SON DAKİKA



Haber > Gündem > Özgecan'ın adı Antalya'da yaşatılacak

Özgecan'ın adı Antalya'da yaşatılacak

15 Şubat 2015 Pazar - 15:32




Başbakan Ahmet Davutoğlu Antalya’da katıldığı AK Parti İl Kadın Kolları Kongresi’nde Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesine sert tepkilerde bulundu.





Başbakan Ahmet Davutoğlu Antalya’da katıldığı AK Parti İl Kadın Kolları Kongresi’nde Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesine sert tepkilerde bulundu. Davutoğlu Antalya’da açılacak olan gençlik merkezine Özgecan Aslan’ın adını vereceklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu kadına yönelik şiddeti sert bir dille eleştirerek, kadına uzanan elleri kıracaklarını söyledi.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tüm parti kadın teşkilatlarının seferberlik ilan ettiğini ifade eden Davutoğlu, Mersin’de katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için de Fatiha okudu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Antalya İl Kadın Kolları 4’üncü Olağan Kongresi’ne katıldı. Özgecan Aslan'ın adının yaşatılması için, herkesin bu adı anması için Antalya’dan ailesine bir haber verdiklerini söyleyen Davutoğlu, Antalya’da bir gençlik merkezi açacaklarını ve bu merkezin adını Özgecan Aslan koyacaklarını açıkladı. Başbakan Davutoğlu'nun, sahnede sadece kadın korumalar tarafından korunması dikkat çekti.
Turgut Özal Spor Salonu’nda yapılan kongreye saat 12.10’da gelen Başbakan Davutoğlu partililerin sevgi gösterileriyle karşılandı. Antalya’ya Başbakan olarak ilk kez gelen Ahmet Davutoğlu, salondaki partilileri selamlayarak, burada bulunanlara karanfil dağıttı. ‘Kiziroğlu Ahmet Hoca’, parçası eşliğinde paltformda yürüyen Başbakan Davutoğlu’na kadın partililer büyük ilgi gösterdi. Davutoğlu, sevgi gösterileri karşısında minik bir bebek ve çocuğu da kucağına alarak sevdi. Minik bebekle bir süre yürüyen Başbakan Davutoğlu, daha sonra yine 4 yaşlarında bir kız çocuğunu da kucağına alarak sevdi. Davutoğlu, platforma uzanamayan bir kadın partili için diz çökerek onunla konuştu.

Kongrede konuşan Başbakan Davutoğlu’nun sözleri partililer tarafından sık sık tezahüratlarla kesildi. Başbakan Davutoğlu coşkuyla destek veren partililere " Selam olsun hanım kardeşlerime, Antalyalı bacılarıma selam olsun’ diye karşılık verdi.
‘Kadınlarımıza selam olsun’ diye konuşmasına devam eden Davutoğlu, “Bu vatanı biz emanet eden kültürün mayasını çalan Halime analara selam olsun. Vatan işgal tehditi gördüğünde hiç çekinmeden kardeşleriyle birlikte cepheye yürüyen Nene Hatunlara, Halime Çavuşlara, şehit Şerife bacılara selam olsun. Yeri geldiğinde sağına soluna bakmadan önde yürüyen bütün Türkiye’yi ayağa kaldıran AK Partinin, AK kadınlarına, AK basıcılarına selam olsun. Analarımızdan gelen dualarla, Toroslar'ın zirvelerinden, Akdeniz’in enginlerine kültürümüzü yayan bütün hanımlara selam olsun. Toros zirvelerine, Akdeniz’de buluşan çaylara, ormanlara selam olsun. Akseki’ye, Aksu’ya, Alanya’ya, Demre’ye, Döşemealtı’na, Finike’ye, Gazipaşa’ya, Gündoğmuş’a, İbradı’ya Kaş’a , Kemer’e, Kepez’e, Konyaaltı’na, Kumluca’ya, Manavgat’a, Muratpaşa’ya Serik’e selam olsun” dedi.

‘Kepez Sizinle gurur duyuyor’ sözlerine Davutoğlu, ‘Antalya’nın her köşesiyle biz gurur duyuyoruz’ diyerek, “Bu dağlar sadece yiğitler yetiştirir. Baş eğmeyen bastığı toprağı titreten, yiğitler yetiştirir. Biz ninelerimizden gayretli direnmeyi öğrendik. Torosların suyundan içen kimse hiçbir gücün karşısında eğilmez. Hiçbir engeli tanımaz. Yolunda istikametinde yürür” diye konuştu.

ÖZGECAN'IN İSMİ GENÇLİK MERKEZİNE VERİLECEK
Bir ay önce Ak Parti İl Kongresi’ne gelemediğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Paris’teki terör yürüyüşüne katıldım. Orada teröre karşı yürürken aynı zamanda en güçlü mesajı verdik. O kongrede seçilen Rıza Sümer’e başarılar diliyorum. Mustafa Köse’den aldığı bayrağı daha ileriye götürecektir. Bu kongreye neşe içinde yapmak isterken Mersin’den gelen haberle yüreğimiz dağlandı. Bir genç kızımızı, masum gencimiz, kızımız hunharca katledildi. Özgecan’a bir kez daha rahmet diliyorum. O evladımıza bu saldırıyı yapanları lanetliyorum. Adaletin onlara en sert şekilde mukabalede bulunacağına inanıyorum. Dün aile ile telefonla konuştu. Taziyelerimi paylaştım. Bu tür şiddetin bir kez daha olmaması için ne gerekirse yapacağız. Yapmaya devam edeceğiz. Antalya’dan bir kez daha bu hunharca katliamı lanetliyorum” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özgecan’ın adının yaşatılması için, herkesin bu adı anması için Antalya’dan ailesine bir haber veriyoruz. Antalya’da bir gençlik merkezi açıyoruz. Bu merkezin adını Özgecan Aslan koyacağız. Ta ki bu genç kızımızın acısı unutulmasın, ta ki bu genç kızımızı katledenler karşısında bütün bir millet olarak." dedi. Kadına uzanan eller kırılsın’ sloganları karşısında, “ Ne güzel söylüyorsunuz. Özellikle de erkeklerin bu sloganı her yere yaymasını istiyorum. Kadına uzanan eller kırılsın, kim uzatırsa uzatsın. Kadına uzanan eller kırılsın. Bu yapıyı elleri kıracağız. İnsanoğlunun gördüğü en namert kişi, kadına el uzatan kişidir. Biz torosların zirvesinde analarımızdan bu kültürü aldık. Rahmetli anam derdi ki, “Kadına erkeğin kötüsü el uzatır, kadının kötüsü çocuğa’. Biz kadınlarımızda çocuklarımızı da koruyacağız. Bu kültürü yaygınlaştıracağız. İnşallah” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı olarak bir çok önemli toplantılara katıldığını aktaran Davutoğlu, “Ama bana en büyük gururu veren çalışmaların başında 2012 yılında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını üstlendiğimde bizzat takip ettiğim süreçte, kadına ve aile içi şiddete karşı mücadele sözleşmesini hazırlamak oldu. Buna ilk imzayı Türkiye Cumhuriyeti adına bizzat ben attım. İstanbul Sözleşmesi dedik adına, İstanbul’da attık. Barışın diyarı İstanbul’dan kadına karşı şiddete sesimizi yükselttik. Kadına yönelik şiddetin tümüne Türkiye’de Avrupa, ve Dünya da tasfiye edilmesi için uluslar arası sözleşmeyi imzaladık. 6284 sayılı kanunla 2012 yılında kadına ve çocuğa karşı şiddet konusunda en kararlı tutumu sergiledik. Kadına pozitif ayrımcılık getirdik. Kadınlarımızın korunması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

3 BİN 382 KADIN KORUMA ALTINDA
Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti: 2002 yılında bütün Türkiye’de 11 kadın koruma merkezi vardı. Şuanda 131 kadın koruma merkezi var. 283 kadınımız koruma altındaydı,şuanda 3 bin 382 kadınımız koruma altında. 1991-2002 yılları arasında toplam kadın koruma merkezlerinden istifade edenlerin sayısı 5 bin 482’iydi. 2002- 2015 yılları arasında 72 bin 435 kadınımıza koruma sağladık. Hükümet ne tedbir alırsa alsın kültürümüzde kadın saygı ile başlar. En önemli koruma faaliyeti, daha aile eğitiminde kızlarımıza, erkeklerimize, büyüdüklerinde şiddetten uzak kalmaları için verilen eğitimle başlar. Kadınlar baş tacıdır. İnşallah bütün bu birikim üzerinde önümüzdeki dönemde kızlarımızın eğitimine büyük bir katkı vermeye devam edeceğiz.”

OKUMA YAZMA BİLMEYEN KADIN ORANI YÜZDE 19'DAN YÜZDE 6'YA DÜŞTÜ
İktidara geldiklerinde okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 19.4 olduğunu şimdi ise yüzde 6.6’ ya düştüğünü işaret eden Davutoğlu, “Yürüttüğümüz seferberliklerle okuma yazma bilmeyen kadımız kalmayacak. Okul öncesi eğitimde kızlarımız okula gitme oranı yüzde 31’ di, şimdi yüzde 41. Okullaşma oranı yüzde 87’iydi, şimdi yüzde 99 oldu. Sağlık alanında iftiharla paylaştığımız tablo var. Yüz bin doğum esnasında vefat konusunda ölüm oranı 28’ di şimdi 14’lere indirdik. Dünyada en hızlı indiren ülke olduk. Bugün annelerimize, yavrularımıza, bebeklerimize gösterilecek merhameti devletin en asli görevi olarak ilan ediyorum. En asli görev anne ve kadınlarımızı koruma görevidir. Son dönemde özellikle doğdum sonrasında çalışan kadınlarımızla ilgili devrim niteliğinde adımlar attık. Ailenin korunması ve çalışan kadınların korunması için önemli kararlar aldık.

Kadınların çok daha emniyetli hissetmelerini istiyoruz. Her anneye birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay ek yarı zamanlı çalışma hakkı tanıdık. Anneler yarı zamanlı çalışacak ve tam ücret alacak. Anneler için bir ikilem vardı. İşe mi gitsem kariyer mi yapsam, annemi olsam. Bu ikilemi ortadan kaldırdık. İstemeleri halinde kısmi zamanlı okulda çocuklarının yanında kalacak. Hükümet doğum yapan her kadına, çocuk sayısına göre çeyrek yarım ve tam altın fiyatında ücret verecek. Evlilik hazırlığı içinde olan gençlerimize yüzde 15 ek destek veriyoruz” dedi.

‘Kadın nezaket, aşk, disiplin, sevda demektir’ diyen Başbakan Davutoğlu, AK Parti siyasi hareketinin en önemli öncülerinin kadınlar olduğunu kaydetti. 9 milyon üyenin 4 milyonu aşkınının kadınlardan oluştuğunu hatırlatan Davutoğlu, "Değerli Antalyalılar, bacılarım, sizinle birlikte güzel bir kampanyayı başlatalım. Ben ve eşim bugünden itibaren kadına yönelik şiddet konusunda kapsamlı bir seferberlik başlatıyoruz. Sizde buna eşlerinizle birlikte destekleyin. Özgecan için şiddet gören tüm kadınlar için kadınlarımız seslerini yükseltmeli. Büyün şiddet gören kadınlar için ayağa kalkalım. Kadına uzanan eller kırılsın.Kadına uzanan eller kırılacak inşallah. Kim ne sebeple şiddete yönelirse karşısında sizleri bulmalıdır. Kadına yönelik şiddeti tümüyle kaldırmak için seferberlik ilan ediyoruz. AK Parti Kadın teşkilatları şuandan itibaren kadına yönelik şiddet konusunda seferberlik halindedir. Oturmadan Özgecan için bir Fatiha okumak istiyorum. Şiddet gören vefat eden kadınlara bağışlayalım” şeklinde konuştu.


ÇÖZÜM SÜRECİ
Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu “Allah kimseye evlat açısı vermesin. Biz evlat acısına, annelerin acısına son vermek için ülkemizi boydan boya bir kardeşlik coğrafyası haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu bizim için en temel hedeftir. Çözüm süreciyle kastettiğimiz; doğusu- batısı, kuzeyi- güneyi bütün bir Türkiye’nin kardeş olmasıdır. Gittiğim 61 ilde hep aynı mesajı verdim; doğu- batı, kuzey- güney ayrılmaz bir bütündür. Burada yaşayanlar ister Toros Yörükleri, ister Karadeniz yiğitleri, ister doğuda Zaza Kürt yiğitleri olsun, hepsi birbirine eşit, kardeştirler. Karadeniz’den Akdeniz’e, Ege’den Kafkaslara kadar bütün coğrafyayı gezeceğiz. Kardeşlik, barış diyeceğiz.” dedi.

EN AZ YÜZDE 50
‘Kadınlarımız söz verdimi o söz yerine gelir’ diyen Davutoğlu, “ Sizden bir söz istiyorum. Kadın kolları üyelerimiz, sizler öne çıkarsanız, erkekler geride kalamazlar. İnşallah 7 Haziranda bir demokrasi zaferi bekliyoruz. 7 Haziranda bir Yörük başbakana destek vermeye hazır mısınız? Yüzde 50-55 oy almaya hazır mısınız? CHP’ye, MHP’ye ders vermeye hazır mısınız? Torosları ayağa kaldırmaya, Akdeniz’e güzel mesajlar göndermeye, ‘en az yüzde 50’ demeye hazır mısınız? Bu sözünüzü unutmayın. Yörükler sözünü tutar. Hele hele bugünün kadınları kahramanlarımız sözünü tutar. Sizden en az yüzde 50 bekliyorum” dedi.
AK Parti Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Esra Özkoç, AK Parti teşkilatının birlik ve beraberlik içinde en güzel örneklerinin sergilendiği teşkilatlar olduğunu söyledi. AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, her seçimde oy oranını arttırdıklarını belirterek, birlik ve beraberlik içinde özveriyle çalıştıklarını kaydetti.

Genel seçimlerde Antalya’da tarihi bir başarıya imza atacaklarını dile getiren Sümer, “Yolumuza devam ediyoruz. Aydınlık Türkiye için gece gündüz çalışacağız. Antalya bizlere emanettir. Kongremizin Antakya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Kutlu yolda 2023 hedeflerine yürümeye devam edeceklerini kaydeden AK Parti Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Esra Özkoç ise 909 mahallede 4 ay önce kadın kolları olarak çalışmaya başladıklarını belirterek "İnşallah genel seçimlerde başarılı sonuçlar alacağız” dedi.

Salonda kadınların ağırlıkta olduğu görülürken, ‘Nene Hatunların, Halime Çavuşların Torunlarıyız, Yeni Türkiye Yolunda Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Yanındayız’ afişi asıldı. Ayrıca salonun duvarlarına, ‘Dik Dur Eğilme Ak Gençlik Seninle’, ‘Torosların Evladı Yörük Başbakan Ahmet Davutoğlu’, ‘ Yeni Türkiye Güçlü Gelecek’,’ Birik İçinde Yeni Türkiye’, Yeni Türkiye Yeni Güç Kadın 2013’, ‘ Sevdiği Hikmet, Sevmediği Nefret, Torosların Oğlu Davutoğlu Ahmet’, ‘ Bilge Adam Sen Mazlumlara Yardım Etmeye Devam Et, Antalya Bize Emanet’ afişleri ile donatıldı.

Kongreye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu, Ulaştırma denizcik ve haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağalatay Kılıç, milletvekilleri, Sadık Badak,Hüseyin Samani, Gökçen Özdoğan Enç,Vecdi Gönül, Konya milletvekili Hüseyin Üzülmez, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Başkanı Rıza Sümer, ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap