SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihte bugün (21 Ağustos): Mescid-i Aksa yakıldı

Tarihte bugün (21 Ağustos): Mescid-i Aksa yakıldı

21 Ağustos 2020 Cuma - 13:42




Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında; Mescid-i Aksa'nın Yakılması, Lev Troçki’nin kazma ile öldürülmesi, II.Anafartalar Muharebesinin Başlaması, Mona Lisa Tablosunun çalınması ve Gagauzların Bağımsızlık ilan etmesi gibi olaylar yer alıyor





Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

GÜNÜN OLAYI

Mescid-i Aksa Yakıldı (1969)

21 Ağustos 1969'da Mihael  Denis Ruhan adlı bir Avusturalyalı, Mescidi Aksa'yı yakma girişiminde bulundu. Camiyi yok etmenin Mesih'in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen eylemci, İsrail'den hiçbir ceza almadan sınır dışı edildi. Gerekçe olarak deli olması gösterildi. Çıkan büyük yangında birçok tarihi eser yandı. Bunların arasında en bilineni Selahattin Eyyubi'nin fethin nişanesi olarak Kudüs'e getirttiği 'ahşap minber'dir.

GÜNÜN KİŞİSİ


Lev Troçki (1879-1940)

Lev Troçki, Sovyet devrimi liderlerinden,Yahudi asıllı,  Kızıl ordu’nun kurucusu ve komutanıdır. Devrimciliğinin yanında, siyasetçi ve Makrsizmin önemli teorisyenlerindendir. Lenin’in ölümünden sonra Stalin ile giriştiği iktidar mücadelesini kaybetmiş ve sonra sürgün edilmiştir. İlk olarak Türkiye’ye geldi ve bir süre Büyükada’da ikamet ettikten sonra 1937 yılında Meksika’ya sığındı. Meksika’da gazeteci kılığındaki İspanyol Ramon Mercader adlı bir kişinin kazmalı saldırısına uğradı. Aldığı yaraların etkisiyle 21 Ağustos 1921 tarihinde öldü.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İstabur Zaferi (1541)

Kanuni Sultan Süleyman 1541 yılında Budin Seferine çıkmıştı. Bu sefer sırasında Alman ordusu İstabur’da 21-22 Ağustos 1541’de büyük bir yenilgiye uğratıldı. Bu zafer Macaristan’ı Alman istilasından kurtarmıştı.


Mona  Lisa Çalındı (1911)

 Leonardo da Vinci'nin en ünlü eseri Mona Lisa Louvre  bir müze görevlisi tarafından Müzesi'nden çalındı. Tablo ancak iki yıl sonra İtalya’nın Floransa kentinde  bulunabildi.

İkinci Anafartalar Muharebesi (1915)

İtilaf devletleri güçleri 21 Ağustos 1915 tarihinde Anafartalar bölgesinde ki iki farklı noktaya taarruz başlattılar. Anafartalar grup kumandanı Mustafa Kemal komutasındaki  Osmanlı ordusu İsmailoğlu Tepesi ve Bomba Tepe’ye yapılan  taarruzları sonuçsuz bıraktı. II.Anafartalar zaferi olarak geçen bu zafer Çanakkale savaşının son büyük savaşı olarak kabul edilir.Anafartalar bölgesindeki başarılı mücadeleler Mustafa Kemal’i de ön plana çıkarmış ve ‘’Anafartalar kahramanı’’ olarak anılmasını sağlamıştır.

İstanbul Kuledibi Yangını (1964)


İstanbul  Kuledibi’nde büyük bir yangın çıktı. Güçlükle söndürülebilen yangında Mobilyacılar çarşısı ve bir çok apartman yandı.

Gagauz Türkleri Bağımsızlık İlan Etti (1990)

Gagauz Türkleri 21 Ağustos 1990 tarihinde bağımsızlık ilan ederek, Gagauz Cumhuriyeti’ni kurdular. 25 Ekim 1990'da seçim yapan Gagauzlara bir kısım Moldovalılar saldırıda bulundu. Ancak yinede seçimler yapılmış ve Gagauz Meclisi oluşturulmuştur. Ancak Moldova Yüksek Sovyeti Bağımsızlık ilânını kabul etmemiştir. Günümüzde Gagauzlar özerk cumhuriyet olarak Moldova’ya bağlıdırlar. 

Letonya Bağımsızlığını İlan Etti (1991)

 Tarihteki ünlü Töton şövalyelerinin ülkesi Letonya bağımsızlığını ilan etti. Baltık cumhuriyetlerinden Letonya olan 21 Ağustos 1991 tarihinde SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.


GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1651- İstanbul halkı ve esnafı Yeniçeri ağalarına isyan etti; bütün çarşılar kapandı.

1678-Çehrin Kalesi fethedildi.

1680 - Pueblo kızılderilileri İspanyollarca işgal edilmiş Santa Fe'yi (New Mexico) ele geçirdiler.

1959- İstanbul’da yeniden düzenlenen ‘’Askeri Müze’’ halka açıldı.


1911- Leonardo Da Vinci'nin ''Mona Lisa'' adlı ünlü tablosu Louvre Müzesi'nden çalındı. Tablo, iki yıl sonra Floransa'da bulundu.

1915    İkinci Anafartalar Savaşı başladı.

1935    Çerkez Ethem'in Atatürk'e karşı örgüt kurduğu anlaşıldı.

1940    Sovyet Devrimi liderlerinden Troçki, Meksika'da öldürüldü.

1944- Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid, Paris'te hayatını kaybetti.

1944    İstanbul'da sıcaklık gölgede 41 derece olarak ölçüldü.

1959- İstanbul'da yeniden düzenlenen ''Askeri Müze'' halka açıldı.

1960- Çanakkale Anıtı törenle açıldı.

1968    Sovyetler Çekoslovakya’yı işgal etti. Romanya’da Nikolay Çavuşesku, halkını benzer bir işgale karşı silahlanmaya çağırdı.

1969    M.Rohan adlı Avustralyalı, Mescid-i Aksa'yı ateşe verdi.

1983 - Filipinler'de muhalefet lideri Benigno Aquino Jr., Manila uluslararası havalimanında suikast sonucu öldürüldü.

1986 - Kamerun'da Nyos volkanik gölünden çıkan zehirli gazlar yüzünden 1746 kişi öldü.

1991- Sovyetler Birliği’nde darbeyle görevinden alınan Mihail Gorbaçov, iki gün aradan sonra görevinin başında olduğunu açıkladı.

1991    Letonya, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti.

1992- Heykeltıraş Zühdü Müridoğlu 86 yaşında öldü.

2001 - NATOMakedonya'ya asker göndermeye karar verdi.

2001    Kızıl HaçTacikistan'daki açlık tehlikesine dikkat çekti.

2008    Pakistan'da iki Taliban intihar bombacısı kendilerini havaya uçurdu; 59 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.

2011- Türkiye, Ankara'da düzenlenen Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası finalinde Çin'i 3-0 yenerek, şampiyon oldu.

2012- Somali'de 21 yıl sonra ilk meclis oluşturuldu.

2013- Suriye'de kimyasal saldırı: Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta Banliyösü'ne düzenlediği saldırıda 635 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise ölü sayısını bin 100 kişi olarak açıkladı.

2013- Wikileaks'in internet sitesinde yayımlanan ABD ordusuna ait gizli bilgileri sızdırmak suçlamasıyla askeri mahkemede yargılanan er Bradley Manning, 35 yıla mahkum edildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap