SON DAKİKA



Haber > Gündem > Şahap Kavcıoğlu ne karar verecek? Bir ihtimal daha var...

Şahap Kavcıoğlu ne karar verecek? Bir ihtimal daha var...

20 Ekim 2021 Çarşamba - 15:41




Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yarın ne karar vereceği merakla bekleniyor. Ekonomist Alaattin Aktaş, "Herkes indirim bekliyor ama, bakarsınız olur mu olur" dedi.





Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Para Politikası Kurulu (PPK) Üyeliğine atanan Taha Çakmak  ve Yusuf Tuna ile ilk politika faizi kararına yarın imza atacak. Ekonomi çevrelerinin büyük bir ihtimalle faiz indirimi beklediği PPK toplantısı öncesinde ekonomist Alaattin Aktaş'tan çarpıcı bir çıkış geldi. 

"HERKES İNDİRİM BEKLİYOR AMA..."

Ekonomist Alaattin Aktaş, "Geldi bir PPK toplantısı daha... Kurul yarın toplanacak ve geçen ay yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdiği politika faizinde ya yeni bir oran belirleyecek ya da yüzde 18’le devam diyecek. Yeni oran dediysek, tabii ki kimsenin yukarı yönlü bir değişiklik beklemediğini belirtelim. Ama bakarsınız olur mu olur; çünkü artık Türkiye’de hiçbir kararı yadırgamamak gerekiyor." ifadeleriyle Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu'nun sürpriz bir karara daha imza atabileceğini söyledi.

Kavcıoğlu'nun faiz kararı, son günlerde sürekli rekor kıran Dolar/TL kurunun seyrinde de belirleyici olacak. TL'deki değer kaybı, TCMB'nin 23 Eylül'deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirmesiyle hızlanmıştı. 

Reuters haber ajansının anketine göre TCMB'nin politika faizini 50 ya da 100 baz puan indirmesi öngörülüyor. Bloomberg HT'nin faiz anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 17,50'ye düşürüleceği yönünde.


Kavcıoğlu'nun karar vereceği Para Politikası Kurulu şu şekilde:  Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu
Dr. Emrah Şener
Mustafa Duman
Taha Çakmak
Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu
Prof. Dr. Yusuf Tuna

DÜNYA EKİMDE NE KARAR VERDİ?

Dünya genelinde enflasyon artışı nedeniyle birçok ülke faizi yükseltmeye başladı. 1 Eylül-22 Ekim arasında 19 ülke faiz artışına imza atarken, faiz indirimi yapan Türkiye dışında sadece bir ülke oldu.

Özellikle eylül ayıyla birlikte dünya genelinde birçok ülke faiz artışına gitti. Brezilya, Rusya, Pakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Şili, Paraguay, Peru, Romanya, Jamaika, Uruguay, Kolombiya, Macaristan, Çekya, Yeni Zelanda, Polonya, İzlanda ve Noveç, 1 Eylül-19 Ekim döneminde merkez bankalarının politika faizi artışına imza attığı ülkeler olarak sıralandı.

Son olarak bugün Macaristan’da merkez bankası politika faizini 15 baz puan artışla 1,80’e çekti. Banka, geçen ay da 15 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Macaristan’da tüketici enflasyonu eylülde yüzde 5,5 ile son 9 yılın zirvesine çıkmıştı.


Türkiye için emsal ülkelerden biri olan Brezilya’da politika faizi, artan enflasyonu dizginlemek üzere 2021’de yüzde 2’den yüzde 6,25’ye çekildi.

Brezilya’da yıl başında yüzde 4,52 olan tüketici enflasyonu, eylülde yüzde 10,25’e kadar yükseldi.

2021 yılında dünya genelinde faiz indirimine giden Türkiye dışında beş ülke daha bulunuyor. Bu ülkeler; Kongo, Uganda, Danimarka, Gana, Endonezya.

Ancak bu ülkelerden sadece Türkiye ve Danimarka, sonbahar döneminde faiz indirimine gitti.

Kongo 17 Haziran’da, Uganda 16 Haziran’da, Gana 31 Mayıs’ta, Endonezya 18 Şubat’ta faiz indirdi.


Enflasyonun yüzde 1,8 olduğu Danimarka’da ise merkez bankası, 30 Eylül’de politika faizini yüzde -0,5’ten yüzde -0,6’ya çekti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap