SON DAKİKA



Haber > Gündem > Reşat Altın'a tepki var: ''Cumhuriyet Altını'na alternatif olarak basıldı''

Reşat Altın'a tepki var: ''Cumhuriyet Altını'na alternatif olarak basıldı''

09 Temmuz 2022 Cumartesi - 09:44




104 yıl sonra Reşat Altını yeniden basıldı. Darphane ve Damga Matbaası, Osmanlı’dan kalma Reşat Altını basarak piyasaya sürdü.





Reşat altının 104 yıl sonra yeniden basılmasına ilişkin Darphane'nin Beşiktaş'taki genel müdürlük binasında düzenlenen toplantıda konuşan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Darphane'nin 1467'de İstanbul'un fethinden sonra hızla genişleyen imparatorluğun para ihtiyacını karşılamak amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu, 555 yıllık kadim bir devlet kurumu olduğunu söyledi.

 Şahin, Reşat altının 1909-1918 yıllarında Osmanlı Devleti'nin padişahlık makamında bulunan Sultan Reşad'ın tahta çıkışı anısına Darphane tarafından 5 farklı gramaj değerine sahip olarak basıldığını anlattı.

Şahin, vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görmesi nedeniyle sarrafiye piyasasında da yüksek ilgi duyulan Reşat altınların tekrar basılması yönünden gelen talepler doğrultusunda üretim sürecinin başladığını bildirdi.

Ancak bu adım dikkat çeken eleştirileri de beraberinde getirdi. Osmanlı Altını girişimin Atatürk portreli Cumhuriyet Altınlarının piyasadaki hakimiyetini kırmak olduğu iddiası gündem oldu.

Reşat Altını, 1909-1918 tarihleri arasında tahtta kalan Osmanlı padişahı Sultan 5. Mehmet Reşat döneminde basılmış altın paradır. Ön yüzünde Sultan 5. Reşat'ın tuğrası bulunan Reşat Altını'nın arka yüzünde ise İstanbul'da basıldığını belirten ‘Azze nasruhu duribe fi Konstantiniyye' yazısı ve Mehmet Reşat'ın tahta çıktığı Rumi 1327 tarihi yer alır. Reşat Altını, Sultan 5. Reşat döneminden sonra hiç basılmamıştır. Bir diğer adı Ata Altın olan Cumhuriyet Altını ise TC Darphanesi'nce basılan bir altın para türüdür. Bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti” ile kuruluş yılı olan 1923 yazarken diğer yüzünde “Hâkimiyet Milletindir”, “Ankara” yazıları ve ortasında Atatürk portresi bulunur.

 Altının ön ve arka yüzünde bulunanlar

Abdullah Yasir Şahin, tekrar üretimine başlanılan Reşat altınların ön yüzünde V. Mehmed Reşad'ın tuğrasının, çapraz iki meşale ile defne yaprağından çelenk yer aldığını aktardı.

Tuğranın alt kısmında Mehmed Reşad'ın cülusunun kaçıncı yıl dönümünde basıldığının yazıldığını dile getiren Şahin, şu bilgileri verdi:

Şahin, Reşat altının piyasada değerine ilişkin soru üzerine, "Şu anda 6 bin 400-6 bin 450 TL aralığında ancak gün içerisinde değişiyor biliyorsunuz. Alım-satım fiyatı arasında şu anda 70-80 liralık fark bulunuyor." şeklinde konuştu

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap