SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihte bugün (10 Ekim): Ankara tren garında saldırı yapıldı

Tarihte bugün (10 Ekim): Ankara tren garında saldırı yapıldı

10 Ekim 2020 Cumartesi - 12:38




Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Oruç Reis’in şehit edilmesi, Çin’de Mançu Hanedanının sona ermesi, Bediüzzaman’ın İstanbul’da Hamal ayaklanmasını yatıştırması, Ankara tren garında patlama var…





GÜNÜN OLAYI

Oruç Reis Şehit Edildi (1470-1517)

Barbaros kardeşlerin en büyüğü olan Oruç Reis Midilli doğumludur. İyi bir eğitim almış olan Oruç Reis hayata deniz ticareti ile başladı. Rodos şövalyelerinin esaretinden kurtulduktan sonra bir süre Memluk Devleti donanmasında görev aldı. Daha sonra Şehzade Korkut’un yardımı ile Akdeniz’de Haçlılar ile büyük mücadelelere girişti. Cezayir’i ele geçirerek burasını üs haline getirdi. Kuzey Afrika bölgesini  ve Akdeniz’i başta İspanyollar olmak üzere bütün Haçlılara dar eden büyük Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın ağabeyi Oruç Reis 10 Ekim 1517’de İspanyollar ile yaptığı bir çarpışma sırasında şehit oldu. İspanyollar Oruç Reis’in altın sırmalı kaftanını Endülüs Müslümanlarının maneviyatını kırmak için Kurtuba katedralinde uzun yıllar halka teşhir ettiler. http://www.dunyabulteni.net/index.php?aType=haber&ArticleID=137445&q=oru%C3%A7+reis%27in+%C5%9Fehadeti

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Otranto Kalesi Napoli Kralına Teslim Edildi (1481)


Fatih Sultan Mehmet çıkacağı bir İtalya seferi için Otranto’yu üs yapmak üzere fethettirmişti. Fatih Sultan Mehmet’in ani ölümü üzerine Otranto’yu fetheden Gedik Ahmet Paşa burada az bir kuvvet bırakarak İstanbul’a döndü. Bu fırsattan yararlanan Napoli kralı Otranto’yu Kuşattı. Kale komutanı hayatlarına dokunulmayacağı sözünü alarak 10 Ekim 1481’de Otranto’yu teslim etti.

Silistre Valisi Leh Ordusunu İmha Etti (1620)

Lehistan sınır bölgelerinde sürekli sorun oluşturmaya devam ediyordu.  Silistre valisi İskender Paşa yine sınır bölgesindeki çatışmalardan birinde bir Leh ordusunu 10 Ekim 1620’de başındaki komutanı ile birlikte yok etti.

Bediüzzaman Said Nursi İstanbul’daki Hamal Ayaklanmasını Yatıştırdı (1908)

Bazı siyasi çevreler Avusturya’nın Bosna-hersek’i işgalini kullanarak Avusturya mallarının boykot edilmesi çağrısı ile hamalları ayaklandırdılar.10 Ekim 1908’de Bediüzzaman kürt kökenli hamalları siyasete alet olmamaları şeklinde uyararak ikna edip ayaklanmayı sona erdirdi.


Çin’de Mançu Hanedanı Sona Erdi (1911)

Modern Çin’in  kurucusu olarak kabul edilen Sun Yat-sen liderliğindeki ihtilalciler 10 Ekim 1911’de Çin'de Mançu hanedanına son verdiler.

Sykes-Picot Antlaşması İle Osmanlı Devleti Paylaşılıyor (1916)

Sykes- Picot Antlaşması I.Dünya savaşı sırasında Osmanlı Devletini paylaşmak için yapılan gizli antlaşmaların en önemlilerindendir.İngiltere ve Fransa Rusya’nın da onayını alarak 10 Ekim 1916’da Osmanlı Devletini paylaşma antlaşmasına son şeklini vermek üzere gizlice bir araya geldiler.

1965 Yılı Genel Seçimleri Yapıldı (1965)


10 Ekim 1965 günü yapılan seçimlerde 450 üyeli TBMM’de AP %53 oy alarak 240 milletvekilliği kazandı. CHP ise %29’a yakın oy oranı ile 134 milletvekili çıkarabilmiştir.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

680- Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin, Kerbela'da şehit edildi.

1813- İtalyan besteci Gueseppe Verdi doğdu.

1865- John Hyatts bilardo topunun patentini aldı.


1903- Kadın hakları mücadelesinin dünyadaki ilk öncülerinden Emmeline Pankhurst, İngiltere’de kadınların kurtuluşu mücadelesini yürütmek üzere ‘’Toplumsal ve Siyasal Kadın Birliği’’ni kurdu.

1911- Çin'de Sun Yat-San liderliğindeki devrimciler, Manchu hanedanını yıktı.

1933- İlk sentetik deterjan ‘’Dreft’’ ‘’Procter&Gamble’’ tarafından satışa sunuldu.

1944- 800 çingene çocuk, Naziler tarafından Auschwitz kampında sistematik bir şekilde katledildi.

1969- Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) adını aldı.


1977- Tarihçi İsmail Hakkı Uzunçarşılı 89 yaşında öldü.

1985- Orson Welles, Los Angeles’ta 70 yaşında kalp krizinden öldü.

1993- Andreas Papandreu, 74 yaşında Yunanistan Başbakanı seçildi.

1995- Garry Kasparov, bir ay süren satranç turnuvası sonucunda, rakibi Viswanathan Anand’ı yendi.

1995- Türk sinemasında 115 filmde rol alan ''babacan'' rollerin oyuncusu Kadir Savun yaşamını yitirdi.

1997 - Meksika'da Pauline kasırgasında 200’e yakın kişi hayatını kaybetti.

1997 - Arjantin havayollarına ait bir DC-9 Uruguay'da düştü; 74 kişi öldü.

2004- ANKA Haber Ajansının Onursal Başkanı, gazeteci yazar Müşerref Hekimoğlu 83 yaşında vefat etti.

2007- Karadeniz ile Baltık Denizi'ni bağlayan petrol boru hattı anlaşması Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Polonya ve Litvanya'nın bakanları tarafından imzalandı.

2008- Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, BM temsilcisi olarak Kosova gibi dünyanın önemli sorunlarında gösterdiği olağanüstü başarılarından ötürü Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

2009- Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki ülke arasındaki sınır kapısının açılmasına dair protokol, iki ülkenin dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Eduard Nalbantyan tarafından İsviçre'nin Zürih kentinde imzalandı.

2010 - Curaçao, Sint Maarten ve BES Adaları yarı bağımsızlık kazandı. Ve Hollanda Krallığı'na bağlı Parlamenter monarşi ile yönetilen ülkeler haline geldiler. 

2010- Tüm dünyada karbon salınımının 350 ppm'e düşürülmesi için eylem yapıldı.

2012- Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait yolcu uçağı, kargosunda sivil havacılık kurallarına aykırı bazı malzemeler taşıdığı bilgisiyle Türk jetlerince Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Yolcular tahliye edilerek uçakta arama yapıldı. Arama sonrası uçak Ankara'dan ayrıldı.

2013- Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, Corona virüsü Mers-CoV nedeniyle 124 kişinin öldüğünü açıkladı.

2015 - Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yapılacağı duyurulan "Emek, Barış Demokrasi Mitingi" için çeşitli illerden gelen vatandaşların sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplanması sırasında, iki canlı bomba üç saniye arayla kendini patlattı. Bombalı saldırı sonucunda 102 sivil hayatını kaybetti, 391 kişi yaralandı.

2016- Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzalandı.

2016- AK Parti Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert, iş yerine PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap