SON DAKİKA



Haber > Gündem > Orban: İsveç'le tüm konuları kapatacağız

Orban: İsveç'le tüm konuları kapatacağız

23 Şubat 2024 Cuma - 14:27




İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeyen son ittifak üyesi Macaristan'da, Başbakan Orban ile İsveçli mevkidaşı Kristersson bugün yüz yüze bir görüşme gerçekleştiriyor.





İsveç'in NATO üyeliğini gelecek hafta oylayacak Macaristan, bugün kritik bir görüşmeye ev sahipliği yapıyor. Başkent Budapeşte'de İsveç'in üyeliğine ilişkin protokolün oylanmasının beklendiği Pazartesi günkü oturumdan önce gerçekleşecek görüşmede, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki savunma ve askeri iş birliği konuları ele alınacak.

Görüşme öncesi devlet radyosuna konuşan Orban, "Muallakta olan tüm konuları kapatacağız ve bir savunma sanayisi anlaşması imzalayacağız. Bu, Macaristan'ın büyüklüğünün göz önünde bulundurulduğu ciddi bir anlaşma olacak. Ayrıca askeri iş birliği konusunda bazı kararlar alacağız ya da hedefler koyacağız" dedi.

Orban, Macar Parlamentosu'nun da Pazartesi günü İsveç'in NATO üyeliğine onay veren protokolü geçireceğini sözlerine ekledi.

Orban liderliğindeki iktidar partisi Fidesz, söz konusu protokolün meclis gündemine getirilmesini uzun süredir engelliyordu. Ancak partinin Meclis Grup Başkanı Máté Kocsis, geçtiğimiz günlerde Parlamento Başkanı'na gönderdiği mektupta protokolün 26 Şubat'ta parlamentonun ilk ilkbahar oturumunda oylanmasını teklif etti. Fidesz'in mecliste çoğunluğu elinde bulundurması ve muhalefetin de protokole destek vermesi nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğinin Macar milletvekillerince onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

GRIPEN SAVAŞ UÇAKLARINDAKİ İŞ BİRLİĞİ

Macaristan, 2001 yılında imzalanan bir anlaşma uyarınca, İsveç şirketi Saab tarafından üretilen Gripen savaş uçaklarını kullanıyor. Kristersson Budapeşte ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, İsveç'in Macaristan'la Gripen iş birliğini daha da ilerletmek istediğini ve bu konunun Orban'la yapacağı görüşmede de ele alınacağını söylemişti.


İsveç hükümetinden hafta başında yapılan açıklamada da Kristersson'un Orban'la yapacağı görüşmenin "Macaristan ve İsveç arasındaki savunma ve güvenlik politikası iş birliği" konusunu içereceği duyurulmuştu.

Rusya'nın Ukrayna işgalinden öne hiçbir askeri ittifaka dâhil olmayan İsveç ile komşusu Finlandiya, Mayıs 2022'de NATO üyeliği için başvuruda bulundu. Finlandiya Nisan 2023'te resmen NATO üyesi oldu.

İsveç ise, Türkiye'nin talep ettiği terörle mücadele düzenlemelerini hayata geçirdikten sonra Ankara'dan yeşil ışık aldı. Stockholm yönetiminin NATO üyeliğine onay veren protokol Ocak 2024'te TBMM'de onaylandı.

Başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinin aylardır beklediği bu gelişmenin ardından İsveç'in üyeliğine meclis onayı vermeyen tek NATO üyesi olarak Macaristan kaldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap