SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihte Bugün ( 13 Şubat): Moğollar Bağdat’ı Yerle Bir Ettiler

Tarihte Bugün ( 13 Şubat): Moğollar Bağdat’ı Yerle Bir Ettiler

13 Şubat 2020 Perşembe - 16:10




Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Moğolların Bağdat'ı yerle bir etmesi, Meclisi Mebusanın kapatılması, Şeyh Sait ayaklanmasının başlaması, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin kurulması var…





Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

GÜNÜN OLAYI

Meclis-i Mebusan Kapatıldı I.Meşrutiyet Dönemi Sona Erdi (1878)

I.Meşrutiyet İlan edildikten yaklaşık bir yıl sonra sona erdi. Sultan II.Abdülhamit görevini layıkıyla yerine getirmediğine kanaat ettiği Meclis-i Mebusan-ı 13 Şubat 1878’de kapattı. Böylece II.Abdülhamit Osmanlı Devleti idaresini resmen üstlenmiş oldu. I. Meşrutiyetin ilanını sağlayan Genç Osmanlılar bir Osmanlıcılık düşüncesi oluşturarak Osmanlı Devletinin parçalanmaktan kurtulacağını ümit ediyorlardı. Yani azınlıkların devlet yönetiminde söz sahibi olması onları ayrılma düşüncesinden vazgeçirecekti. Ancak Meclis-i Mebusan’daki azınlık milletvekillerinin çoğu arkasına birer Avrupa devleti desteği alarak konumlarını ayrılmaktan yana kullanmaya çalışmışlardır.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI


Moğollar Bağdat’ı Yerle Bir Ettiler (1258)

Cengiz Han’ın torunu İlhanlı Devletinin kurucusu Hülagu 13 Şubat 1258’de Bağdat’ı ele geçirdi. Şehirde görülmemiş bir katliam, yağma ve tahribat yaşandı. Moğolların Bağdat’a saldıramayacağını düşünerek gerekli hazırlıkları yapmamış olan Halife Mustasım bile öldürülmekten kurtulamadı. Bağdat yıllarca kendine gelemedi.

Mısır’ın Yeni Statüsü Belirlendi (1841)

Mısır valisi Mehmet Ali Paşa Londra Antlaşmasını kabul etmek istemedi. Fakat İngiltere ve özellikle de Fransa’nın kendisine karşı tavır alması üzerine uzlaşmaz tavrından vazgeçti. Arada ki savaş durumunun sona ermesi üzerine Osmanlı Devleti 1840 Londra Antlaşmasını esas alan ve Mısır’ın yeni statüsünün belirlendiği 13 Şubat 1841’de Mısır Valiliği İmtiyaz Fermanını yayınladı. Böylece Mısır Osmanlı Devletine bağlı ancak özel bir statüsü olan eyalet konumuna geldi. İlk defa valilik babadan oğla geçer hale geldi.

Şeyh Sait Ayaklanması Başladı (1925)


Erganiye bağlı Piran Köyü’nde çıkan çatışma Şeyh Said’in sahiplenmesi ile 13 Şubat 1925’te Doğu Anadolu bölgesine yayılan  büyük bir ayaklanmaya dönüştü. Başbakan İsmet İnönü bir dizi tedbirler alarak isyanın bastırılmasını sağladı. Başta Şeyh Sait olmak üzere isyanın öncüleri Diyarbakır İstiklal Mahkemesinde yargılanarak idama mahkum edildi.

İsmet İnönü Hükümeti İstifa Etti (1965)

İsmet İnönü başkanlığındaki koalisyon hükümetinin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu bütçe  13 şubat 1925’te yapılan oylamada reddedildi. Bunun üzerine Başbakan İsmet İnönü istifa etti.

Türkiye’nin ABD’ye Cevabı ‘’Kıbrıs Türk Federe Devleti’’ Kuruldu (1975)

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’ye Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle silah ambargosu koymuştu. Türkiye’nin buna cevabı 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin kurulması şeklinde oldu. Rauf Denktaş bu devletin ilk başkanı oldu. Böylece Türkiye Kıbrıs’ta ki konumunu biraz daha sağlamlaştırdı.


Konstantin Çernenko SSCB Devlet Başkanı Oldu (1984)

Brejnev’in en önemli adamlarından birisidir. Yuri Andropov’un ölümü üzerine 13 Şubat 1984’te Komünist Parti Sekreterliğini üstlendi. Ancak yaklaşık bir yıl sonra vefat etti.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1883. Alman besteci Richard Wagner, Venedik’te öldü.

1920. Erzincan, düşman işgalinden kurtuldu.


1934. Şair Cenap Şahabettin öldü.

1960. Fransa, BM ile ABD’nin itirazlarına rağmen, Büyük Sahra’da atom bombası patlattı.

1966. Cemal Gürsel’in komaya girdiğinin 6. günü, partiler Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay’ın Cumhurbaşkanı adaylığı üzerinde anlaştı.

1985 . Kapatılan Milli Selamet Partisi yöneticileri hakkında açılan kamu davası sona erdi. Partinin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 22 arkadaşı beraat etti.1981 şubatından 1985 şubatına kadar geçen bütün bu süre içinde Necmettin Erbakan 10 ay tutuklu kaldı.

1990 . 12 Eylül sonrasında görevlerinden alınan 1402'lik öğretim üyeleri görevlerine dönmek için üniversitelerine başvurmaya başladılar. İlk başvuruyu Profesör Dr. Hüseyin Hatemi yaptı.


1993 . Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Bosna-Hersek'te devam eden.savaşı protesto için İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bir miting düzenlenmesini istedi. Hükümet ortakları Doğru Yol Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti, mitinge katılmayacaklarını açıkladılar. Turgut Özal'ın amacının şov yapmak olduğunu ileri sürdüler. Anavatan Partisi katılma kararı aldı. Miting sönük geçti.

1995. İlk Türk Füzesi, Konya-Karapınar Füze Fırlatma Üssü’nden başarıyla fırlatıldı

2005 . Türkiye, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvvetinin komutasını 6 ay süreyle, Kabil'de düzenlenen törenle Avrupa kolordusundan devraldı.

2008 . Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili davada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi sanık Alparslan Arslan'ın 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanıklardan Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanık Süleyman Esen toplam 17 yıl 8 ay 15 gün, Tekin İrşi ise toplam 10 yıl 2 ay 15 gün hapse mahkûm edildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap