SON DAKİKA



Haber > Gündem > Tarihi anlaşmanın şartları belli oldu! Orta Doğu'da yer yerinden oynayacak

Tarihi anlaşmanın şartları belli oldu! Orta Doğu'da yer yerinden oynayacak

07 Eylül 2023 Perşembe - 10:23




Suudi Arabistan ve İsrail arasında imzalanması için ABD'nin yoğun çaba harcadığı anlaşma, uzun bir taviz, ikna ve talep listesine sahip. Gizli görüşmelerin perde arkasını yazan BBC, Filistinlilerin isteklerini dünyaya duyurdu.





Eylül ayına girilmesiyle yeni bir savaş ihtimalinin yanı sıra saldırılar da bekleyen İsrail'de endişeler giderek tırmanırken, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Ağustos ayının sonlarında Orta Doğu'da tüm denklemi değiştirecek bir teklifi gündeme taşıdı. Habere göre, kurulduğu 1948'den bu yana İsrail'i tanımayan Suudi Arabistan, ABD'nin arabulucuğundaki müzakerelerde Filistin'e bir dizi teklifte bulundu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise bugün 'Filistinliler tarihi Suudi-İsrail anlaşmasının şartlarını ortaya koydu' manşetini attı, Çarşamba günü Riyad'da gerçekleşen bir görüşmenin ayrıntılarını aktardı. Filistin yönetiminden yetkililerin 6 Eylül tarihinde Riyad'a inen Filistinli yetkililerin Suudi mevkidaşlarıyla bir araya geldiğini bildiren BBC, grubun ayrıca ABD'lilerle de görüşeceğini ekledi.

2020'den itibaren İbrahim Anlaşmalarıyla (Abraham) İsrail'in daha önce hiçbir iletişim kurmadığı Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerle normalleşmesini sağlayan ABD'nin, uzun süredir benzer bir adımın Tel Aviv ve Riyad arasında da atılması için baskı yaptığına inanılıyor.

ABD SEÇİMLERİ İÇİN GERİ SAYIM

Amerikalıların bu yaz boyunca Kudüs, Riyad ve Amman arasında mekik diplomasisi dokuduğunu belirten BBC, ABD lideri Joe Biden'ın gelecek yıl gerçekleşecek seçimlerden önce tarihi anlaşmayı seçmenlerine sunmayı hedeflediği yorumunu yaptı.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen ay 'Tarihi bir noktaya tanık olmak üzereyiz' dediğini hatırlatan BBC, Suudi Arabistan'ın İsrail'i tanıma karşılığında masaya sürdüğü taleplerini detaylandırdı. Buna göre, Riyad yönetimi Washington'dan gelişmiş ABD silahları için garanti istiyor ve daha da önemlisi uranyum zenginleştirmeyi de kapsayan bir sivil nükleer program talep ediyor.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap