin yumuşamaya başlaması üzerine SSCB 10 Şubat 1962’de U-2 pilotu Gary Povers’i affetme kararı aldı. Daha sonra ABD’de tutuklu bulunan bir SSCB casusu ile takas edilerek ülkesine dönmesine izin verildi.

ABD 6.Filo İstanbul’a Geldi (1969)


Amerika Birleşik Devletlerinin Akdeniz’de bulunan 6.filosu 10 şubat 1969’da İstanbul’a geldi. 6. Filo bir kısım sol görüşlü eylemciler tarafından protesto edildi.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1837. Rus yazar Aleksander Puşkin öldü.

1979. Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Türkiye’de ilk kez bir buçuk aylık bebeğe açık kalp ameliyatı yapıldı.

1995 .Et ve Balık Kurumu’nun 2 Şubat 1995'te, gerçek değerinin onda birine, Hak-İş Sendikası'na satılması ortalığı karıştırdı. Hak-İş Sendikası Refah Partisi'ne yakınlığıyla biliniyordu. Bunun üzerine satış incelemeye alındı. Başbakanlık, satış kararını 10 Şubat 1995'de iptal etti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap