SON DAKİKA



Haber > Gündem > Sanayicilerden yüzde 48 doğalgaz zammı tepkisi: Olağanüstü zorluyor

Sanayicilerden yüzde 48 doğalgaz zammı tepkisi: Olağanüstü zorluyor

01 Kasım 2021 Pazartesi - 14:01




Sanayiciler, doğalgazın 10 ayda yüzde 147 zamlandığını belirterek, "Maliyetler artık olağanüstü zorluyor" dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise "Yüzde 48 zam enflasyonu artıracaktır" uyarısı yaptı.





BOTAŞ bugün itibariyle elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 48 zam yaptı. Zamma tepki gösteren sanayiciler, "Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor" eleştirisinde bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise doğalgazın diğer ülkelere göre ucuz olduğunu savundu.

HİSARCIKLIOĞLU: ÜRETİME DAHA FAZLA DESTEK OLUNMALI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

KÜTÜKÇÜ: OLAĞANÜSTÜ ZORLUYOR

Bloomberg HT yayınına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü, enerji maliyetlerindeki artışın rekabet şansını zorladığını da dile getirdi.


Kütükçü yayında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Son dönemde enerjide artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor. Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor."

BAKAN: AVRUPA'DA EN UCUZ DOĞALGAZ TÜRKİYE'DE

Zam sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Eylül ayı itibarıyla Avrupa'da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan'dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız" dedi. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap