SON DAKİKA



Haber > Gündem > Sel bölgesine giden Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Sel bölgesine giden Erdoğan'dan flaş açıklamalar

23 Temmuz 2021 Cuma - 13:50




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin vurduğu Rize'nin Güneysu ilçesinde yaptığı konuşmada, " Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık" dedi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel ve heyelanın yaşandığı Doğu Karadeniz'e gitti. Erdoğan, Artvin ve Rize'de meydana gelen selin ardından yürütülen çalışmalar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan bilgi aldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Hem Rizeli hem de Artvinli kardeşlerimiz olarak bizler de buruk bir bayram geçiriyoruz. Geçen hafta meydana gelen sel felaketi ise Güneysu başta olmak üzere Rizemizin genelinde çok ciddi tahribata yol açtı" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

- Hem Rizeli hem de Artvinli kardeşlerimiz olarak bizler de buruk bir bayram geçiriyoruz. Geçen hafta meydana gelen sel felaketi ise Güneysu başta olmak üzere Rizemizin genelinde çok ciddi tahribata yol açtı. Şu ana kadar 328'i arama kurtarma olmak üzere 2860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır.

- Afet haberini aldığımız günden itibaren devletimizin tüm kurumlarını seferber ettik. AFAD'dan Kızılay'a, jandarmadan sahil güvenliğe kadar tüm kurumlarımız bölgeye intikal etti. 


- 119 köyde binaların hasar tespiti 50 ayrı ekiple yapıldı. TOKİ Başkanlığı ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalışmasını başlattık. Yöresel köy evlerimizi, merkezde ise zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızı inşa edeceğiz. 50 adet altında ahır olan köy evleri yapacağız.

- Selden zarar gören Güneysu başta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edeceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin konutları, nasıl bir güzellik arz ediyorsa diğerlerini de öyle yapacağız.

- Allah dünyayı bir mizan, ölçü ve denge üzerinde yaratmıştır. Bu dengenin kaybolması durumunda felaketler, sıkıntılar, zorluklar kaçınılmaz olur. Denge olarak bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur adeta bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınma ile birlikte bu olayların daha da büyüdüğüne şahit oluyoruz. Almanyası'ndan Belçikası'na, Fransa'ya kadar neler olduğunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuz. Ne yazlar eski yaz ne kışlar eski kış. 

- Hiçbir ülkenin kendini afetlerden tamamen koruyamadığını görüyoruz.

- Şu yamaçlarda 5 kat 10 kat bina yapmayın. Görüyorsunuz bu çaylıklar azot gübresiyle birlikte toprağı eritiyor. Sonra bu çamur balçığa dönüşüyor. O balçığa dönüştükten sonra o binalarda her an kaymayla karşı karşıyaya kalıyor. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TOKİ Başkanlığı ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalışmasını başlattık. Yöresel köy evlerimizi, merkezde ise zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızı inşa edeceğiz. 50 adet altında ahır olan köy evleri yapacağız. Bir sene içinde konutlarımızı tamamlayarak vatandaşlarımızı güvenli yuvalarına kavuşturacağız. İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz. Selden zarar gören Güneysu başta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edeceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin konutları, nasıl bir güzellik arz ediyorsa diğerlerini de öyle yapacağız." dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap