SON DAKİKA



Haber > Gündem > Taban fiyat tek başına sektörü kurtarmaz!

Taban fiyat tek başına sektörü kurtarmaz!

28 Şubat 2022 Pazartesi - 14:30




ASKON Rize İl Başkanı Karakoyun’dan çay sektörü ile ilgili ezber bozan açıklamalar





Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Rize İl Başkanı Recep Ali Karakoyun, çay sektörü ile ilgili ezber bozan açıklamalarda bulundu. Karakoyun, tek başına taban fiyat uygulaması ile çay sektörünün düzelemeyeceğini dile getirdi. Karakoyun, “Siyasiler genelde müstahsil açısından olayı değerlendirip direk oya oynuyor” dedi.

İşte Karakoyun’un açıklamaları:

SİYASİLER DİREK OYA OYNUYOR

Gübre dışarıdan geliyor, bizde de döviz kuru yükseldiği için gübreye 2 türlü zam oldu. Birincisi aldığı yerden zam oldu ikincisi dolardan iki katı kadar artıyor. Bu sefer yüzde 200 zam oluyor. Bunun başka türlü sübvanse edilmesi zor. Çünkü bunu devlette sübvanse edemez. Bu nasıl sübvanse edilir? Biz de bu ürünle alakalı çay üretiyoruz. Gübreyi, kömürü alıyoruz. Siyasiler genelde müstahsil açısından olayı değerlendirip direk oya oynuyor.

YAŞ ÇAYA YÜZDE 40 ZAM

Ama bu böyle değil. Kömüre bakın, Sanayici kömür alacak, yaş yaprak alacak. Devletin yaş yaprağa hiç değilse yüzde 40 zam yapması lazım. Kömür aynı gübre gibi yüzde yüz artmış. Dövizden de yüzde yüz artmış, hu sefer yüzde 200 zam gelmiş oldu. Bugün en kötü fabrika aylık 150-200 bin lira elektrik faturası ödüyor. Şimdi 400 bin lira fatura ödeyecek. Bunlar hep kalem kalem bu ürünün üzerine biniyor.

ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL

Biz bu ürünleri kullanıp bir mamul meydana getiriyoruz. Yani çay üretiyoruz. Çayı da bizim karlı satmamız lazım. Kuru çaya belli aralıklarla zam geliyor. Ancak bu kadar gelen zammın üzerine yüzde 8-10’luk zamlar çayı kurtarmaz. Yani gerekli oranlar hesap edilip belli bir zam yapılması gerekiyor. Kuru çayın bugün Türkiye’de 50 TL’den aşağı olmamalı. Bu elektrik, kömür fiyatları ile sanayicinin bunun altından başka türlü kalkma şansı yok.  Siyasilerimiz, oya oynamak için sürekli ‘müstahsil öyle’ diyor da çaya versinler yüzde 100 zam, kime satacaklar bu çayı? Hangi sanayici alıp da işleyecek bu çayı?

YAYGARA KOPARIYORLAR AMA…

Yıllarca çay kanunu konuşuluyor. Yaş çaya taban fiyat uygulanması için yaygara koparılıyor. Yaş çaya taban fiyat uygulaması konulunca bütün sorun çözülecek mi? Düzelmeyecek. Şöyle yaş çaya taban fiyat konulsun fakat bu çay sektöründeki sorunu düzeltmeyecek. Bunu gördüğüm için bunun konuşulmasının gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Taban fiyat uygulamasının konuşulmasının nedeni halkına oyuna oynamaktır, bunun başka bir nedeni yok.

İNSANLARI SEVK ETMESİNLER!

Sanayici bunun üstesinden gelir. Diyelim ki taban fiyatın altından çay alınmayacak dediniz, sanayici fabrikanın kapısında bekliyor müstahsile ‘ben 5 liradan değil, 4 liradan alıyorum, 5 liraya aldı gösteririm, sana 4 lira veririm’ der. İnsanları bu tarz yasal olmayan yönlere sevk etmesinler. Yapılmıyor bunlar, yapılıyor. 250 bin müstahsil hangisi denetlenecek? Burada ana konu şu, biz kuru çayın satış piyasasını düzeltmeden biz bu işin üstesinden gelemeyiz. Çöğ çayın işlenip çay yapılmasını engellemediğimiz müddetçe bu işin üstesinden gelemezsin.

ÇAYKUR KALİTEYİ BOZAR

Şunları özellikle muhalefet bırakması lazım. Yok kotanın kaldırılması yok taban fiyat uygulaması. Bunlar da konuşulmalı ama bunlar tek başına yeterli değil. Kota uygulaması olmayınca ÇAYKUR kalitesini bozar. Çünkü ÇAYKUR’un tüm çayı alma şansı yok. Ya çayın tümün alıp bozup çöpe atacak ya da fazla çay üreteyim derken fabrikalarda kuru çayın kalitesini bozacak. Çay üç sac ayağında incelenmelidir. Çay tarımı, sanayi bir de pazar. Bu üçünü aynı alanda ele alıp düzeltmezsek bu iş topal kalır. Çayın satış piyasasını, çöp çayı düzeltirsek çay sektöründe taban fiyat uygulaması yapmaya gerek yok. Emin olun insanlar, yaş çayı devletin vermiş olduğu fiyatın üzerinde alır. Çünkü çaya talep artacak.

ÇÖP ÇAY ENGELLENMELİDİR

Üniversitenin yapmış olduğu çay kanun tasarısından beklentimiz var. Devletin şunu yapması lazım. Bütün fabrikaların ne kadar çöp çıkardığı belli. Bin ton çay mı alınıyor, bundan yüzde 2-3 çöp çıkıyor. Bu çöpü devlet diyecek ki şurada bir bertaraf yeri var. Sen bu ürün oranında çöpünü oraya vereceksin. Bu çöpü devlet, fabrikanın elinden alırsa bu sefer çöpün çaya dönme olayını engellemiş olur. İkinci aşamada pazarda ürün değerlenecek. O zaman kimse üreticiden düşük fiyat çay almaz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap