SON DAKİKA



Haber > Gündem > Pastırma sıcakları geliyor! Tarih belli oldu

Pastırma sıcakları geliyor! Tarih belli oldu

02 Kasım 2021 Salı - 13:02




Yurt genelinde havalar mevsim normallerinde seyrediyor. Ancak herkes 'Pastırma sıcakları ne zaman gelecek?' diye merak ediyor. Hava sıcaklıklarının yükseleceği tarih belli oldu. Pastırma yazı bu hafta başlıyor.





Kasım ayının gelmesi ile birlikte sıcaklıklarda görülen düşüş kendini iyice hissettirmeye başladı. Kasımla birlikte doğal gaz kullanımı da başladı. Hemen herkes havaların birkaç gün de olsa ısınmasını bekliyor.  Her sene görülen pastırma sıcaklarının ne zaman geleceği merak ediliyordu.

 Meteoroloji uzmanı Dilek Çalışkan NTV yayınında merak edilen sorunun yanıtını verdi. 
 
PASTIRMA YAZI PERŞEMBE GÜNÜ GELİYOR
 
Çalışkan perşembe gününden itibaren pastırma yazının başlayacağını ve sıcak havanın 4-5 gün etkisini sürdüreceğini dile getirdi. 
 
PASTIRMA YAZI NEDİR?
 
Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile; pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.
 
PASTIRMA SICAKLARI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
 
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap