SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihte bugün (04 Şubat): İskilipli Atıf Hoca idam edildi

Tarihte bugün (04 Şubat): İskilipli Atıf Hoca idam edildi

04 Şubat 2020 Salı - 12:59




Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İskilipli Atıf Hoca’nın idamı, Diyanet İşleri Başkanlığının Türkçe Ezan konusunda genelgesi, Yalta Konferansı, Esat Coşan Hoca’nın vefatı var…





Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

GÜNÜN OLAYI

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkçe Ezan Konusunda Genelge Yayınladı (1933)

Türkçe ezan okunması konusunda ilk ciddi muhalefet 1 Şubat 1933’te Bursa’da yaşandı. Bursa Ulu Cami’de bir kısım cemaat ezanın Türkçe okunmasını protesto etti. Bu tarihlerde İzmir’de olan Mustafa Kemal hemen Bursa’ya geldi ve bu olayın sorumlularının tutuklanmasını ve cezalandırılmasını istedi. Bu olay üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı 4 Şubat 1933’tebir bildiri yayınlayarak camilerde ezan hutbe ve salatın Türkçe okunacağını belirtmiştir. 

GÜNÜN KİŞİSİ


Kafkas Kartalı Şeyh Şamil Vefat Etti (1871)

Kafkasya’da Ruslara karşı verdiği mücadele ile efsaneleşen Şeyh Şamil Medine’de iken 4 Şubat 1871 tarihinde akşam ezanı yaklaşırken vefat etti. Cennet-ül Baki kabristanına defnedildi. Dağıstan’da 1795 yılında başlayan mücadeleli hayatı sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (sav)’in yanında sona erdi.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İskilipli Atıf Hoca İdam Edildi (1926)

Şapka inkılabından bir yıl önce yazdığı Frenk Mukallitliği Ve Şapka adlı eserinden dolayı İstiklal Mahkemesinde yargılanan ve karar günü savunma yapmayan İskilipli Atıf Hoca’ya İstiklal Mahkemesi Başkanı Kel Ali idam hükmü verdi. Oysa davanın savcısı üç yıl hapis istemişti. İskilipli Atıf Hoca 4 Şubat 1926 günü Ankara Samanpazarı’nda asılarak idam edildi. Cenazesi yıllar sonra İskilip ilçesine getirilerek yeniden defnedildi.


Paris’te Meşrutiyet Taraftarları Kongre Yaptılar (1902)

Meşrutiyetin tekrar ilanı için çalışan gruplar 4 Şubat 1902’de Paris’te Ahrar-ı Osmaniye Kongresi düzenlediler. Toplantıya toplam 47 kişi katıldı. Toplantının liderleri Ahmet Rıza ve Prens Sabahattin idi. Kongrede herhangi bir ortak sonuç antlaşması yapılamadı daha çok merkeziyetçilik ve Adem-i merkeziyetçilik fikirleri tartışıldı.

Lozan Görüşmeleri Kesintiye Uğradı (1923)

1922 Kasımının 22’sinde başlayan Lozan görüşmeleri 4 Şubat 1923’te kesildi. Kesilme sebebi olarak İtilaf devletlerinin kapitülasyonlar konusunda ki ısrarı, İstanbul’un boşaltılması ve Irak sınırında ki anlaşmazlık gibi gerekçeler ileri sürüldü. Görüşmeler Nisan ayında tekrar başlayacaktır.

Dersim İsyancıları Karakol Bastı (1938)


Tunceli ovacık ilçesi Diztaş Karakoluna 4 Şubat 1938 tarihinde baskın yapan isyancı Kalan aşireti üyelerinden bir grup, karakol komutanı ve 20 askeri şehit etti.

Üç Büyükler Dünya’nın Durumunu Görüşmeye Başladı (1945)

I.Dünya savaşının galipler ABD, İngiltere ve SSCB liderleri savaş sonrası durumu görüşmek üzere 4 Şubat 1945’te Yalta’da bir araya geldiler. Yalta konferansında Boğazlar konusunda taviz koparan SSCB, Türkiye’yi sıkıştırmaya başladı.

Cevat Rıfat Atihan Vefat Etti (1967)

Asker, yazar ve siyaset adamıdır. Osmanlı Devleti zamanında Damat Ferit Paşa’nın komplosu ile idama giderken 2 saat farkla kurtulmuştur. 942 Yılında darbecilikle suçlanmış ve serbest kalmıştır. 1950’lerde Ahmet Emin Yalman suikastında tekrar tutuklanmış ve serbest kalmıştır. Bir çok eser yazmış ve üç muhafazakar siyasi partinin kuruluşunda rol oynamıştır. 4 Şubat 1967’de vefat etmiştir.


Prof.Dr.Esat Coşan Hoca Efendi Vefat Etti (2001)

Prof.Dr.Esat Coşan Hoca Efendi Avusturalya’da geçirdiği bir trafik kazası neticesinde 4 Şubat 2001 tarihinde vefat etti. Cenazesi Türkiye’ye getirilerek Eyüp Sultan Kabristanlığına defnedildi.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1947. Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.

1948. Valilik ve belediye başkanlığının ayrılmasına ilişkin kanun kabul edildi.


1964. 20-21 Mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer’in ölüm cezaları, TBMM’de onaylandı.

1975. Bütün Türkiye’de bir buçuk saat süreyle elektrik kesintisi uygulanmaya başlandı.

1982. 22 il merkezinde bölge idare mahkemeleri kuruldu.

1994. İngiltere’de 17. yüzyıldan kalma tarihi parlamento binası yandı.

2000. Dışişleri Bakanı İsmail Cem Yunanistan’a gitti. Cem, 40 yıl sonra Yunanistan’ı resmen ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu

2003 .Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nin yeni adı Sırbistan Karadağ oldu.

2006 .Filipinler'in başkenti Manila yakınlarındaki bir stadyumda meydana gelen izdihamda 88 kişi öldü, 280 kişi yaralandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap