SON DAKİKA



Haber > Gündem > Rus askerler eve gönderildi! Erdoğan'dan Biden'a S-400 mesajı!

Rus askerler eve gönderildi! Erdoğan'dan Biden'a S-400 mesajı!

01 Haziran 2021 Salı - 11:52




S-400'ler ile yaptırımlara maruz kalan Türkiye, ülkedeki Rus askeri uzmanları geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden görüşmesi öncesinde atılan hamle, ABD'ye S-400 mesajı olarak yorumlandı.





Türkiye hava savunma sistemi ihtiyacını Rusya'dan aldığı S-400'lerle karşılamıştı. S-400'ler nedeniyle  ABD'nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalan Türkiye, F-35'lerin üretim programından da çıkarılmıştı. S-400'lerin NATO'nun silah sistemleriyle de uyumlu olmadığı gerekçesiyle, 2.5 milyar dolara mal olan S-400'lerin depoda saklanması dahi teklif edilmişti.

Türkiye, S-400'ler nedeniyle eleştiri bombardımanına maruz kalırken, 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı koltuğuna oturan Joe Biden, uzun süre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temas kurmamıştı. ABD'nin sessizliği Türkiye'ye S-400 mesajı olarak algılanırken, Biden'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesi başka bir krize neden olmuştu.

BIDEN-ERDOĞAN ZİRVESİ ÖNCESİNDE S-400 MESAJI

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde bir araya gelecek.

Zirve öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "S-400'ler yüzde yüz bizim kontrolümüzde olacak. Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak." sözleri Biden-Erdoğan görüşmesine S-400 mesajı olarak yorumlandı.


ANKARA UZLAŞMA KONUSUNDA HAZIR 

ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg, Biden-Erdoğan görüşmesini mercek altına alan bir haber yayımladı. Gazete, S-400'lerin kurulumu ve eğitimi kapsamında ülkede bulunan Rus askeri uzmanları geri göndererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden'a uzlaşma mesajı verdiğini dile getirdi.

“Türkiye, Rus füze uzmanlarını Biden’a mesaj vermek için eve yolladı” başlıklı haberde, "Ankara yönetiminin bu hamleyle Washington’a uzlaşma konusunda hazır olduğunu gösterdi" yorumu yapıldı.

Atina ziyaretinde S-400 konusuna değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözlerine yer veren  gazete, "ABD, Türkiye’nin ülkede füzelerin kurulumu nedeniyle askerlerin eğitimi gibi gerekçelerle bulunan Rus askeri personelinin varlığını sona erdirmesini istiyordu" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan dün Atina ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  "S-400'ler yüzde yüz bizim kontrolumuzda olacak. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik. Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden 'kullanmayın' teklifini kabul etmek mümkün değil"  demişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap