SON DAKİKA



Haber > Gündem > Rusya ve Çin, BM'de Suriye tasarısını veto ettiler

Rusya ve Çin, BM'de Suriye tasarısını veto ettiler

01 Mart 2017 Çarşamba - 07:44




Rusya ve Çin, BMGK'da görüşülüp oylanan 'Suriye'ye yaptırım uygulanması' tasarısını veto ederek Esed'e sahip çıktılar.





Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülen ve altı yıllık iç savaş süresince kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Suriye rejimine yaptırım uygulanmasını öngören tasarı, Rusya ile Çin'in vetosuyla reddedildi. Daha önce her platformda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" ifadesi anlam buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Kurulunda liderlerin yüzüne baka baka "Dünya 5'ten büyüktür' gerçeğini her fırsatta uluslararası kamuoyu hatırlatıyoruz. Dünyayı 5 ülkenin iki dudağı arasına mahkum edemezseniz. Tüm dünyanın temsil edilmediği BM Güvenlik Konseyi adaleti sağlayamaz." demişti. Ve bu kararla birlikte bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği gibi BM adalet 2 devletin arasında veto yedi.

RUSYA'NIN BAHANESİ 'CENEVRE'

Yıllardır devam eden BM görüşmelerinde Suriye için yedinci kez veto oyu kullanan Rusya'yı, altınca vetosunu veren Çin destekledi. Rus yetkililer, Fransa ve Britanya'nın teklif ettiği tasarının, Cenevre'de geçen hafta başlayan barış görüşmelerine zarar vereceğini belirtti.

5 DAİMİ ÜYEDEN BİRİ VETO EDERSE TASARI İPTAL OLUYOR!

Tasarının kabul edilmesi için en az dokuz oyun yanı sıra, ABD, Fransa, Rusya, Britanya ya da Çin'den herhangi birinin veto etmemesi gerekiyordu. Oylamada dokuz konsey üyesinin oyu alınsa da, Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle tasarı iptal edildi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap