SON DAKİKA



Haber > Gündem > Suriyeli nüfus için 'seyreltme' projesi

Suriyeli nüfus için 'seyreltme' projesi

18 Şubat 2022 Cuma - 16:11




Yabancıların mekansal yoğunlaşmasını önlemek için İçişleri Bakanlığı, seyreltme projesi başlattı. İlk çalışmalar, Emirhan Yalçın'ın 2 Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü Altındağ’da yapıldı.





Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi'nde, geçen yıl 10 Ağustos akşamı, çocukluk arkadaşı olan Emirhan Yalçın (18) ve Ali Yasin Ülger (18), aydınlatma direğine vuran Suriyeli Yahya Al Abdo (20) ve A.M.A. (16) ile tartıştı.

Kavgaya dönüşen olayda Yahya Al Abdo, Yalçın ve Ülger'i bıçaklayıp kaçtı. Hastaneye kaldırılan Yalçın, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

ÖMÜR BOYU VE 20 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Gözaltına alınan Suriyeli Yahya Al Abdo ve A.M.A. ise sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yahya Al Abdo hakkında 'kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'tehdit' ve 'hakaret’ suçlarından ömür boyu ve 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken, yaşı küçük olan A.M.A.'nin dosyası ise ayrıldı.

Suriyeli nüfus için  seyreltme  projesi #1


SURİYELİLERİN ARAÇLARI ATEŞE VERİLDİ

Olay sonrası bölgede toplanan kalabalık, Suriyelilerin ev ve iş yerlerine hasar verdi.

Kalabalık, Suriyelilerin araçlarını ateşe verirken olaylar, sonraki günlerde de devam etti. Polis, ilçede geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisin çalışmaları ile gerginlik sonlandırıldı.

SEYRELTME ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Altındağ'daki olayların ardından yabancıların mekansal yoğunlaşma-kümeleşmelerinin önüne geçmek amacıyla 'seyreltme' çalışması başlattı.


ALTINDAĞ'DAN 4 BİN 514 SURİYELİ AYRILDI

Proje kapsamında, ilçedeki Suriyeli ailelerle birebir görüşmeler yapılarak, başka yerleşim yerlerine nakilleri sağlandı. Olayların ardından bu kapsamda şimdiye kadar 4 bin 514 Suriyeli ilçeden ayrıldı.

Suriyeli nüfus için  seyreltme  projesi #2

177 İŞ YERİ KAPATILDI

Ayrıca yine Suriyelilerin kullandığı 309 metruk bina yıkıldı, 177 iş yeri kapatıldı. Yer değişikliğinin, mahalle düzeyinde, belirlenen oranlar üzerinde yabancı yerleşim tespit edilmesi halinde gerekli teşvikler sağlanarak gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirildiği belirtildi.


10 BİNDEN FAZLA YABANCI BULUNAN İLLER GÖZLEM ALTINDA

Göç İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, Altındağ'da pilot olarak uygulanan projenin tüm illerde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Başta 10 binden fazla yabancının bulunduğu illerde sosyal tansiyonun ve güncel gelişmelerin hızla takip edilebileceği mekanizmalar kurulmakta, mahalle düzeyinde belirlenen oranların üzerinde yabancı yerleşiminin tespit edilmesi halinde çeşitli araçlarla gerekli teşvikler sağlanarak rızaya dayalı yer değişikliklerinin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Pilot çalışma Altındağ ilçesinde başlatılmış olup, edinilen saha tecrübesi ve alınan başarılı sonuçlar gözetilerek uygulamanın tüm illerde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.”

“BAZI BÖLGELERDE YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE SURİYELİ NÜFUSU VAR”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Ankara’da medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiği 'Göç Buluşması Toplantısı'nda, Türkiye'de geçici koruma statüsünde 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunduğunu söylemişti. Soylu, "Bazı bölgelerde yüzde 25'in üzerinde Suriyeli nüfusu var. Bu ölçeğe göre bir daha buraya ikamet almama sınırı koyduk. Kapattık orayı. Sadece Suriyeli değil hiçbir yabancı almıyoruz." demişti.


  Suriyeli nüfus için  seyreltme  projesi #3

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap