SON DAKİKA



Haber > Gündem > SGK Başkanı da görevi bıraktı

SGK Başkanı da görevi bıraktı

11 Şubat 2015 Çarşamba - 10:41




Başkent'te, 7 Haziran seçimleri dolayısıyla milletvekili aday adayı olmak için istifalar art arda geldi. SGK Başkanı İlhan da adaylık için görevinden





Değişik birimlerde görev yapan çoğu üst düzey bürokrat, akademisyen ve siyasi parti temsilcisi 7 Haziran'daki seçimler dolayısıyla milletvekili aday adayı olmak için istifalarını verdi.

Görülmemiş istifa furyasında, bürokratların milletvekili aday adaylığı için öncelikli tercihi ise Ak Parti oldu. Bu durum muhalefet tarafından 'siyasallaşmanın en önemli göstergesi' olarak eleştirildi.

SON İSTİFA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KURUMUNUN BAŞINDAN GELDİ

Son istifa haberi de Türkiye'nin en büyük kurumunun başından geldi. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti.

BÜROKRASİNİN EN ÖNEMLİ KOLTUKLARI SEÇİM NEDENİYLE BOŞALDI


Bürokrasinin en önemli 3 müsteşarlık koltuğu ile genel müdürlük koltukları seçim nedeniyle boşaldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan istifalarıyla dikkat çekti.

20 yıldır Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de 'istisnai kadrodan' adaylık başvurusu yaptı.

HAKAN FİDAN'IN İSTİFA ZAMANLAMASI MANİDAR

Bürokrat istifaları için son tarihin 10 Şubat 2015 olmasına karşın MİT Müsteşarı Hakan Fidan sürpriz bir şekilde 7 Şubat'ta milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini açıkladı. Fidan'ın, istifa zamanlaması 'manidar' bulundu. Öyle ki Fidan, 7 Şubat 2012'de 'şüpheli' sıfatıyla Mahkemeye ifade vermeye çağrılmıştı. Fidan, o dönem Başbakan olan, şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak tanındığı için, ifadeye çağrılması siyasette bomba etkisi yaratmıştı. Erdoğan olay hakkında, "Fidan'dan sonra beni de alacaklardı" yorumunu yapmıştı.

 


Nitekim Fidan, çağrıldığı mahkemeye gitmedi. Yapılan bir yasa değişikliği ile MİT Müsteşarı için her türlü soruşturmada Başbakan'ın onayının alınması zorunlu hale getirildi.

Fidan'ın istifası gündeme bomba gibi düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ile muhalefet cephesinde büyük bir tartışma yarattı.

Fidan'ın adı, 7 Haziran sonrasında AK Parti'nin yeniden iktidar olması halinde, ya Dışişleri Bakanlığı, ya da Başbakan Yardımcılığı için sıkça anılıyor. Fidan'ın, güvenlik alanında oluşturulacak yeni yapılanma çerçevesinde, tüm güvenlik birimlerinin bir şekilde ilişkilendirileceği güçlü bir Başbakan Yardımcısı görevi üstleneceği de yapılan tahminler arasında. Konuşulan bir diğer ihtimal ise AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık.

EKONOMİNİN EN GÜÇLÜ BÜROKRATI TERCİHİNİ SİYASETTEN YANA KULLANDI

Ekonomi yönetiminin en güçlü bürokratlarından olan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal da tercihini siyasetten yana kullandı. 9 Şubat'ta istifasını Maliye Bakanına veren Ağbal'ın, yeni bir AK Parti hükümetinde Maliye'ye bakan olarak dönebileceği ifade ediliyor.


Ağbal'ın Bayburt doğumlu olmasına karşın çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Çorum'dan aday gösterileceği söyleniyor. 1986 yılında Çorum Lisesinden mezun olan, 1989 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Ağbal, 1993'te Maliye Müfettişi, 2007'de Bütçe Genel Müdürü oldu.

12 Haziran 2009 tarihinden beri Müsteşarlık koltuğunda bulunuyordu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap