SON DAKİKA



Haber > Gündem > Orta sınıf dahi 'elverişli konut'a erişemiyor: Barınma hakkı Türkiye'de lüks oldu

Orta sınıf dahi 'elverişli konut'a erişemiyor: Barınma hakkı Türkiye'de lüks oldu

16 Temmuz 2023 Pazar - 13:05




Birleşmiş Milletler’in temel insan hakkı olarak tanımladığı ‘elverişli konut hakkı’ kriterlerine göre; Türkiye'de bu tanıma uyan konut sayısı nüfusa göre çok azken, bunu karşılayabilecek çalışan sayısı da gelir seviyesinin düşüşüyle giderek artıyor.





Türkiye’de konut sarış ve kira fiyatları enflasyonun üzerinde artmaya devam ederken, Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği ‘elverişli konut hakkı’ kriterleri baz alındığında, barınma hakkı ülkede neredeyse bir lüks haline geldi. Türkiye’de özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bir aile için ortalama 20 bin TL’den daha düşük kiralık bir ev bulmak neredeyse imkansız. Dahası Türkiye’de ‘elverişli konut’ yok denecek kadar az.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın 'sahibinden.com' verileriyle hazırladığı araştırmasına göre; İstanbul’da yaşanabilir, güvenlikli, kültürel merkezlere yakın, ulaşım için uygun konumda kiralık ilanlarına bakıldığında sadece 1006 sonuç çıktı.

2+1 80 metrekareden başlayan evlere hem Avrupa hem de Anadolu yakasında herhangi bir fiyat belirlemeden BM kriterler çerçevesinde baktığımızda ev fiyatları minimum 14 bin liradan başlıyor 70 bin TL’ye kadar çıkıyor.

ÇOĞU MEMUR İÇİN DAHİ BU KİRALAR İMKANSIZ

Asgari ücretle çalışan bir aile için kiraları ödemek imkansız. Birçok memurun ve özel sektör çalışanlarının da bu kiraları ödemesi imkansız.


Biraz daha şehrin merkezlerine doğru gidildiğinde insana yaraşır bir şekilde olan elverişli konutlar’ın aylık kirası 50 bin TL ile 70 bin TL arasında değişiyor.

Ankara’da da durum benzer. Elverişli konutlara erişim imkansız. BM kriterlerini baz alarak arama yapıldığında sadece 147 sonuç çıktı.

Burada da 2+1 ve 3+1 evlerin kiralık fiyatları 11 bin 250 TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar gidiyor.

İzmir’de de BM kriterlerini baz alarak arama yapıldığında sadece 188 sonuç çıktı. 2+1 ve 3+1 ‘elverişli konutların’ fiyatlarıysa 12 bin 500 TL’den başlayıp 40 bin TL’ye kadar çıkıyor.

BM'YE GÖRE 'ELVERİŞLİ KONUT' HAKKI


İnsanların en temel haklarından elverişli konut hakkı aslında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesiyle (İHEB) 1948 yılında kabul edildi. İHEB’de belirlenen hükümler temelinde, elverişli konut hakkı Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’yle 1966 yılında tescillendi.

Sözleşmenin 11.1. maddesi şöyle:

“Bu Sözleşme’ye Taraf Devletler, herkesin, yeterli beslenme, giyim ve konut da dâhil olmak üzere, kendisi ve ailesi için yeterli bir yaşam düzeyine sahip olma ve yaşam koşullarını sürekli geliştirme hakkına sahip olduğunu kabul ederler.”

Birleşmiş Milletler (BM) standartlarına göre elverişli ve yaşanabilir konut özellikleriyse şöyle sıralandı:

“Kullanım hakkının yasal güvenliği, hizmetlerin kullanılabilirliği, ödenebilirlik, erişilebilirlik, oturulabilirdik, konum ve kültürel elverişlilik.“


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap