SON DAKİKA



Haber > Gündem > S-400 krizi yeniden kapıda mı? Türkiye Rusya ile yeniden masada

S-400 krizi yeniden kapıda mı? Türkiye Rusya ile yeniden masada

24 Ağustos 2021 Salı - 10:45




Rusya'dan yapılan S-400 açıklaması, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni krizin habercisi mi? Üst düzey güvenlik kaynakları Ankara'nın konuya bakışını açıkladı.





Türkiye, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Rusya'dan alınan S-400'ler nedeniyle ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) yaptırımlarına maruz kalmıştı. Erdoğan-Trump ilişkileri yaptırım kararı alınmasına rağmen uygulanmamış ancak Joe Biden'in başa geçmesiyle Türkiye-ABD ilişkileri yeniden kötüleşmişti. NATO zirvesinin ardından Türkiye-ABD ilişkileri iyiye giderken dün Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’un genel direktörü Aleksandr Miheyev'in S-400 açıklaması dikkat çekti. 

Miheyev, Türkiye ile yeni S-400 sevkiyatı konusunda anlaşmaya çok yaklaştıklarını duyurdu. Rusya'dan yapılan bu açıklama iyiye giden Türkiye-ABD ilişkilerinde yeniden S-400 krizinin yaşanabileceği endişelerini arttırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, konuyla ilgili bilgi aldığı güvenlik kaynaklarından, Ankara'nın ABD ile yeni bir S-400 krizini tırmandırmak istemediğini aktardı. 

Hürriyet yazarı Hande Fırat'ın bugünkü köşe yazısı şu şekilde:

"YİNE YENİDEN S-400 KRİZİ Mİ?

ABD-Türkiye ilişkilerinin sorunlu başlıklarından biri Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler. Bu nedenle ABD, Türkiye’ye “hafif düzeyde” ifadesiyle adlandırabileceğimiz yaptırımları devreye soktu. Türkiye ve ABD arasında bu yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmeler yapıldı. Ancak iki taraf bir uzlaşmaya varamadı. Henüz bu sorun çözülememişken, Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’un Genel Direktörü Aleksandr Miheyev’in basına yansıyan açıklamaları tartışma yarattı. Rosoboronexport’un Genel Direktörü Miheyev, açıklamasında Türkiye’ye yapılması planlanan ikinci parti S-400 sevkiyatına yönelik anlaşmanın yakında imzalanacağını duyurdu. Bu açıklama “Türkiye-ABD ilişkileri ne olur, yaptırımlar ne seviyeye yükseltilir?” sorularını da beraberinde getirdi. Bu yazının yazılmakta olduğu saatlerde Türkiye’den resmi bir açıklama yapılmamıştı. Ancak güvenlik kaynaklarıyla yaptığım görüşmelere dayanarak şu bilgileri paylaşabilirim:


Rusya ile görüşmelerde yeni bir durum yok.

Rusya’dan böyle bir açıklamanın neden yapıldığı anlaşılmadı.

Rusya’nın algı operasyonu yaptığı görüşü ağırlık kazandı.

Ankara, tüm dünya ve Türkiye’de salgın nedeniyle ekonomik sorunlar yaşanırken ve ABD ile sorunlu başlıklar henüz çözülememişken, S-400 gerilimini tırmandırmaktan yana değil."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap