SON DAKİKA



Haber > Gündem > Sabah yazarı hükümete seslendi: Acil eylem planı belirlenmeli

Sabah yazarı hükümete seslendi: Acil eylem planı belirlenmeli

25 Mayıs 2022 Çarşamba - 10:01




Sabah yazarı Dilek Güngör sanayicinin çalıştıracak eleman bulamadığını belirterek hükümete seslendi ve "Acil eylem planı belirlenmeli" dedi.





Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, sanayicinin çalıştıracak eleman bulamadığını yazdı. Üniversite mezunu gençlerin masa başı işlerde çalışmak istediğini belirten Güngör, eğitim sisteminde bir planlama yapılmaması durumunda Türkiye’nin pandemi sonrası yakaladığı avantajı kaybedeceğini söyledi.

Güngör, bugünkü köşe yazısında pandemi sonrası dünyada Türk ürünlerine ciddi bir talep artışı yaşandığını söyledi. "Fabrikaların birçoğu artan talep karşısında üretime yetişemez vaziyette" diyen Güngör, şunları yazdı.

"Birçok sektörde kapasiteler yüzde 70-80 dolu... Organize Sanayi Bölgeleri'nde genişleyecek yer arıyorlar... Kapasiteyi artırmak için yatırım yapmak istiyorlar... Diyelim ki, ucuz finansman sağlayarak ya da OSB'lerde kendilerine yer bularak yatırımı yaptılar... Üretimi kim yapacak? Nitelikli eleman ihtiyacı had safhada... Sanayici/üretici kesim artık vasıflı-vasıfsız ilanlarından vazgeçmiş durumda... Fabrikalara, dükkanlara 'İşçi aranıyor, nefes alsın yeter' diye afişler asılmaya başlanmış... Eleman bulamadığı için dükkanı kapatmayı düşündüğünü söyleyen var... Şu klişeleşmiş 'Ülkede işsizlik yok, iş beğenmeme sorunu var' söyleminden bahsetmiyorum. Bu sanayicilerin feryadı kalifiye istihdam ihtiyacı...

Üniversitelerden mezun olan ya da mevcut işsiz olan gençlerin birçoğu masa başında çalışmak istiyor. Fabrika yerine evden bilgisayar başından çalışacakları daha esnek işler arıyor. İmalat sanayinde kalfalık-ustalık gibi mesleklerin yüzüne bakan yok. Tabii, 2000'li yıllara kadar tercih edilen meslek liseleri zorunluluk dolayı gidilen okullar olmaya başladıkça, toplumda "niteliksiz" öğrencilerin gittiği okullar oldukları algısı kırılmadıkça, eğitim sisteminde gerekli planlamalar yapılmadıkça yıllardır yaşanılan sorun çözülmediği gibi Türkiye pandemi sonrası yakaladığı avantajı da kaybedecek. Bu iş öyle sektörlerin üç-beş meslek lisesi açarak ya da protokol imzalayarak aşacağı bir sorun olmaktan çıktı. Hükümet-sanayici-akademisyenler bir araya gelip acil eylem planı belirlemeli... Çocuklarını mesleki eğitime gönderecek ailelere destek mi verilecek, öğrencilere okul ve çalışma hayatında avantajlar mı sağlanacak, meslek lisesi tercih eden erkek öğrencilere askerlik muafiyeti mi getirilecek, bir an önce harekete geçilmeli... Yoksa o hep Avrupa'ya karşı övündüğümüz genç nüfus avantajı çöp olacak."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap